پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : به گزارش شبکه طلوع نیوز، "سخی احمد پیمان" معاون اتاق صنایع و معادن افغانستان میگوید که تحریمهای آمریکا مانع فعالیتهای بازرگانی این کشور از راه بندر چابهار است.
به گفته احمد پیمان، برغم معافیت بندر چابهار از تحریمهای آمریکا ولی با توجه به کارشکنی این کشور، شرکتهای افغانستان هنوز نتوانستهاند هزینه محمولههای صادراتی خود به هند را دریافت کنند.
به دنبال اعلام رسمی معافیت بندر چابهار از تحریمهای آمریکا، صادر کنندگان افغانستانی تا کنون بیش از ۵۰ کانتینر محموله از طریق بندر چابهار به هند صادر کردهاند.
احمد پیمان افزود: نزدیک به هزار تن از کانتینرهای سنگ تالک افغانستان از بندر چابهار به هند صادر شده اما با گذشت هشت ماه تا کنون درآمد آن به شرکتهای افغانستانی تحویل داده نشده است.
وزارت حمل و نقل افغانستان نیز تایید میکند که به رغم این معافیتها، چالشها در مورد فعالیتهای بازرگانی از راه بندر چابهار وجود دارد.
"علی سینا سائد" سخنگوی وزارت حمل و نقل افغانستان در این باره گفت: بندر چابهار از تحریمهای امریکا مستثنا است و اگر چالشی وجود داشته باشد ما به دنبال حل آن هستیم.
توافق نامه بندر چابهار در سال ۲۰۱۶ میان افغانستان، هند و ایران امضاء شد. این بندر افغانستان را از دریا مستقیما به هند و کشورهای دیگر وصل میکند.
عبدالرشید جانباز کارشناس امور اقتصادی افغانستان میگوید: بندر چابهار در کوتاه کردن مسیر حمل و نقل بسیار موثر است. چنانچه مسیر چابهار به افغانستان نسبت به بندر کراچی ۷۰۰ کیلومتر و بندر عباس ۹۰ کیلومتر نزدیکتر است.
پس از دیدار هفته گذشته "اس جایشانکار" وزیر امور خارجه هند با "مایک پامپئو" همتای آمریکایی خود در واشنگتن، آمریکا تضمین کتبی برای توسعه بندر چابهار ایران به هند ارائه کرد.
این ضمانت به بانکهای جهانی برای تامین مالی خرید تجهیزات به ارزش ۸۵ میلیون دلار و بدون رو به رو شدن با خطر تحریمها کمک میکند.
هند به دلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران که در سال ۲۰۱۸ بار دیگر وضع شدند، نتوانسته تجهیزات مورد نیاز بندر چابهار را خریداری کند. بانکهای جهانی نیز تاکنون به دلیل نگرانی از تحریمهای آمریکا حاضر به ارائه برگههای اعتباری برای خرید تجهیزات بندر چابهار نشدهاند.