اشیای به ظاهر بیخطر موجود در خانه میتوانند خطر بالقوه ویرانگری بر پوست داشته باشند.
از ایندیپندنت، متخصصان پوست میگویند گذراندن اکثر اوقات در خانه به دلیل شیوع بیماری کووید۱۹، به دلیل کاهش قرار گرفتن ما انسانها در معرض آلودگی هوا، به نفع پوستمان تمام شده است. اما این وضعیت به معنای آن نیست که در خانه، هیچ نگرانی علیه پوستمان در کار نباشد، چراکه اشیای به ظاهر بیخطر موجود در خانه میتوانند خطر بالقوه ویرانگری بر پوست داشته باشند.
برای آنکه بدانیم بیشتر باید مراقب کدام یک از وسایل و اشیای خانه هنگام استفاده باشیم، از متخصصان پوست که گفتهاند هر چیزی، از ملحفه رختخواب گرفته تا دستگاه تهویه هوا، ممکن است بر پوست اثر زیان بخش داشته باشند، نظر خواستیم.
دکتر مایکل فاربر از گروه متخصصان پوست شویگر در نیویورک گفت: «بسیاری از کاربردها و استفادههای روزانه در خانه، بهویژه در مورد افراد مبتلا به اگزما یا دارای پوست حساس، میتواند پوست را آزار دهد.»
همچنان که بسیاری از ما بیش از هر زمانی در گذشته وقتمان را در خانه سپری میکنیم، موارد زیر در خانه شامل چیزهایی است که باید مراقبشان باشیم.
مایع لباسشویی
به گفته دکتر جاشوا زیکنر، متخصص پوست و مدیر مرکز مطالعاتی مواد آرایشی و بالینی در مورد پوست در بیمارستان مانت سینایی نیویورک، مایع لباسشویی در خانهها، محصولی است که عامل بسیاری از جوشها، ناراحتیهای پوستی و حساسیتهاست.
خوشبختانه راههایی برای کسب اطمینان از پیشگیری از تاثیر منفی مایع لباسشویی بر پوست وجود دارد.
دکتر زیکنر گفت: «باید دستورالعمل روی بستهبندی را رعایت کنید. ریختن بیش از حد مایع شستوشو درون ماشین لباسشویی میتواند منجر به ناراحتی پوستی شود. استفاده بیش از حد شوینده، خطر گیر افتادن مولکولهای شوینده در میان تاروپود پارچهها را افزایش میدهد و در صورت تماس با پوست، میتواند منجر به جوش پوستی شود.»
خطر دیگر مایعات شستوشوی لباس ناشی از اسانسها و رنگهاست که به نظر دکتر زیکنر «عامل بیشتر آلرژیهای پوستی هستند.»
برای به حداقل رساندن خطر یک واکنش شدید، او استفاده از شویندههای بدون رنگ و اسانس را پیشنهاد میکند؛ مانند تایدفری و جنتل، که «پ هاش موجود در آن در مقایسه با بسیاری از محصولات رقیب، کمتر است.»
دکتر فاربر نیز بر خطر مرتبط با شویندهها تاکید کرد و گفت که بهتر است دنبال محصولاتی باشیم که ضدحساسیت هستند و رنگ و اسانس ندارند.
او گفت: «محصولاتی چون آلفری و کلیر، یا تایدفری و جنتل برای پوستهای دچار اگزما مضر نیستند، چراکه عطر و رنگ ندارند.»
این توصیه همچنین شامل محصولات دیگر خانگی نیز میشود که به گفته دکتر فاربر میتوانند «پ هاش قلیایی داشته باشند که برای لایه بیرونی پوست خطرناک است.»
علاوه بر ملاحظه ترکیب محصولاتی که برای نظافت خریداری میکنید، دکتر فاربر در عین حال پیشنهاد میکند که «برای محدود کردن تماس با حساسیتزاهای احتمالی» دستکش دستتان کنید.
صابون
اگر دچار ناراحتی پوستی شدهاید، ارزشش را دارد که در مورد قالب صابون یا مایع شستوشوی بدن در حمامتان، به عنوان محصولاتی که ممکن است عامل آن ناراحتی باشند، فکر کنید.
به گفته دکتر فاربر، یکی از ترکیباتی که میتواند در این میان مقصر باشد، سولفات است؛ ترکیب پاککنندهای که در شامپو و صابون ایجاد کف میکند و منجر به ناراحتیهای پوستی میشود. عطرها و اسانسها هم از عوامل احتمالی دیگر در ناراحتیهای پوستی به شمار میروند.
دکتر فاربر گفت: «فرمول ترکیبی صابونها اغلب حاوی سولفاتها و عطرهاست و سولفات میتواند پوست را از بین ببرد و موجب خشکی شود. عطرها نیز موجب واکنشهای آلرژی در افراد میشوند. برای شستوشو، از شویندههای غیرصابونی و بدون سولفات یا افزودنی استفاده کنید.»
او شرکتهایی مانند ونیکریم را پیشنهاد میکند که سازنده «ترکیبات ملایم بدون عطر و نگهدارندهای است که پوست را اذیت میکنند.»
ملحفه
کارشناسان نگهداری از مو، اغلب ملحفههای ابریشمی را پیشنهاد میکنند، اما معلوم شده که این ملحفهها میتوانند برای پوست نیز خوب باشند.
به گفته دکتر زیکنر، ملحفههایی که هر شب رویشان میخوابیم، بهویژه اگر از مواد غیرطبیعی ساخته شده باشند که «با پوست نامهربانترند و میتوانند منجر به ناراحتی پوستی، کاهش آب و التهاب منجر شوند»، قابلیت بالقوهای برای ایجاد واکنش و ناراحتی در پوست دارند.
یک مشکل پوستی بالقوه دیگر که با ملحفه مرتبط است، جذب خاک و چربی است که به گفته دکتر فاربر، میتواند «ناراحتی پوستی را افزایش دهد.» او با اشاره به اینکه ملحفه به تنهایی نمیتواند عامل آکنه پوست باشد، گفت: «ملحفه میتواند باعث شود که آکنههای پوستی در افرادی که مستعد آن هستند، افزایش یابد.»
برای به حداقل رساندن خطرها، دکتر فاربر ملحفههای ابریشمی را پیشنهاد میکند که «با پوستهای حساس و مستعد آکنه، ملایمترند. زیرا ابریشم به اندازه دیگر پارچهها، جاذب چربی و آلودگی نیست.»
دکتر زیکنر نیز موافق است و خوابیدن بر ملحفههای از جنس مواد طبیعی مانند پنبه، ابریشم و یا فلانل را پیشنهاد میکند. دکتر فاربر گفت: «شستن ملحفه بالشها هر چند روز یکبار با مایع شستوشوی ضدحساسیت، سنجیده است.»
دستگاه تهویه
پرهیز از دستگاه سرمایشی و تهویه هوا ناگزیر است و متاسفانه این مسئله به معنای احتمال افزایش ناراحتیهای پوستی است و چنانکه دکتر زینکر هم تایید میکند، «سیستم تهویه هوای شما میتواند تاثیر منفی بر پوستتان داشته باشد.» او گفت: «هوای خشک میتواند موجب خشکی پوست و اختلال در لایه خارجی پوست شود.»
دکتر زینکر پیشنهاد میکند که برای مقابله با کاهش رطوبت در خانه به علت استفاده مداوم از کولر، «استفاده از دستگاه بخور در خانه و روشن کردن آن در هنگامی که میخوابید» را «بهویژه اگر ماهیت پوست شما خشک است»، پیشنهاد میکند.
او گفت: «افزایش رطوبت در واقع میتواند کمک کند که موقعی که در خواب هستید، به لایه پوست شما آبرسانی شود.» او افزود که دستگاه بخور خنک بهتر از دستگاه بخارساز داغ است، زیرا به گفته او «همان اثر را دارد و استفاده از آن ایمنتر است.»
علاوه بر دستگاه بخارساز، دکتر فاربر همچنین پیشنهاد میکند که ترموستات را -چه گرم و چه سرد- روی درجه آخر تنظیم نکنید.
در مجموع، اگر متوجه شدید که پوستتان دچار ناراحتی شده است، باید محصولات بهداشتی و شوینده خانگی خود را مورد بازبینی قرار دهید و با یک متخصص پوست مشورت کنید.
همشهری آنلاین