پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
نعيم درويش در روزنامه کویتی القبس نوشت: این روزها، قطر فعالیت گسترده ای برای جلوگیری از شعله ور شدن درگیری نظامی ویرانگر در منطقه، میان ایران و ایالات متحده دارد. این تحرکات دیپلماتیک قطر، به صورت مستقیم، پس از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکا، آغاز شد. در ادامه، وزیر خارجه قطر، شیخ محمد بن عبدالرحمن، به تهران رفت تا فتیله جنگ را خاموش کند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: منابع آگاه در گفتگو با القبس تاکید کرده اند که این تحرکات، با موافقت ایران، آمریکا و عراق، صورت گرفته و برخلاف انچه در رسانه ها مطرح می شود، فضای مثبت و ارامی در تهران در این باره وجود دارد؛ بویژه آنکه پاسخ ایران به ترور سلیمانی، محدود بود.
مدیر دفتر تبلیغات در وزارت خارجه قطر، احمد بن سعید الرمیحی، به القبس گفت: دخالت مستقیم دوحه، پس از ترور سلیمانی انجام شد؛ چرا که ادامه این تنشها می توانست منطقه را به سمت نتایجی ویرانگر، هدایت کند. در همین رابطه، شیخ تمیم بن حمد ال ثانی، تماس های بین المللی متعددی با طرفهای بحران داشته و شخصا به تهران سفر کرد. الرمیحی تاکید می کند که نقش قطر مکمل نقش طرفهای دیگری است که برای آتش بس در چارچوب دور کردن منطقه از تنش و نزدیک کردن دیدگاهها، تلاش می کنند.
این در حالی است که منابع عراقی، می گویند وزیر خارجه قطر روز سه شنبه به بغداد رفت، تا در مورد آتش بس و جلوگیری از وقوع درگیری مستقیم، گفتگو کند؛ بویژه آنکه عراق معتقد است قطریها به دلیل رابطه خوبی که با دو طرف بحران دارد، می تواند نقش میانجی را ایفا کند. منابع عراقی در گفتگو با القبس تاکید می کنند که بغداد از تحرکات قطر حمایت می کند؛ به این دلیل که ممانعت از وقوع جنگ در منطقه، به نفع عراق است.
تحلیلگران معتقدند که اقدام دوحه ناگهانی نیست؛ چرا که پیش از این نیز دوحه نقش میانجی و آتش نشان را در پرونده های متعددی ایفا کرده، که از مهمترین آنها، مذاکره بین ایالات متحده و طالبان است. ایشان تاکید می کنند که ایران، نقش واسطه گری قطر را تایید می کند؛ به این دلیل که به دنبال راهی برای خروج از بحران اقتصادی خود است.
یک منبع اگاه به القبس گفت: اکنون، مذاکرات سرّی در حال انجام است، تا به توافق جدیدی بین ایران و آمریکا، منجر شود. ضمن انکه تهران به دنبال رسیدن به توافقی است که به نفع همه باشد. همانطور که پس از ضربه ایران، مستقیما در مورد رسیدن به توافق تازه ای صحبت کرد.
یک منبع آگاه از کشورهای حاشیه خلیج فارس به القبس گفت: «حوادث اخیر، باعث شد همه طرفها در منطقه، به دنبال دور کردن منطقه از زبان جنگ و رسیدن به صلح و سازش باشند و اقدام قطر در این راستا، مقدمه ای برای خاموش کردن بحران شعله ور شده است. حتی در آمریکا نیز جمهوری خواهان و دموکراتها، خواهان ورود به جنگی تازه نیستند.»
این منبع تصریح می کند که تحرکات دیپلماتیک، توسط قطر شروع نشد؛ بلکه این عمان بود که موفق به ایجاد شکاف در دیوار موانع و رسیدن به توافق هسته ای شد و در این باره، بین عمان و قطر، هماهنگی وجود دارد.