پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : افزایش گرمای هوا و ذوب شدن یخچالها، خرسهای قطبی را از زیستگاهشان جدا کرده و به فضای شهری کشاند.
بالا رفتن دما و افزایش گرمای هوا تبدیل به یکی از دغدغههای دانشمندان و زیست شناسان شده است، خطری که زندگی مردم جهان را تهدید میکند. این امر نه تنها انسانها که حتی جان حیوانات را هم به خطر انداخته است. ذوب شدن یخچالها در قطب شمال، گونه نادری از حیوانات مانند خرسهای قطبی را به سواحل کشانده است.
محققان دانشگاه تورنتو در مطالعهای که اخیرا در این باره انجام دادهاند، دریافتند که ذوب شدن یخها خرسهای قطبی را با مشکل جدی مواجه کرده و آنها را به سمت مزارع کشانده است.
این یافتهها طی ۴ دهه مطالعه بر روی تغذیه و تولید مثل جانوران انجام شده است که بر اساس مشاهدات، تعدادی از گونههای حیوانی از جمله خرسهای قطبی در حال انقراض هستند. البته کاهش میزان آلایندهها میتواند پایداری را طولانی کند، اما نمیتواند مانع از از بین رفتن جمعیت شود.
در اوایل سال جاری خرسهای قطبی بر اثر افزایش دما و ذوب شدن یخچالها زیستگاه خود را رها کرده و در حال تغذیه از یکدیگر هستند؛ افزایش دما و استخراج سوختهای فسیلی آنها را وادار میکند تا از شکارگاههای سنتی خود به ساحل که مواد غذایی در آنجا کمیاب است، بروند. به گفته یکی از دانشمندان بیولوژیک دانشگاه تورنتو در کانادا، این خرسها برای زندگی نیاز به یخ دریا دارند. آنها برای زنده ماندن و شیردهی به دلیل عدم وجود مواد غذایی کافی، به منابع انرژی بدنشان متکی هستند.
پستانداران دریایی میتوانند ماهها به اصطلاح روزه بگیرند، اما این امر مشکلاتی را برای آنها در پی خواهد داشته و در طولانی مدت موجب کاهش ایمنی بدن، تولید مثل، بقا و فراوانی آنها میشود.
خرس قطبی
در پایان آخرین عصر یخبندان یعنی کمتر از ۱۲۰۰۰ سال پیش، خرسهای قطبی تا جنوب دریای بالتیک در ساحل لهستان مشاهده شده بودند و به تدریج با افزایش دورههای یخ زدگی و گرم شدن زمین، به سادگی از منطقه ناپدید شدند. جلوگیری از ادامه یخ زدگی دریا نیاز به کاهش شدید گازهای گلخانهای دارد.
سطح یخ در قطب شمال حداقل در طی ۲۵ سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته که این امر باعث تشدید بحران مواد غذایی برای این گونه از جانوران شده است؛ و حالا با افزایش دما این خرسها از زیستگاه خود خارج شده و برای تغذیه وارد فضای شهری شدهاند. دانشمندان تخمین میزنند با ادامه این روند خرسهای قطبی نمیتوانند بیش از ۸۰ سال دوام بیاورند و احتمالا نسل آنها منقرض خواهد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان