arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۵۰۰۶۵
تاریخ انتشار: ۱۵ : ۲۱ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۹

سناتور آمریکایی: اخراج بازرس کل وزارت خارجه ممکن با تحقیقات او درباره فروش سلاح به عربستان مرتبط باشد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

اخراج بازرس کل وزارت خارجه آمریکا ممکن است با تحقیقات او درباره اقدام دولت آمریکا در اعلام وضعیت اضطراری با ایران جهت فروش سلاح به عربستان سعودی مرتبط بوده باشد.

به گزارش فارس، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا دوشنبه گفته اخراج بازرس کل وزارت خارجه آمریکا ممکن است به این دلیل بوده باشد که او در حال انجام تحقیقاتی درباره اعلام وضعیت اضطراری با ایران، با هدف فروش سلاح به عربستان سعودی بوده است.

ترامپ روز جمعه «استیو لینیک»، بازرس کل وزارت خارجه آمریکا را از سمتش برکنار کرد. لینیک در سال ۲۰۱۳ توسط «باراک اوباما» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در سمت بازرسی کل وزارت خارجه آمریکا منصوب شده بود.

رئیس‌جمهور آمریکا در نامه خود به «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا تصریح کرده که دیگر به لینیک اعتماد کامل ندارد و برکناری او ظرف ۳۰ روز آینده اجرایی خواهد شد. لینیک چهارمین بازرس کل در دولت است که ترامپ او را اخراج کرده است.

تا کنون گمانه‌زنی‌های زیادی درباره دلایل این اخراج مطرح شده و کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفته درباره این تصمیم و دلایل آن تحقیق خواهد کرد.

امروز دوشنبه «الیوت انگل» رئیس این کمیته گفته احتمال دارد این تصمیم ترامپ از تحقیقات لینیک درباره تصمیم جنجالی او برای اعلام وضعیت اضطراری با ایران جهت تأیید فروش سلاح به عربستان سعودی ناشی شده باشد.

انگل در بیانیه‌ای گفت: «متوجه شده‌ام که اخراج آقای لینیک ممکن است دلیل دیگری داشته باشد. او به درخواست اینجانب در حال تحقیق درباره اقدام فریبکارانه ترامپ برای اعلام وضعیت اضطراری جهت فروش سلاح به عربستان سعودی بود.»

خبرگزاری رویترز نوشته کاخ سفید، وزارت خارجه آمریکا و سفارت عربستان سعودی در آمریکا به اظهارات انگل واکنش نشان نداده‌اند.

دولت دونالد ترامپ پیش از این به بهانه وضعیت اضطراری به دلیل تشدید تنش‌ها با ایران ایران سوم خردادماه سال گذشته کمیته‌های کنگره را از قصد خود برای فروش بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، امارات و اردن مطلع کرد.

رئیس‌جمهور آمریکا در صورت اعلام وضعیت اضطرار ملی می‌تواند مفاد مندرج در قوانین کنترل تسلیحاتی را نادیده گرفته و بدون مجوز کنگره سلاح بفروشد.

رسانه‌های آمریکا در آن زمان گزارش داده بودند «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا و برخی از دستیاران او دولت را راضی کرده‌اند با اعلام «وضعیت اضطراری»، دستور تحویل ۸ میلیارد دلار تسلیحات به عربستان سعودی و امارات را صادر کند.

این تصمیم ترامپ فوراً با مخالفت‌های نمایندگان کنگره روبه‌رو شد و مجلس سنای آمریکا روز۳۰ خرداد ۹۸ (۲۰ ژوئن ۲۰۱۹) طرحی را به تصویب رساند که خواستار لغو برنامه دولت برای استفاده از اختیارات ویژه جهت فروش سلاح به عربستان سعودی بود.

«دونالد ترامپ» سوم مردادماه این مصوبه را وتو کرد و نمایندگان کنگره از دو سوم رأی لازم برای شکستن وتوی ترامپ برخوردار نبودند.

قرارداد جدید ۸.۱ میلیارد دلاری آمریکا و عربستان‌سعودی ۱۲۰ هزار موشک هدایت‌شونده، پشتیبانی برای جنگنده‌های اف-۱۵ سعودی، تعدادی خمپاره‌انداز، موشک‌های ضد تانک و مسلسل‌های کالیبر ۵۰ را شامل می‌شد.

آمریکا از زمان آغاز جنگ علیه یمن با ارائه کمک‌های اطلاعاتی و فروش تسلیحات به عربستان سعودی و امارات از ائتلاف متجاوز به یمن حمایت کرده است.

حملات ائتلاف سعودی در یمن به نابودی زیرساخت‌های یمن و شیوع فقر، بیکاری و گسترش بیماری‌های واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.

منابع مختلف آمار کشته‌ها در این جنگ را ده‌ها هزار نفر برآورد می‌کنند. سازمان‌های بشردوستانه گفته‌اند از زمان آغاز جنگ دست‌کم ۸۵۰۰۰ کودک از گرسنگی جان باخته‌اند و حدود ۱۴ میلیون نفر در معرض خطر قحطی قرار دارند.

نظرات بینندگان