رئیسجمهور ترکیه در یک مصاحبه ضمن انتقاد از واشنگتن به دلیل «دادن سلاح مجانی به تروریستها» در سوریه، از رایزنی با همتای آمریکایی خود در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل خبر داد.
به گزارش فارس، رجب طیب اردوغان در حالی که روابط آنکارا و واشنگتن بر سر مسائلی از قبیل خرید سامانه اس ۴۰۰ روسیه و روابط واشنگتن با برخی گروههای مسلح کُرد در سوریه دچار تنشهای زیادی شده است، در یک مصاحبه گفته که در دیدار آتی با دونالد ترامپ با او درباره خرید سامانه آمریکایی «پاتریوت» صحبت خواهد کرد.
رئیسجمهور ترکیه به «رویترز» اعلام کرد، طی گفتوگوی تلفنی دو هفته قبل خود با رئیسجمهور آمریکا رایزنی خوبی درباره خرید سامانه پاتریوت داشته است و در دیدار ماه جاری خود با دونالد ترامپ در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در این باره گفتوگو خواهد کرد.
هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل قرار است از ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) آغاز شود.
رئیسجمهور ترکیه درباره تماس تلفنی اخیرش با ترامپ به رویترز گفت: «من به او گفتم فارغ از اینکه چه محمولهای از اس ۴۰۰ را دریافت کنیم، ما میتوانیم از شما هم مقادیر مشخصی از (سامانه) پاتریوت بخریم».
اردوغان افزود: «البته من گفتم که ما باید شاهد حداقل شرایطی که در قبال اس ۴۰۰ وجود دارد، باشیم. او (ترامپ) به من گفت "آیا واقعا در این موضوع جدی هستی؟" و من در جواب گفتم که "بله جدی هستم"».
او در پاسخ به سوال رویترز درباره رایزنی احتمالی او با همتای آمریکایی برای ممانعت از اعمال جریمههای سنگین واشنگتن علیه «هالک بانک» ترکیه هم صحبت کرد؛ بانکی که آمریکاییها آن را به نقض و دور زدن تحریمهای ایران متهم کردهاند.
اردوغان در پاسخ به این سوال تاکید کرد که اطمینان دارد روسای جمهور دو کشور میتوانند از بروز «چنین اشتباهی» (اعمال جریمههای سنگین آمریکا علیه هالک بانک) جلوگیری کنند».
رئیسجمهور ترکیه همچنین گفت: «به نظر من، کشوری چون ایالات متحده آمریکا دیگر خواهان آسیب زدن به متحدش ترکیه نیست چرا که چنین اقدامی، عاقلانه نیست».
هشدار اردوغان درباره اعمال جریمه علیه بانک دولتی هالک بانک ترکیه در حالی مطرح شده که پس از کش و قوسهای بسیار، بیست و هشتم تیرماه «مهمت هاکان آتیلا» معاون سابق این بانک از بازداشت در آمریکا به اتهام نقض تحریمها علیه ایران رهایی یافت.
آتیلا مارس سال ۲۰۱۷ و زمانی که در سفری کاری به آمریکا رفته بود به اتهام نقض تحریمهای آمریکا بازداشت شد. «رضا ضراب» شهروند ایرانی- ترکیهای که در سال ۲۰۱۶ در آمریکا بازداشت شده بود پس از بازداشت در این کشور به اتهام نقض تحریمهای ایران، علیه آتیلا شهادت داده بود.
خبرگزاری رویترز در ادامه مصاحبه خود، نظر رئیسجمهور ترکیه را درباره «ایجاد منطقه امن» در سوریه و همکاریهای اخیر آنکارا و واشنگتن در این باره جویا شد.
اردوغان درباره ایجاد منطقه امن در سوریه گفت: «(ایجاد) کریدور صلح، یک اقدام واجب است. ما اجازه نخواهیم داد که در مرزهایمان یک کریدور ترور ایجاد شود و درباره این موضوع همه اقدامات لازم را انجام خواهیم داد».
اظهارات اردوغان در حالی مطرح شده که او قرار است دوشنبه ۲۵ شهریورماه میزبان نشست سهجانبه رؤسای جمهور ترکیه، ایران و روسیه در آنکارا باشد؛ نشستی که به گفته او به بررسی مسائل مرتبط با استان ادلب سوریه اختصاص خواهد داشت.
رئیسجمهور ترکیه در مصاحبه با رویترز، انتقادهای این کشور درباره روابط آمریکا با گروههای مسلح کُرد سوری از قبیل «یگانهای مدافع خلق» را تکرار کرد؛ گروههایی که آنکارا آنها را تروریستی و همپیمان «پکک» میداند.
او خطاب به واشنگتن گفت: «ترکیه است که دارد با این گروههای تروریستی میجنگد اما شما مجانی به آنها سلاح میدهید و به متحدتان در ناتو که خواهان خریدن است، سلاح نمیدهید. ما دیگر داریم از توضیح دادن این موضوع خسته میشویم. ترامپ باید ما را درک کند».
اردوغان در این مصاحبه از کشورهای غربی به دلیل عمل نکردن وعدههای قبلیشان به آنکارا در زمینه مهاجران سوری انتقاد کرد و همچنین هشدار داد در صورت حمایت نکردن غرب از ایجاد منطقه امن در سوریه، ترکیه دروازههای خود را برای عبور سیل مهاجران به اروپا باز میکند.
رئیسجمهور ترکیه گفت: «اگر شما این موضوع را نپذیرید، ما دروازههای (ترکیه) را باز خواهیم کرد و به آنها (مهاجران) اجازه میدهیم که هر جایی که میخواهند بروند».
به گفته اردوغان، با ایجاد یک منطقه امن ۳۲ کیلومتری در شمال شرقی سوریه مهاجران و آوارگان سوری مستقر در ترکیه به «سرزمین خودشان برخواهند گشت و همه نیازهای آموزشی، بهداشتی و مسکن آنها رفع خواهد شد».
این اظهارات در حالی مطرح شده که ۱۷ شهریور ماه رسانهها از گشتزنی مشترک آمریکا-ترکیه پس از توافق اخیر درباره اعلام «منطقه امن» در شمال سوریه خبر دادند.