«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در سخنرانی بامداد امروز سه شنبه به وقت تهران در جمع حامیان جمهوریخواهش در شهر «فایتویل» ایالت کارولینای شمالی از «متفاوت شدن ایران» و آمادگی این کشور برای مذاکره با آمریکا سخن گفته است.
ترامپ در این سخنرانی درباره ایران و خروج غیرقانونی دولت آمریکا از توافق برجام ادعاهای پیشین خود را تکرار کرد و از موضع «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق آمریکا به شدت انتقاد کرد.
رئیسجمهور آمریکا گفت: «من برای حفاظت از امنیت آمریکا، من ایالات متحده را از توافق هستهای وحشتناک و یک طرفه ایران خارج کردم. ما (در این توافق) به آنها ۱۵۰ میلیارد دلار دادیم. من (آمریکا را از برجام) خارج کردم و ما روی آنها تحریمها را اعمال کردیم و آنها (در قیاس با قبل از دوره ریاست جمهوری من) یک کشور بسیار متفاوتی شدهاند، خواهیم دید که در قبال ایران چه پیش میآید اما میتوانم به شما بگویم که آنها دوست دارند به معامله (مذاکره با آمریکا برای یک توافق جدید) برگردند برای اینکه وضعشان خوب نیست».
او مدعی شد: «وقتی من وارد منصب (ریاست جمهوری) شدم، ایران واقعا در یک وضعیت تروریستی قرار داشت، ۱۸ منطقه مورد درگیری و تقابل (در منطقه) وجود داشت که آنها در پشت تک تک (این مناطق درگیری و تنش) در خاورمیانه قرار داشتند، کسی چه میداند شاید در دیگر مناطق هم درگیر بوده باشند».
وی در ادامه ادعاهای خود و دیگر مقامهای آمریکایی درباره «پرداخت پول به ایران» در نتیجه توافق هستهای ایران را تکرار کرد.
ترامپ گفت: «رئیسجمهور اوباما ۱۵۰ میلیون دلار به ایران پرداخت کرد و ۱.۸ میلیارد دلار را نقدا به آنها داد. اگر بخواهم به شما واقعیت را بگویم باید بگویم که این پول نقد ۱.۸ میلیار دلاری مرا بیشتر (از ۱۵۰ میلیار دلار) تحت تاثیر قرار داده است».
اظهارات مکرر ترامپ درباره پرداخت پول به ایران در حالی مطرح شده که طبق توافق برجام آمریکا موظف بود در ازای این توافق، اموال و داراییهای بلوکه شده ایران را آزاد کند.
مقامهای ایرانی همچنین رقم اعلام شده توسط ترامپ و دولت آمریکا درباره رفع توقیف ۱۵۰ میلیارد دلار اموال و دارایی ایران در نتیجه برجام را تایید نکردهاند.
از سوی دیگر ادعاهای رئیسجمهور آمریکا درباره «۱.۸ میلیارد دلار پول نقد» هم اساس درستی ندارد. رقمی که پرداخت شده، ۱.۷ میلیارد دلار است و این پول در واقع پولی نیست که آمریکا به ایران به عنوان پیشکش داده باشد، بلکه پول خود ایران است که آمریکا از پرداخت آن امتناع کرده بود.
ایران و آمریکا ۲۶ دیماه سال ۱۳۹۴، مصادف با روز «اجرای برجام»، اعلام کردند به توافقی برای تبادل زندانیان دست پیدا کردهاند. در این توافق مقرر شده بود در ازای آزادی چهار زندانی از ایران، چند تن از ایرانیان بازداشت شده در آمریکا آزاد شوند. همزمان با این توافق، دولت آمریکا اعلام کرد با پرداخت ۱.۷ میلیارد دلار به ایران برای حل و فصل یک دعوای حقوقی قدیمی هم موافقت کرده است.
ایران و آمریکا سال ۱۳۵۷، در بحبوحه تحولات انقلاب اسلامی توافق کرده بودند تمامی پرداختهای مربوط به قراردادهای تسلیحاتی فیمابین را متوقف و بسیاری از خریدهای باقیمانده را لغو کنند.
در این توافق همچنین مقر شده بود وجه هزینهنشده مربوط به برنامه فروشهای نظامی خارجی آمریکا در یک حساب بانکی که سود به آن تعلق میگیرد قرار داده شود.
دولت «جیمی کارتر»، رئیسجمهور وقت آمریکا پس از تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) تمامی داراییهای ایران در آمریکا را مسدود کرد. ایران در سال ۱۹۸۲ شکایتی را علیه آمریکا در ارتباط با وجه امانی مربوط به برنامه فروشهای نظامی خارجی آمریکا در یک دادگاه بینالمللی مطرح کرد تا مناقشات مالی و بازرگانی سردرگم میان دو طرف در ارتباط با قراردادهای خرید سلاح حل و فصل شود.
بخشی از بدهیهای دولت آمریکا به ایران بابت لغو یک قرارداد تسلیحاتی ایران از آمریکا در دهه ۱۹۷۰ بود که مبلغ اصلی آن چهارصد میلیون دلار بود. دولت آمریکا پس از حدود ۳۷ سال از گذشت این پرونده مالی سال ۲۰۱۶ موافقت کرده بود که اصل این پول به همراه سود بانکی آن را که جمعا حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شده بود به ایران پرداخت کند.
«جان کری» وزیر خارجه پیشین آمریکا در کتاب خود درباره پرداخت مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار به ایران توضیح داده و تصریح کرده در صورتی که این مبلغ پرداخت به ایران پرداخت نمیشد ممکن بود واشنگتن به پرداخت ۱۰ میلیارد دلار محکوم میشد (برای اطلاعات از این کتاب به اینجا و اینجا رجوع کنید).
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا پیش از سفر به شهر فایتویل، در جمع خبرنگاران در کاخ سفید درباره احتمال دیدارش با همتای ایرانی صحبت کرده بود؛ دیداری که مقامهای ایرانی احتمال آن را رد کردهاند.
ترامپ در پاسخ به سوال خبرنگاران کاخ سفید مبنی بر اینکه آیا ممکن است با رئیسجمهور ایران دیدار کند گفت: «ممکن است (این دیدار) اتفاق بیفتد. مطمئناً، هر چیزی امکانپذیر است. آنها (ایران) دوست دارند بتوانند مشکلاتشان را حل کنند. ما میتوانیم این مشکلات را ظرف ۲۴ ساعت حل کنیم».
دولت ترامپ از یک سال پیش به صورت یکجانبه و علیرغم مخالفتهای بینالمللی و پایبندی کامل ایران به توافق هستهای، از برجام خارج شد و به امید وادار کردن ایران به مذاکره مجدد درباره توافق موردپسند آمریکا، فشارها به تهران را از طریق وضع تحریمهای اقتصادی، لغو معافیتهای نفتی و درج نام سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی، افزایش داد.