arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۲۸۴۱۰
تاریخ انتشار: ۵۸ : ۱۶ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۸
تحلیل «فایننشال تایمز» از انتخابات مجلس؛

پارلمان رادیکال خواهد شد؟

به گفته رادیکال ها، اصلاح طلبان فاقد شهامت ایستادگی در برابر واشنگتن هستند و پیش‌تر نیز به شکل «احمقانه‌ای» با توافق هسته‌ای موافقت کردند. سعید لیلاز، تحلیلگر اصلاح طلب در تحلیل اوضاع گفت: نقش آمریکا همیشه برای حرکت ایران به سمت دموکراسی مضر بوده است. فشار آمریكا چنان وحشتناک و بی سابقه است كه رادیكال شدن بیشتر ایران یك نتیجه طبیعی و قابل پیش بینی است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

فایننشال تایمز نوشت: علی مطهری 62 ساله، فرزند آیت الله مطهری، بیش از یک دهه عضو پارلمان بوده و شخصیت سیاسی برجسته‌ای در جمهوری اسلامی ایران از ابتدای تاسیس به حساب می‌آید.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: اما حتی این پیشینه انقلابی بی عیب و نقص نیز نتوانست مانع از رد صلاحیت وی در انتخابات مجلس ایران در ماه جاری شود. شورای نگهبان به بیش از 90 نماینده فعلی مجلس از جمله چند محافظه کار و صدها کاندیدای اصلاح طلب گفته که نمی‌توانند در انتخابات پیش رو کاندید شوند.

اصولگرایان و رادیکال ها قصد دارند که اکثریت آینده مجلس ایران را از آن خود کنند. شورای نگهبان به عنوان ناظر قانون اساسی که وظیفه بررسی صلاحیت کاندیدا‌ها را بر عهده دارد، التزام بسیاری از نامزدها را به اسلام و جمهوری اسلامی زیر سؤال برده و در برخی موارد حتی آنها را به فساد مالی متهم کرده است.

آقای مطهری که جزو طیف اصلاح طلبان است، گفت: من با این رویکرد شورای نگهبان نگران آینده انقلاب اسلامی هستم، اقدام شورای نگهبان آزادی بیان و نقش مردم در تعیین سرنوشت‌شان را محدود می‌کند.

وی همچنین ادامه داد: وقتی یكی از اعضای شورای نگهبان به من گفت كه باید تنها آنچه را كه آنها می گویند تكرار كنم، لرزه بر اندامم افتاد. وی در نهایت به نقل قولی از پدرش مرتضی مطهری در جریان انقلاب اسلامی 1979 اشاره کرد که طبق آن مطهری گفته بود کمونیست‌ها و احزاب غیر اسلامی هم می‌توانند از آزادی برخوردار شوند به شرط آنكه نظرات خود را به اسلام نسبت ندهند.

دونالد ترامپ بعد از روی کار آمدن تصمیم به خروج از توافق هسته‌ای سال 2015 با ایران گرفت و با این اقدام موقعیت اصلاح طلب‌ها در ایران را تضعیف کرد. اکنون بعد از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها، رادیکال‌ها دست بالا را در این کشور دارند.

به گفته رادیکال ها، اصلاح طلبان فاقد شهامت ایستادگی در برابر واشنگتن هستند و پیش‌تر نیز به شکل «احمقانه‌ای» با توافق هسته‌ای موافقت کردند. سعید لیلاز، تحلیلگر اصلاح طلب در تحلیل اوضاع گفت: نقش آمریکا همیشه برای حرکت ایران به سمت دموکراسی مضر بوده است. فشار آمریكا چنان وحشتناک و بی سابقه است كه رادیكال شدن بیشتر ایران یك نتیجه طبیعی و قابل پیش بینی است.

ایران همواره برای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری متکی به نظارت استصوابی بوده است. داوطلبان حتما باید بین 30 تا 75 سال سن، دارای مدرک کارشناسی ارشد و وفادار به اسلام و جمهوری اسلامی باشند. پس از گذراندن نظارت اولیه توسط وزارت کشور پرونده بررسی صلاحیت آنها به شورای نگهبان ارسال می‌شود.

اصلاح طلبان این بار گفتند که روند رد صلاحیت چنان شدید بوده که کاندیداهای اصولگرا بدون هیچ رقابت جدی با اصلاح طلبان حدود 200 کرسی از 290 کرسی را به خود اختصاص خواهند داد. در حال حاضر حدود یک سوم نمایندگان مجلس برای دور جدید رد صلاحیت شده‌اند. اوضاع در در حوزه‌های انتخابیه کوچک‌تر که به طور سنتی مشارکت بالایی داشتند نیز چندان بهتر نیست و اصلاح طلبان همگی رد صلاحیت شده‌اند.

بسیاری می‌خواهند از همین تعداد محدود کاندیداهای اصلاح طلب هم استفاده کرده و مردم را به شرکت در انتخابات تشویق کنند. با این وجود، محمدعلی ابطحی، معاون سابق رئیس‌جمهور اصلاحات، گفت که آینده جنبش اصلاح طلبی روشن است. وی ادامه داد: اصلاح طلبان وقتی بیرون از قدرت باشند می‌توانند صدای بلندتری داشته باشند و مردم پس از شنیدن هر روزه صدای تندروها دوباره به سمت اصلاح طلبان برمی‌گردند.

بعلاوه، احساسات عمومی همچنان می‌تواند علیه تندروها باشد. آقای عطریانفر در این باره معتقد است: تندروها باید بدانند که مطالبات عمومی همچنان پا برجاست. جامعه ایران تندروها را وادار می‌کند تا خودشان به تدریج خواستار اصلاحات شوند.

نظرات بینندگان