آمار میزان بالای مصرف لوازم آرایش در ایران تکراری است. به هرحال و به هر دلیلی زنان ایرانی از لوازم آرایش زیاد استفاده میکنند اما آنچه که الان بیشتر باید مورد توجه قرار بگیرد این است که با بالا رفتن قیمت این لوازم میزان استفاده از محصولات تقلبی و قاچاق بیشتر شده و این مساله خطرات زیادی برای سلامتی افراد ایجاد میکند. مسالهای که کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
اینترنتی خرید نکنید
هفته گذشته و در جریان نوزدهمین کنگره انجمن متخصصین پوست ایران متخصصان پوست، نسبت به عوارض جانبی مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی قاچاق و تقلبی، هشدار دادند. عبدالله جوادی یکی از این متخصصان گفت: «محصولات آرایشی و بهداشتی، باید در شرایط خاصی نگهداری شوند. بنابراین، معلوم نیست که محصولات قاچاق چگونه و در چه شرایطی وارد میشود. ایجاد حساسیتهای پوستی ناشی از مصرف این محصولات، گاهی با خطرات جانی همراه است.»
پیش از این هم بارها درباره عوارض این مصولات تقلبی هشدار داده شده اما قیمت بالای لوازم آرایش مرغوب باعث میشود خیلیها این عوارض را جدی نگیرند.
مسالهای که فروش این محصولات تقلبی و حتی تاریخ گذشته را بیشتر کرده فروشهای اینرتنتی است که بسیار زیاد شده و مردم از آن استقبال کرده اند. بسیاری از این محصولات که در سایتهای فروش اینرتنتی یا صفحات اینستارامی به فروش میرسند تاریخ گذشته و تقلبی هستند و میتوانند به پوست آسیب جدی وارد کنند. جوادی میگوید: «بعضی از مصرف کنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی، فریب تبلیغات اینترنتی را میخورند و میخواهند این محصولات را ارزانتر بخرند. در صورتی که نمیتوان به سلامت این قبیل محصولات آرایشی و بهداشتی که در فضای مجازی تبلیغ میشوند و به صورت چمدانی وارد میشود، اطمینان کرد.»
از کچلی تا سقط جنین
لوازم آرایشی تقلبی بدون اخذ مجوز و در شرایط نامناسب وارد کشور میشوند و به همین دلیل هیچ اطلاعاتی از مواد اولیه به کار رفته، شرایط تولید، نگهداری و حمل و نقل آنها در دسترس نیست و معمولا کیفیت مناسبی هم ندارند.با توجه به نوع محصول و موضع استفاده، عوارضی از قبیل عفونت پوست، کچلی، زخمهای پوستی، قرمزی و تورم پوست، آکنه و جوشهای پوستی، شکنندگی و ریزش مو، تغییر رنگ و صدمه به مو، تغییر رنگ و صدمه ناخن، احساس سوزش در محل مصرف، پف آلودگی پلکها، سوزش چشم و حساسیت پوستی در بدن مصرف کننده ایجاد میکنند. البته این عوارض ممکن است بعد از چند بار مصرف یا چندین سال مصرف و حتی برای بار اول خودشان را نشان دهند.
خطرات مصرف لوازم آرایش تقلبی و تاریخ گذشته بسیار جدی است و تنها به جوش زدن پوست یا حتی لکهها محدود نمیشود. فلزات سنگینی مانند سرب که در بعضی فرآوردههای آرایشی به خصوص رژلب استفاده میشوند به بافتهای نرم مانند مغز، کلیه وارد و باعث جانشینی کلسیم در مغز استخوان و عدم تولید هموگلوبین و افزایش فشار خون در بزرگسالان میشوند. از طرفی سم آفلاتوکسین موجود در مواد آرایشی غیر مجاز مسمومیتهای کبدی و کلیوی ایجاد میکند. کم کاری غده فوق کلیوی، اثرات مضر بر جنین، حساسیتهای تنفسی و ایجاد سرطان هم از عوارض استفده از این محصولات است که شاید باورش هم نکنیم.
چطور لوازم آرایش فاسد را تشخیص دهیم؟
هنگام خرید لوازم آرایشی به دنبال تاریخ مصرف آن باشید. محصولات معتبر حتما دارای تاریخ تولید و تاریخ انقضا هستند. ممکن است شما به جعبه یک ریمل نگاه کنید و ببینید برچسب کنترل کیفیت وزارت بهداشت را دارد و با خیال راحت آن را بخرید، ولی بد نیست بدانید فقط داشتن برچسب وزارت بهداشت کافی نیست. گاهی مواد آرایشی بهداشتی که حتی از کانالهای رسمی و با مجوز وزارت بهداشت و درمان وارد کشور میشوند، بسته بندی پلمپ شده ندارند و به راحتی به وسیله افراد سودجو تخلیه و با مواد دیگری پر میشوند که ممکن است عوارض بدی روی سلامت پوست شما بر جای بگذارند. برای اینکه دچار چنین مشکلاتی نشوید، اول لوازم آرایشی معتبر را انتخاب کنید و سپس از برچسب وزارت بهداشت و پلمپ بودن آن محصول مطمئن شوید.
البته راههایی برای تشخیص لوازم آرایش اصل و سالم از تقلبی و فاسد وجود دارد. مثلا کرم پودر تاریخ مصرف گذشته رنگش تغییر میکند. معمولا کرم پودرها از زمانی که باز و مورد مصرف قرار میگیرند، نهایت ۱۲ ماه تاریخ مصرف داشته و میتوان از آن استفاده کرد. پنکیکها هم اگر تغییر رنگ داده یا بوی نامطبوعی دارند فاسد هستند.
یکی از محصولات مهمی که مصرف زیادی در میان بانوان جوان دارد، سایه چشم است که باید نسبت به فاسد نبودن این محصول اطمینان کامل پیدا کرد. یکی دیگر از روشهای شناسایی سایه چشم غیر سالم، بررسی رنگ و بو سایه است. اگر متوجه تغییر رنگ سایهها نسبت به روز اول شدید یا بوی نامطبوعی از آنها به مشام میرسد، حتماً این سایه فاسد است.
ریمل غیر فاسد، ریملی است که پوشش مطلوبی به مژه شما داده و سپس بعد از استفاده، به راحتی پاک شود. اگر در پاک کردن ریمل، با مشکل روبرو شدید و زمان زیادی برای پاک کردن صرف کردید و حالت ماسیدگی روی مژه ایجاد شد این ریمل حتما فاسد است. یکی دیگر از روشهای شناسایی ریملهای فاسد بوی نامطبوع ریمل است که شبیه بوی بنزین یا گازوئیل است. رژگونهها اگر سفت شده و به راحتی از هم جدا نشوند و حالت ماسیدگی پیدا کنند فاسد هستند اما انقضای خط چشم معمولاً علایم ظاهری ندارد و باید به تاریخ مصرف آن توجه کنید. رژلبها شاید روزانه چندین بار مصرف شوند و فساد آن میتواند مشکلاتی را برای سلامت فرد به ارمغان آورد. حتما در انتخاب رژلبها از برندهای معتبر استفاده کنید. در هنگام خرید، مشخصات فنی هر رژلب را از سایت رسمی برند داخلی یا خارجی استعلام کرده و این مشخصات را با اطلاعات مندرج در جعبه رژلب تطبیق دهید.
یکی از راههای شناسایی رژلبهای فاسد، بوی روغنی است که پس از مدتی که به انقضا مانده یا تاریخ مصرفشان تمام شد استشمام میشود. در این حالت، با بررسی بو و ظاهر رژلب میتوان به فسادش پی برد و آن را باید خرد و از دسترس خارج کرد. اگر هنگام استفاده از رژ لب، سفت شدن آن را شاهد بودید، توصیه میکنیم که از آن استفاده نکنید
روزنامه اطلاعات