پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت آرا "نسل کشی ارامنه" را به رسمیت شناخت.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، این رای گیری اگرچه نمادین بود اما از سوی ترکیه محکوم شده است.
مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۰۵ رای موافق در مقابل ۱۱ رای مخالف به قطعنامهای رای داد که بر اساس آن، کشته شدن ۱.۵ میلیون ارامنه توسط ترکهای عثمانی از ۱۹۱۵ تا ۱۹۳۵ "نسل کشی" برشمرده میشود.
این رایگیری، نخستین بار در ۳۵ سال گذشته در مجلس نمایندگان آمریکا به شمار میرود که اکثریت نمایندگان این مجلس به آن رای دادهاند.
کمی پس از رایگیری درباره این قعطنامه، قانونگذاران مجلس نمایندگان آمریکا از دو حزب همچنین از قانونی حمایت کردند که در آن از دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا خواسته شده تا تحریمهایی را علیه ترکیه بابت حمله این کشور به شمال سوریه اعمال کند؛ اقدامی که باعث بدتر شدن روابط بین دو کشور میشود.
سرنوشت هر دو طرح در سنا هنوز مشخص نیست چون رای گیریای برای آنها در نظر گرفته نشده است.
ترکیه پذیرفته که بسیاری از ارامنه که در امپراتوری عثمانی زندگی میکردند در جریان درگیریها با نیروهای عثمانی و در خلال جنگ نخست جهانی کشته شدند اما ارقام و آمار را زیر سوال برده و این مساله را رد میکند که این کشتار، سیستماتیک بوده و یک نسل کشی است.
آنکارا، دخالت خارجی در این مساله را تهدیدی علیه حاکمیت خود میداند.
برای چندین دهه، اقدامات در به رسمیت شناخته شدن نسل کشی ارامنه در کنگره آمریکا متوقف شده بود چون مقامهای آمریکایی بر این باور بودند که هرگونه اقدام در این راستا، بر روابط ایالات متحده با آنکارا خدشه وارد میکند.
اما در چند ماهه گذشته، قانونگذاران آمریکایی به دلیل برخی از اقدامات دولت ترکیه چون خرید سیستمهای دفاع موشکی از روسیه و از همه مهمتر، عملیات آنکارا در شمال سوریه علیه ترکیه موضع گرفتند.
در همین حال، دولت ترکیه از این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا به شدت برآشفت و آن را محکوم کرد و گفت: مشخص است که این یک اقدام از سوی گروههای ضد ترکیه و لابیهای ارامنه است.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای اعلام کرد: اقدام آمریکا در اعمال تحریمها علیه ترکیه بر خلاف هویت و روحیه متحدان ما در ناتو و خلاف توافق آتشبس برای شمال سوریه است.
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: ما به کنگره آمریکا تاکید میکنیم که از مسائل دو جانبه برای دستاوردهای سیاسی سوءاستفاده نکرده و بر اساس روحیه و اصول شراکت و ائتلاف رفتار کند. از دولت ترامپ میخواهیم تا اقدامی را در راستای جلوگیری از هرگونه وخامت بیشتر در روابط دو کشور انجام دهد.