پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کاخ الیزه گفت رییس جمهوری فرانسه به دولت لبنان فشار میآورد که این هفته کابینه را تشکیل داده و کشور را از این بحران خارج کند.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، دفتر ریاست جمهوری فرانسه گفت که «امانوئل مکرون» رییس جمهوری این کشور به تماسهای خود با بازیگران سیاسی مختلف در لبنان برای تشکیل کابینه در موعد مقرر ادامه میدهد.
یک مقام دولتی نیز به این خبرگزاری گفته است که «مصطفی ادیب» نخستوزیر مکلف لبنان روز دوشنبه برنامه خود برای تشکیل کابینه را «میشل عون» رییس جمهوری این کشور ارایه خواهد کرد تا روند تشکیل دولت سریعتر پیش برود.
روزنامه «النهار» چاپ بیروت نوشت که قرار است ادیب فردا دوشنبه قبل ظهر با «میشل عون»، رئیس جمهور لبنان دیدار و با او درباره، ترکیب کابینه گفتوگو و رایزنی کند.
این روزنامه نوشت که عون به عنوان شریک ادیب در فرآیند تشکل کابینه، فردا نظر خود در رابطه با اسامی وزیران پیشنهادی را اعلام خواهد کرد و چهبسا دست به تعدیل و تغییراتی بزند.
رئیس جمهور از نخستوزیر مأمور به تشکیل کابینه خواهد خواست که با فراکسیونها و جریانهای سیاسی تماسهایی برقرار کرده و نظر آنها در باره ترکیب کابینه را جویا شود. در صورت موافقت از سوی آنها، ادیب و عون دوباره دیدار کرده و «نبیه بری»، رئیس پارلمان نیز به جمع آن ها ملحق خواهد شد.
بر اساس این گزارش، احتمال میرود بری به این نشست سهجانبه ملحق شود و اعلام کند که اگر در دولت جدید، وزارت دارایی از شیعیان گرفته شود، حزبالله و جنبش امل در این دولت حضور نخواهند داشت.
النهار به نقل از منابعی نوشت که مهلت و ضربالاجل رئیس جمهور فرانسه برای تشکل دولت جدید سهشنبه این هفته به پایان میرسد و باید تکلیف کابینه مصطفی ادیب مشخص شود.
منابع النهار گفتهاند که فرانسه تا این لحظه با واگذاری وزارت دارایی به شیعیان مخالف است و همین مسئله باعث شده است که دوگانه حزبالله و جنبش امل به رهبری نبیه بری، تهدید به عدم حضور در جلسه رأی اعتماد به کابینه ادیب کنند.
مصطفی ادیب بعد از استعفای «حسان دیاب» بعد از انفجار مهیب بندر بیروت، از سوی رئیس جمهور این کشور مأمور تشکیل کابینه شد.
او تابعیت فرانسه دارد و زنش نیز فرانسوی است و گزینه نخستوزیران سابق لبنان (سعد حریری، فواد سنیوره، نجیب میقاتی و تمام سلام) برای تصدی نخستوزیری است.
تظاهرات یک سال گذشته که گاه و بیگاه ادامه دارد، کاهش شدید ارزش لیره لبنان در برابر دلار، شیوع کرونا و انفجار مهیب بندر بیروت و به تبع آن تحمیل هزینههای بازسازی سنگین بر خزانه خالی و اقتصاد ضعیف لبنان، مهمترین چالشهای دولت جدید خواهد بود.