برنامه پیام رسان تو توک، یک برنامه پیام رسانی اماراتی است که در میلیون ها گوشی بارگیری شده است. اما به نظر می رسد این برنامه به نوعی وارد مسابقه سلاح های دیجیتال جاسوسی نیز شده است.
به گزارش سرویس آی تی و فناوری انتخاب به نقل از نیویورک تایمز، در کشوری(امارات متحده عربی) که خدمات پیام رسانی محبوب مانند واتساپ و اسکایپ محدود شده است، استفاده از تو توک به عنوان روشی آسان و مطمئن برای گپ زدن از طریق ویدئو یا پیام متنی با دوستان و خانواده بسیار محبوب شده است.
اما طبق گفته مقامات آمریکایی و بر اساس ارزیابی اطلاعات طبقه بندی شده و تحقیقات نیویورک تایمز، سرویس پیام رسان تو توک در واقع یک ابزار جاسوسی است. این ابزار توسط دولت امارات متحده عربی استفاده می شود تا تلاش کند هر مکالمه ، حرکت ، رابطه ، قرار ملاقات ، صدا و تصویر افرادی که تو توک را در گوشی های خود نصب می کنند ردیابی کند.
جالب است که تو توک از روز نخست عرضه، با استقبال شدیدی نیز رو به رو شد و تنها چند ماه پس از معرفی، میلیون ها بار از فروشگاه های اپل و گوگل توسط کاربرانی در خاورمیانه ، اروپا ، آسیا ، آفریقا و آمریکای شمالی بارگیری شد. در حالی که اکثر کاربران آن در امارات هستند اما ، طبق رتبه بندی اپلیکیشنها توسط شرکت تحقیقاتی Annie، توتوک موفق شد هفته گذشته به یکی از پرمخاطب ترین شبکه های اجتماعی متفرقه در ایالات متحده تبدیل شود.
تو توک به آخرین ابزار در مسابقه تسلیحاتی دیجیتال بین دولت های مختلف و مقامات فعلی و سابق امارات تبدیل شده است. درواقع بررسی های گسترده نشان می دهد امارات برای جاسوسی از مخالفان خارجی ، شبکه های خبری، روزنامه نگاران و منتقدین از تو توک استفاده می کند.
کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عربستان سعودی ، امارات و قطر قبلاً برای هك كردن رقبا و به طور فزاینده شهروندان خودشان به شركتهای خصوصی ( از جمله پیمانکاران اسرائیلی و آمریكایی ) روی آوردند. به گفته کارشناسان ، توسعه توتوک نشان داد که دولت ها می توانند واسطه ای را برای جاسوسی مستقیم از اهداف خود ایجاد و حتی روند انتشار ناخواسته اطلاعات را مسدود کنند.
یک تحلیل تکنیکی و مصاحبه با کارشناسان امنیت کامپیوتر نشان داد که شرکت پشتیبان توک توک(بریج هولدینگ) به احتمال زیاد یک شرکت وابسته به "دارک متر" است. دارک متر یک سازمان اطلاعاتی و هکری سایبری مستقر در ابوظبی است که در آن مقامات اطلاعاتی اماراتی ، کارمندان سابق آژانس امنیت ملی و هکرهای دولتی کار می کنند.افزون بر این تحقیقات اف بی آی، دارک متر را با Pax AI؛ یک شرکت داده کاوی مستقر در ابوظبی مرتبط کرده است که به نظر می رسد اطلاعات کاربران توک توک را رصد می کند. نکته جالب تر این که؛ دفتر مرکزی Pax AI درواقع همان ساختمانی در ابوظبی بود که تا همین اواخر مقر دارک متر بود.
امارات متحده عربی یکی از نزدیکترین متحدین آمریکا در خاورمیانه است که از طرف دولت ترامپ به عنوان بزرگ ترین همیار برای مقابله با ایران و یک شریک نزدیک ضد تروریسم دیده می شود. خانواده حاکم این کشور نیز به عنوان نمونه ای از یک ملت مدرن معتدل عرب شناخته می شوند با این وجود همچنان در صدر استفاده از فناوری نظارتی برای سرکوب مخالفت های داخلی از جمله هک روزنامه نگاران غربی هستند. اقدامات مقامات امارات از خالی کردن حساب های بانکی منتقدین تا نگه داشتن فعالان حقوق بشر در حبس طولانی مدت انفرادی به خاطر یک پست های فیس بوکی گسترده است.
با توجه به این که دولت امارات عملکرد برنامه هایی مانند واتس اپ و اسکایپ را در این کشور مسدود کرده است، تو توک بین کاربران بسیار محبوب شده است و جالب است که اخیرا هواوی؛ غول فناوی چین نیز تو توک را تبلیغ کرده است. سخنگویا سی آی ای و دولت امارات از اظهار نظر در این زمینه خودداری کرده اند و تماس های تلفنی نیویورک تایمز برای برقراری ارتباط با بریج هولدینگ نیز بی نتیجه مانده است. اما پس از تماس خبرنگار نیویورک تایمز با گوگل و اپل درباره تو توک، گوگل پس از مشخص شدن نقض خط مشی های حریم شخصی در تو توک، این اپ را از برنامه های گوگل پلی حذف کرد. اپل نیز در اقدامی مشابه این برنامه را از فروشگاه اپ خود خارج کرد، البته کاربران تو توک که قبلاً برنامه را بارگیری کرده اند ، تا زمانی که آن را از روی تلفنهای خود حذف کنند ، قادر به استفاده از آن خواهند بود.
مشخص نیست که سرویسهای اطلاعاتی آمریكا مستقیما تو توک را ابزار جاسوسی دولت امارات تلقی می کنند یا خیر اما یک منبع آگاه در این زمینه به نیویورک تایمز گفت که تو توک ابزاری برای ارائه اطلاعات به مقام های اماراتی است و بیشتر یک ابزار داخلی جاسوسی است تا سلاحی بین المللی. مطابق با تجزیه و تحلیل های قانونی انجام شده برای نیویورک تایمز توسط پاتریک وارد؛ هکر سابق آژانس امنیت ملی که به عنوان یک محقق امنیتی خصوصی انجام شده ، به نظر می رسد تو توک یک کپی برداری عربی از یک برنامه پیام رسان چینی است که تماس های ویدیویی رایگان ارائه می دهد و "یی کال" نام دارد. درواقع تو توک بزاری هوشمند و طراحی شده برای نظارت بر انبوه مردم است.
برای مثال تو توک در بخش پیش بینی دقیق آب و هوا ، موقعیت مکانی کاربران را ردیابی می کند. هر زمان که کاربر برنامه را باز کند ، با این بهانه ای که ارتباط با دوستان دقیق تر باشد، موقیعت مکانی کاربر و دوستان او به راحتی هویدا می شود. این برنامه به میکروفون ها ، دوربین ها ، تقویم و سایر اطلاعات تلفن کاربران دسترسی دارد و حتی نام آن شبیه برنامه محبوب چینی تیک توک است.