محمود خدادوست در واکنش به کتابسوزی اخیر توسط یک مدعی طب اسلامی، ضمن قبیح دانستن این دست اقدامات، گفت: این اقدام یک کار کاملا غیر علمی، غیراخلاقی و غیردینی است که متاسفانه باورهای دینی، فرهنگی و علمی مردم را مورد توهین قرار میدهد و به هیچ وجه مورد تایید متخصصان حوزه طب سنتی نیز نیست.
تشکیل کارگروه "نظام سلامت در اسلام"
وی با اشاره به تشکیل کارگروهی تحت عنوان نظام سلامت در اسلام، افزود: از سال ۹۳ این کارگروه را تشکیل دادیم و طی جلسات متعدد کارشناسی که با صاحبنظران علوم قرآن و علوم حدیث داشتیم و برگزاری ورکشاپهای آموزشی در دانشگاههای علومپزشکی با حضور صاحب نظران حوزه پژوهش قرآنی و علوم حدیث، طب اسلامی با عنوان نوع کار و فعالیتی که عدهای با تحت تاثیر قرار دادن باور دینی مردم انجام میدهند، پیدا نکردیم.
"طب اسلامی" مورد تایید نیست
خدادوست ادامه داد: با برداشتی که این مدعیان طب اسلامی دارند که به صِرف این که با استناد به روایت یا حدیثی از یکی از ائمه، مکتبی با نام طب اسلامی فعالیت کند، مورد تایید خِبرگان و کارشناسان علم حدیث و قرآن نیز نبوده است. از آنجایی که انسان، موجودی چند بعدی است، یقینا میتوان از ظرفیت دین اسلام برای تقویت ابعاد روحانی او استفاده کرد که این امر طبیعتا از طب رایج برنمیآید؛ مفهوم این نوع استفاده از دین اسلام به نظر شخص بنده طب اسلامی نیست.
وی با بیان اینکه پیدا کردن روایاتی از ائمه و تعمیم آن به طب، تحت عنوان طب اسلامی، عملی ناپسند است، تصریح کرد: اقداماتی به این شکل تنزل دادن جایگاه دین و اسلام و سوء استفاده از باورهای دینی مردم است. اساسا برای این که صحت و سقم روایتی تایید شود نیاز به بررسی کارشناسی کسانی است که به علم رجال و علم دِلال واقف باشند که با فرض اثبات روایت توسط متخصصین مربوطه، باید برای تعمیم روایت به نیاز امروز بشر و همگام سازی آن با جامعه فعلی نیاز به فعالیتهای پژوهشی زیادی است که متخصصین علوم قرآنی و احادیث نیز به آن اشاره کردهاند.
کتابسوزی آن هم به اسم پدر طب اسلامی!
مدیرکل سابق دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با قبیح دانستن عمل کتابسوزی آنهم به اسم پدر طب اسلامی، ادامه داد: از این رو پس از اعلام انزجار مجامع علمی و متخصصین طب سنتی از این عمل زشت، حوزههای علمیه نیز باید با این دست اقدامات غیر اخلاقی که برخی در لباس روحانیت انجام میشود، مقابله کنند؛ چراکه ممکن است این اقدامات زشت، به کل جامعه روحانیت منصوب شود.
شکایت از پدر طب اسلامی و سرانجام نامشخص اجرای حکم دادگاه ویژه روحانیت
وی در خصوص تخلفات پزشکی صورت گرفته توسط مدعیان طب اسلامی که منجر به عارضه برای بیمار شده است، اظهار کرد: اینگونه فعالیتهای غیر علمی به کرات سبب ایجاد عارضه برای بیماران شده است که منتهی به شکایت نیز شده است. به طور ویژه از همین شخصی که در لباس روحانیت اقدام به عمل زشت آتش زدن کتاب پزشکی هاریسون کرده است نیز پیش از این هم بارها شکایت شده بود و بر همین اساس دادگاه ویژه روحانیت حکم به تحمل سه سال حبس و پلمب مراکز ویزیت بیمار و ساخت و تهیه دارو توسط این فرد و مریدانش داد که در این راستا یکی از مراکز تولید و توزیع دارو توسط این فرد شناسایی وضمن ضبط داروها، مرکز مذکور نیز پلمب شد.
خدادوست با بیان اینکه ساخت دارو در مکانهایی بسیار غیر بهداشتی و غیرعلمی توسط این فرد صورت میگرفت، گفت: این درحالی است که طبق قوانین کشور مداخله در ساخت دارو باید در محیطی تایید شده و دارای پروانه فعالیت، آنهم توسط متخصص داروسازی و پزشک صورت گیرد.
وی با اظهار بیاطلاعی از اجرا یا عدم اجرای حکم سه سال حبس برای این فرد، ادامه داد: این موضوع باید از مراجع قانونی پیگیری شود. البته، از زمانهای دور حوزه علمیه همکاری بسیار مناسبی با وزارت بهداشت داشتند تا جایی که آیتالله مکارم طی صدور فتوایی بیان کردند طب اسلامی وجود ندارد و آنچه که مورد تایید است طب سنتی ایرانی است.
آسیب مدعیان طب اسلامی برای طب سنتی ایرانی
مدیرکل سابق دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه اقداماتی که از سوی این افراد انجام میشود میتواند به بدنه اصلی طب سنتی و فعالیتهای مثبت این حوزه که توسط متخصصین آن انجام میشود، آسیب وارد کند، گفت: مردم باید برای سلامت خود ارزش قائل باشند و به کسانی مراجعه کنند که مجوز ارائه خدمات بهداشتی و درمانی را از وزارت بهداشت اخذ کردهاند. فرد ارائه دهنده خدمت در زمینه طب سنتی باید پزشک باشد تا از زاویه دید طب رایج، خدمتی تایید شده به مردم ارائه دهد.
وی ارائه خدمات از سوی کسانی که مجوزهای لازم برای تاسیس موسسه خدمات طب سنتی ندارند را فاقد وجاهت قانونی دانست و ادامه داد: دریافت خدمات از اینگونه مراکز که زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت نمیکنند، درست نیست و میتواند منجر به آسیب به سلامت شود که حتی ممکن است عوارض ایجاد شده را به پای علم طب سنتی بگذارند.
مراکز مجاز طب سنتی
خدادوست افزود: مردم میتوانند برای یافتن مراکز طب سنتی دارای مجوز قانونی که زیر نظر وزارت بهداشت فعالیت میکنند به سایت وزارت بهداشت مراجعه کرده و لیست مراکز ارائه دهنده خدمت مجاز را مشاهده کنند.
تربیت متخصص طب سنتی در ۲۰ دانشگاه علوم پزشکی کشور
وی همچنین گفت: در حال حاضر در ۲۰ دانشگاه علومپزشکی کشور، تربیت متخصص طب سنتی انجام میشود، همچنین بیش از ۶۰ سلامتکده مجاز ارائه دهنده خدمت طب سنتی مجاز داریم. یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته در این زمینه، آموزش دورههای کوتاه مدت طب سنتی به پزشکان عمومی است که سبب میشود بتوانند در حوزه طب سنتی نیز اقدام به ارائه خدمت کنند.
گفتنی است معاونت درمان وزارت بهداشت در تاریخ ۲۳ مرداد امسال درنامهای به معاونتهای درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور ضمن اشاره به محکومیت دو تن از مدعیان طب اسلامی از جمله عباس تبریزیان در دادگاه ویژه روحانیت، دستور داده بود که مطابق با رای صادره، کلیه مراکز درمانی، معاینات و داروخانههای تحت نظارت این افراد در سراسر کشور تعطیل و کلیه اقلام دارویی فاقد مجوز وزارت بهداشت موجود در داروخانهها و انبارهای مربوطه، ضبط و مکانها فک پلمب شود و اقدام و گزارش آن نیز به صورت مستقیم به آن دادسرا اعلام و رونوشت را به اداره کل نظارت و اعتباربخشی امور درمان ارسال کنند.