پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از موافقت سازمان برنامه و بودجه برای مرمت طاق کسرا میراث مشهور بر جای مانده از دوران ساسانیان خبر داد.
علی اصغر مونسان روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره ریختن بخشی از دیوار طاق کسرا که در کشور عراق قرار دارد، گفت: به دلیل اهمیت تاریخی این آثار باستانی با آقای نوبخت در دولت صحبت هایی انجام و موافقت ایشان برای پرداخت هزینه مرمت اعلام و قرار شد، پس از برآوردهای مالی، سازمان برنامه و بودجه اعتباراتی برای احیا و مرمت این اثر تاریخی در نظر بگیرد و در اختیار وزارت میراث فرهنگی قرار دهد.
وی با بیان این که نامه رسمی این درخواست نیز روز گذشته به سازمان برنامه ارسال شده، گفت: کارشناسان میراث فرهنگی ایران به محض تحقق اعتبارات با هماهنگی همتایان عراقی به محوطه طاق کسرا اعزام و عملیات مرمت و احیا را آغاز می کنند.
مونسان درخصوص برآوردهای مالی اولیه برای مرمت طاق کسرا گفت: بر اساس عکس ها و تصاویر ارسالی، برای مرمت به اعتباری حدود ۶۰۰ هزار دلار نیاز است که به محض تامین شدن آن، کارشناسان به کشور عراق اعزام می شوند.
در روزهای گذشته، برخی افراد فعال در شبکههای اجتماعی عراق تصاویری از طاق کسری در بغداد منتشر کرده و نوشته اند که همزمان با آغاز سال ۲۰۲۱ بخشی از سقف این بنای تاریخی فرو ریخت. برخی از شبکههای اجتماعی در کشور عراق، خبر دادهاند که بخشی از سقف بنای معروف و باستانی، طاق کسری، در منطقه المدائن بغداد فرو ریخته است.
مدائن شهری در عراق است؛ که آثار تاریخی ارزشمندی از امپراتوری ساسانیان را در خود جای داده که از آن جمله میتوان به کاخ ساسانی «ایوان مدائن» یا «طاق کسری» اشاره کرد. ایوان مدائن در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر بغداد، پایتخت عراق و ساحل رود دجله واقع شده و مهمترین اثر تاریخی برجایمانده از ساسانیان محسوب میشود. طاق اصلی این کاخ که بلندترین طاق خشتی ساختهشده به دست انسان است، ۳۵ متر ارتفاع، ۲۵ متر پهنا و ۵۰ متر طول دارد.
این کاخ به دستور «شاپور اول» که در فاصله سالهای ۲۴۱ تا ۲۷۲ پس از میلاد بر سرزمینهای امپراتوری ساسانیان حکومت میکرد، با نمایی از آجرهای زردرنگ و به شیوه معماری پارتی ساخته شده است و یکی از شاهکارهای معماری دنیای باستان محسوب میشود و حتی آن را بزرگترین طاقِ ضربی شناختهشده جهان میدانند.