علیرضا بیگلری، رئیس انستیتوپاستور ایران دربارهواکسن تولیدی مشترک ایران و کوبا گفت: خبرهای خوبی داریم. ما سابقه طولانی از نظر همکاری با کشور کوبا داریم. این کشور از پیشرفتهترین کشورها در تولید دارو و واکسن در جهان است. کوبا دانش «های تک» در تولید دارو دارد و ساخت واکسن مشترک بین ما هم با همین تکنولوژی انجام شده است.
به گزارش «انتخاب»، او افزود: این کشور همزمان چهار واکسن در حال تولید دارد که یکی از آنها و موفقیتآمیزترین آنها، همین واکسنی است که مشترک با ماست.
او که با روزنامه جام جم گفت و گو می کرد، ادامه داد: فاز اول و دوم این واکسن در کوبا انجام شده است و باید بگویم ایمنیزایی بالا و شگفتانگیزی دارد. در حال حاضر قضاوتی درباره میزان ایمنیزایی واکسن نمیکنیم، اما باید بدانید ایمنی و کارایی بسیار بالایی دارد.
او گفت: این واکسن در فاز اول و دوم، هیچ عارضهای نداشته است. ما از اول شروع پروژه تا امروز، پنج بار به این کشور سفر کردیم و پروژه زیر نظر و با تایید ما به سرانجام رسیده است. هر روز دادهها و اطلاعات را ارزیابی میکنیم و در این مدت زمان، هیچکدام از کسانی که در آزمایش شرکت کردهاند، عارضهای از خود نشان ندادهاند.
بیگلری افزود: واکسن تولید ما به میزان قابلتوجهی قابلیت اثربخشی را در همه قومیتها دارد. چراکه تکنولوژی ساخت این واکسن با دیگر واکسنهای دنیا متفاوت است و به شکلی طراحی شده تا برای همه قومیتها مناسب باشد.
او ادامه داد: فاز سوم این واکسن به این دلیل در کشور ما آزمایش میشود که این فاز بیخطرترین مرحله آزمایش یک واکسن است.
به گفته او، عوارض یک واکسن در مراحل اول و دوم خود را نشان میدهد که در مراحل اول و دوم این آزمایش نشان داده شد که عوارضی ندارد و بیخطرترین واکسن است.
او گفت: شرط ما برای استفاده از واکسن این بود که واکسن تولید شده همکاری بین دو کشور باشد. در قرارداد بین دو کشور این موضوع را لحاظ کردیم که در صورتی از واکسن در ایران استفاده میکنیم که مراحل اولیه را با موفقیت گذرانده باشد و ما مطمئن باشیم که واکسن برای مردم کشورمان مشکلی ایجاد نمیکند.
بیگلری گفت: فعلا این قرارداد بین کوبا و ایران است اما کشورهای زیادی تقاضای استفاده از این واکسن را دارند. اولویت ما، تامین واکسن برای ایران و کوباست.
او افزود: طبق قرارداد قبلی که با هم داشتیم، باید ظرفیت مورد نیاز کشور برای واکسیناسیون تامین بشود و فعلا تامین واکسن برای مردم دو کشور مهم است. وقتی جمعیت هر دو کشور واکسینه شدند با توافق بین دو طرف ظرفیت تولید اضافی واکسن به کشورهای دیگر صادر میشود.
او ادامه داد: مسلما عاقلانه این است که برنامه واکسیناسیون، با واکسنهای مختلف انجام بشود اما بحث ما درباره واکسن تولید مشترک است.
به گفته بیگلری، واکسن ما برای سالمندان عوارضی ندارد و در افراد با سن متفاوت تا به حال عوارضی نداشته است. ایمنیزایی خیلی خوبی دارد.
او گفت: هنوز زمانبندی دقیقی درباره شروع فاز سوم آزمایش در نظر گرفته نشده. چند هفته دیگر واکسن وارد ایران میشود اما تا وقتی فاز دوم آزمایش واکسن در کوبا به اتمام نرسد، ما وارد فاز سوم نمیشویم. بهمن و اسفند زمانی است که به احتمال زیاد، فاز سوم آزمایش شروع میشود.
بیگلری ادامه داد: در ماه اول نمیتوانیم قول بدهیم واکسیناسیون انجام بشود. بعد از بررسی اطلاعات واکسیناسیون در آزمایش فاز سوم، در ماههای دوم و سوم سال ۱۴۰۰، میتوانیم قول بدهیم واکسیناسیون عمومی را انجام بدهیم البته باید آزمایشها موفقیتآمیز باشند.
او تاکید کرد: مطمئن باشید واکسن مشترک ما با کوبا، جزو افتخارات دنیا خواهد بود.