سخنگوی دولت ژاپن به آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی در ایران واکنش نشان داد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، سخنگوی ارشد دولت ژاپن روز سه شنبه گفت که کشورش درباره اعلام از سرگیری غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم نگران است.
کاتسونوبو کاتو، دبیر کابینه و سخنگوی دولت ژاپن در جمع خبرنگاران گفت که دولت ژاپن نگرانی های شدیدی درباره این اقدام دارد و آن را نقض توافق هستهای خواند.
بر اساس این گزارش، اظهارات این مقام ژاپنی در پی این مطرح می شود که علی ربیعی سخنگوی دولت روز دوشنبه گفت: اعتبار آیین نامه اقدام راهبردی برای لغو تحریمها تامین و فرآیند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد آغاز شده است.
ربیعی از دستور رئیس جمهور برای تامین اعتبار این قانون خبر داد و گفت: در هفته گذشته نیز رئیس جمهور در نامه ای به جناب آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در خصوص تامین بودجه بخشی از این قانون در سال ۱۳۹۹ دستور لازم را داده است.
ربیعی افزود: همچنین رئیس جمهور در روزهای گذشته دستور اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را صادر و از ساعاتی پیش فرآیند تزریق گاز شروع شد و تا ساعاتی دیگر اولین محصول اورانیوم غنی شده UF۶ به دست خواهد آمد.
ربیعی تصریح کرد: کلیه این فرآیند پس از انجام اقدامات اولیه از قبیل اطلاعرسانی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تحویل پرسشنامه طراحی بر مبنای تعهدات پادمانی کشور صورت گرفته است.
سخنگوی دولت تاکید کرد: مواضع دولت در خصوص این قانون به صراحت اعلام شده است. با این حال دولت خود را ملزم به اجرای قانون می داند.
همچنین بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه این کار در جهت اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و دفاع از حقوق ملت ایران است افزود: ۵ ماده از این قانون مربوط به موضوعات فنی و در ارتباط با سازمان انرژی اتمی است. البته بگویم که این ظرفیت چیز جدیدی نیست. در سال ۸۹ بعد از این که سوخت راکتور را به ما نداند ما وارد تولید ۲۰ درصد شدیم و آن را تولید کردیم.
وی موارد مصرف این سوخت را استفاده از آن در راکتور تحقیقاتی تهران عنوان کرد و افزود: اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده بیشتر برای سوخت رآکتور تحقیقاتی است که تولید رادیوداروها به واسطه آن انجام میشود. بیش از یک میلیون بیمار در کشور اکنون از رادیودارو استفاده میکنند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: ذخایر سوخت ۲۰ درصد برای حدود ۳ تا ۴ سال برای رآکتور تحقیقاتی تهران را در اختیار داریم. بر اساس برجام قرار بود اگر ذخایر ۲۰ درصد تمام شود دو سال پیش از اتمام درخواست بدهیم و آنها به ما بفروشند. در عین حال در جهت اجرای قانون مجلس موظف هستیم حدود ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد را ذخیره کنیم و این کار آغاز شده است.
همچنین سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه نیز در این ارتباط گفت: تمام روال حقوقی شروع غنی سازی ۲۰ درصد طی شده است. ضمانت اجرایی برجام خود ایران است و هر وقت تشخیص دهیم که طرف مقابل به تعهداتش عمل نمیکند ماده ۳۶ این اختیار را به ما می دهد که ایران تعهدات خود را جزیی و کلی متوقف کند از این رو شروع تولید هم بر اساس ان پی تی، هم برجام و هم پادمان جامع قانونی است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: کاربرد غنی سازی ۲۰ درصد برای سوخت راکتور تهران است که سوخت آن همواره از خارج وارد می شد تا سال ۸۸ که درخواست ما برای خرید اجابت نشد و در آن مقطع دستور صادر شد و دانشمندان ما مثل شهید شهریاری آن را ساختند و دیگرانی که همکاری کردند. راکتور تهران مصارف تحقیقاتی دارد و هم تولید رادیوداروها را انجام میدهد که نزدیک یک ملیون نفر در ایران نیازمند این رادیوداروها هستند و نیاز تعطیلشدنی نیست. بیش از ۴۰۰ کیلو مواد غنی شده ۲۰ درصد تولید کرده بودیم پیش از برجام اما قرار شد که با اجرای برجام تولید آن متوقف شود.
عراقچی ادامه داد: از نظر طرفهای مقابل سوخت ۲۰ درصد قدم مهمی در تکنولوژی هستهای بود. در عین حال که به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی هنوز برای ۴ الی ۵ سال آینده سوخت نیاز نداریم و سوخت کافی هم داریم و طبق برجام هر وقت سوخت تمام میشد دو سال قبلاز آن اعلام میکردیم که یا بخریم یا تولید کنیم.
معاون ظریف با اشاره به تصمیمات ایران برای کاهش تعهدات اظهار کرد: ما درصد غنی سازی را بالا بردیم اما زیر ۵ درصد نگهاش داشته بودیم. مجلس شورای اسلامی در قانون اخیر دولت را مکلف کرد که غنی سازی ۲۰ درصد را سریع شروع کنیم و فارغ از اختلاف نظرهایی که ما داشتیم وقتی قانون تصویب شد موظف به اجرای آن هستیم. از امروز این کار انجام شد و روال قانونی آن کامل طی شد و پرسشنامههای مربوطه اعلام شد و آژانس به طور روشن روند را دید و از امروز رسما طبق اختیاراتی که پادمان جامع به ما میدهد غنی سازی ۲۰ درصد را شروع کردیم.
عراقچی اظهار کرد: غنی سازی ۲۰ درصد به لحاظ نیاز راکتور تهران انجام میشود و بر اساس قانون مجلس مکلف به اجرا هستیم و در بند ۷ مصوبه هم آمده که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل کرد به مجلس اعلام کنیم تا تصمیم متقابل گرفته شود و اگر آنها تعهداتشان را کامل انجام دهند ما آمادگی بازگشت به تعهداتمان را داریم. بر خلاف اینکه در داخل گفته میشد روند پیشرفت فعالیت های هسته ای ایران متوقف شده امروز ثابت شد که این طور نیست و در عرض ۱۲ ساعت این روند احیا شد.