ویروس کرونا بر قوت غالب مردم کشور اثرگذار بوده است؛ به طوری که این روزها مردم برای خرید نان دچار چالش شده اند و با شک و تردید نسبت به خرید آن اقدام می کنند.
این روزها شیوع ویروس کرونا و تشدید حساسیت عمومی روی بهداشت موادغذایی یکی از چالش های اصلی مردم شده است؛ به طوری که برخی افراد هر کالایی را که خریداری می کنند با مایع ظرفشویی، آب، الکل یا هر چیزی که دم دست دارند ضدعفونی می کنند تا از سلامت آن اطمینان پیدا کنند. برخی مواد که به صورت بسته بندی یا در ظروف فلزی و پلاستیکی هستند، قابلیت شست وشو یا ضدعفونی شدن را دارند اما چالش اصلی زمانی شروع می شود که برخی کالاها که عمدتا ضروری هم هستند این قابلیت را ندارند.
نان سنتی یکی از اقلامی ضروری است که در سفره ایرانیها از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ به طوری که برخی افراد روزانه یا چند روز یکبار اقدام به خرید آن می کنند.
اما شیوع ویروس کرونا بسیاری از مردم را دل نگران کرده است که شاید این ویروس از طریق فرد بیمار به نان منتقل شده و آنها با مصرف نان مریض شوند؛ یا حتی ایستادن در صف و قرار دادن نان بر پیشخوان مخصوص نانواییها عامل انتقال ویروس کرونا به آنها شود. نگرانی ای که به نظر می رسد درست بوده و به همین دلیل در بازدید از چند نانوایی در سطح شهر اقدامات انجام شده برای افزایش بهداشت نان و محیط نانوانی بررسی شد.
آن چیزی که در این بازدیدها مشخص بود، این بود که اکثر نانوایی ها بر دیوار یا پشت شیشه نکات بهداشتی اعم از استفاده از کارت بانکی به جای پرداخت وجه نقد، شست وشوی دست ها قبل از دست زدن به نان و رعایت بهداشت فردی هنگام ایستادن در صف و نظایر آنها را نصب کرده اند. اما برخی از این نانوایی ها علاوه بر تذکر این نکات به مشتریان، خودشان نیز دست به کار شده و با قرار دادن دستکش و الکل از مشتریان میخواستند قبل از دست زدن به هرچیزی، یا از دستکش استفاده یا با الکل دست هایشان را ضدعفونی کنند.
اگرچه بسیاری ازمردم نکات بهداشتی را در خرید نان رعایت می کردند اما برخی از نانواها معتقدند که افرادی هنوز ویروس کرونا را جدی نگرفته اند و اگر بخواهیم از این وضعیت به سلامت گذر کنیم باید همه به آن توجه داشته باشیم.
در این راستا یکی از کارکنان نانوایی توصیه می کرد که مردم تا جایی که امکان دارد نباید پول نقد بپردازند؛ پارچه تمیز با خود بیاورند تا نان از تنور مستقیما روی پارچه قرار گیرد و تماسی با میز نداشته باشد؛ از الکل و دستکشی که روی میز گذاشته شده استفاده کنند یا همراه خود دستکش داشته باشند. اگر هم احساس کسالت دارند، یا با ماسک به نانوایی بیایند یا فرد دیگری که سالم است برای خرید نان مراجعه کند که افراد حاضر در صف بیمار نشوند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه تمامی کارکنان نانوایی ها به بهداشت خودشان و محیط کار توجه می کنند و مدام دست ها و وسایلشان را تمیز و روزی یک بار استحمام می کنند، گفت که تقریبا به ازای خروج هر پنج مشتری، پیشخوان نان را تمیز می کنند.
نانوای دیگری نیز با اشاره به اینکه ما خودمان هم از کرونا می ترسیم، بیان کرد که ما پول نقد را یا با دستکش از مردم می گیریم یا با چنگکهای مخصوص؛ تا دستمان با پول هایی که ممکن است آلوده باشد، تماس نداشته باشد. از مردم نیز خواهش می کنیم به میزی که نان روی آن گذاشته می شود، دست نزنند.
یکی دیگر از نانوایان نیز با گلایه ازکاهش خرید نان بعد از شیوع ویروس کرونا گفت: ما سعی کردیم از روز اول بهداشت را رعایت کنیم و به همین دلیل از ورود افراد متفرقه به داخل نانوایی جلوگیری کردیم و مدام به مردم گوشزد می کنیم که دستکش به همراه داشته باشند.
اقدامات انجام شده برای حفط سلامتی نان
در این راستا بیژن نوروزی مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی نیز در رابطه با رعایت نکات بهداشتی در نانوایی ها پس از شیوع ویروس کرونا به ایسنا گفت: در روزهای اول برای اعضای اتحادیه نان سنتی پیام بهداشتی فرستادیم و از آنها خواستیم که بهداشت را رعایت و از ورود افراد متفرقه به محیط کارشان جلوگیری کنند. پس از آن نیز از آنها درخواست کردیم که در صورت امکان از دریافت وجه نقد خودداری کنند و کارتخوان را در جایی قرار دهند که مشتری بتواند خودش کارت بکشد و هزینه پرداخت کند.
وی افزود: همچنین از وزارت بهداشت وسازمان صنعت، معدن و تجارت درخواست کردیم که برای ضدعفونی کردن سطوح نانوایی ها و جلوگیری از شیوع این ویروس، ماسک و دستکش در اختیارمان قرار دهند. قول مساعدت هم داده شده و امیدواریم در همین هفته این اقلام را دریافت کنیم.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با بیان اینکه این اطمینان خاطر را به مردم می دهیم که آلودگی در نان وجود ندارد، اظهار کرد: خوشبختانه این ویروس با گرما و آتش از بین می رود. دمای داخل تنور نیز حدود ۳۰۰ درجه سانتی گراد است و طبیعتا ویروسی در این دما زنده نمی ماند؛ بنابراین نانی که از تنور درمی آید، تا زمانی که به دست مشتری می رسد، چون هنوز گرم است، امکان آلوده شدن ندارد؛ اما آلودگی ممکن است از جایی منتقل شود که خریدار وارد مغازه شده، پول نقد را رد وبدل کند و این پول آلوده باشد یا شخص آلوده ای برای خرید نان مراجعه کند و به تمام سطوح نانوایی دست بزند.
نوروزی مقدم با بیان اینکه نانوایان هم جزو افراد جامعه هستند و نگران شیوع ویروس هستند و سعی می کنند با تمام توان بهداشت را رعایت کنند، از مردم تقاضا کرد تا جایی که ممکن است از پرداخت وجه نقد خودداری کنند؛ کارتشان را خودشان با دستکش بکشند و دستکش را بعد از آن در سطل در بسته بیاندازند. سفره پارچه ای با خود به همراه داشته باشند تا نان با سطح میز تماس پیدا نکند، زیرا ممکن است قبل از آنها فرد آلوده ای به میز دست زده باشد. از طرفی اگر هم درموارد نادری نان آلوده شد، می توانند در دستگاه فر یا روی اجاق گاز آن را حرارت دهند تا عاری از ویروس شود.
با وجود اینکه این روزها بسیاری از افراد با آگاهی ومسئولیت پذیری نکات بهداشتی را رعایت می کنند تا از شیوع این ویروس جلوگیری کنند، اما هنوز افرادی هستند که آن را جدی نمی گیرند و با بی توجهی جان خود و دیگران را به خطر می اندازند؛ بنابراین باید در نظر داشته باشیم که برای گذار از این روزها و پیروزی بر کرونا نیازمند مشارکت همه افراد جامعه هستیم تا "همه علیه کرونا" صرفا در حد یک شعار باقی نماند.