یورونیوز: کارشناسان به شبکه تلویزیونی سیانبیسی گفتند که ایالات متحده آمریکا، هند را یکی از مهمترین شرکای خود برای مقابله با جاهطلبیهای فزاینده چین در منطقه اقیانوس هند میداند موضوعی که دولت بایدن در عمل آن را نشان داده است.
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا آخر هفته گذشته در سفر به هند با راجنات سینگ همتای خود دیدار کرد. دو طرف در حوزه دفاعی مذاکرات را به پایان بردند. پیش از این آقای آستین از ژاپن و کره جنوبی که نزدیکترین متحدان نظامی واشنگتن در آسیا هستند دیدار کرده بود.
درووا جایشانکار، مدیر اجرایی بنیاد تحقیقاتی آبزرور در یکی از برنامههای شبکه تلویزیونی سیانبیسی گفت: «مهم این است که وزیر دفاع [آمریکا] غیر از ژاپن و کرهجنوبی، به هند نیز سفر کرده است.»
وی تاکید کرد که سرمایهگذاری دولت بایدن در اتحاد استراتژیک غیررسمی بین ایالات متحده آمریکا، استرالیا و هند به همان اندازه مهم است.
آستین، هند را شریکی مهم توصیف کرد که در پویایی بینالمللی این روزها که به سرعت در حال تغییر و تحول است این نقش بیشتر نیز میشود. وی تاکید کرد که روابط دو جانبه دو کشور، یک سنگر در منطقه آزاد و باز هند-اقیانوس آرام است.
حضور چین در اقیانوس هند
پکن در سه دهه گذشته فعالیتهای خود را در اقیانوس هند به طور قابل توجهی گسترش داده و به ويژه از سال ۲۰۰۸ این فعالیتها بیشتر شده است. به گفته موسسه بروکینگ، استراتژیستهای آمریکایی و هندی نگران حضور رو به رشد نیروی دریایی چین هستند.
آرون سینگ، سفیر پیشین هند در ایالات متحده آمریکا به شبکه تلویزیونی سیانبیسی گفت: «حضور چینیها در منطقه اقیانوس هند رو به افزایش است. هند باید برای حفظ منافع و امنیت خود تلاش کند. بنابراین روشی که آنها انجام میدهند یکی است یعنی ظرفیت دریایی خود را ایجاد میکنند و سپس با دیگر کشورها وارد مشارکت میشوند.»
درووا جایشانکار میگوید که نیروی دریایی هند طی چند سال گذشته گشتزنیهای خود را افزایش داده است زیرا دهلی نو رویکرد فعالانهتری در زمینه کمکهای بشردوستانه و امداد رسانی در برابر حوادث در سراسر منطقه اقیانوس هند در پیش گرفته است.
وی افزود: «از آنجا که چین و هند بیشتر در این منطقه با یکدیگر اختلاف دارند قطعا میان دهلی نو و واشنگتن یک همگرایی طبیعی ایجاد میشود.»
وی به پایگاههای نظامی آمریکا در خاورمیانه، جیبوتی و جزیره دیگو گارسیا که بخشی از قلمرو بریتانیا در اقیانوس هند است اشاره و تاکید کرد که روابط هند و آمریکا در سالهای گذشته پیشرفتهای چشمگیری داشته است که بخشی از آن ناشی از نگرانیهای مشترک در مورد چین است.
این کارشناس تاکید کرد که گرچه هند و آمریکا جزو متحدان یکدیگر نیستند اما این دو کشور رزمایشهای مشترک قابل توجهی را انجام میدهند.
دولت ترامپ سال گذشته نیز توافقنامهای را امضا کرد که طبق آن به دهلی نو اجازه دسترسی به دادههای ماهوارهای ایالات متحده آمریکا داده میشد. این موضوع برای هدف قرار دادن موشکها و سایر اقدامهای نظامی بسیار مهم است. این توافقنامهها اغلب از سوی آمریکا با متحدان نزدیک امضا میشود تا امکان تبادل اطلاعات حساس و طبقه بندی شده فراهم شود.
آیا ایالات متحده جایگزین روسیه میشود؟
ایالات متحده آمریکا بعد از روسیه در حال تبدیل شدن به یک تامین کننده عمده تجهیزات نظامی به هند است. طبق برخی گزارشها هند قصد دارد ۳۰ پهپاد جنگی از ایالات متحده آمریکا بخرد تا توانایی مقابله با چین و پاکستان را داشته باشد.
اما روابط هند و روسیه میتواند مانعی برای ایجاد روابطی نزدیکتر بین دهلی نو و واشنگتن شود. پیش از این رویترز گزارش داده که هند قرار است سامانههای دفاع هوایی اس-۴۰۰ روسی را خریداری کند. اگر این موضوع اجرایی شود ممکن است واشنگتن تحریمهایی را علیه دهلی نو اعمال کند. رسانهها در ماه ژانویه اعلام کردند بعید است که دولت جدید آمریکا در این زمینه هند مشمول معافیت کند.
سفیر پیشین هند در ایالات متحده آمریکا میگوید حتی با وجود افزایش خرید تجهیزات نظامی از آمریکا در سالهای اخیر، اغلب تسلیحات و توان دفاعی هند، روسی است.
وی معتقد است که آمریکا نباید هند را درباره خرید سامانه اس-۴۰۰ از روسیه تحت تحریم قرار دهد چراکه به اعتقاد وی برای ایالات متحده آمریکا مهم است که به مردم هند بگوید یک شریک بلند مدت و قابل اعتماد است.
وی اضافه میکند که از نظر چین ایالات متحده نیز هند را یک شریک مهم قلمداد میکند: «فکر میکنم این موضوع جدا از نقاط قوت در روابط دو جانبه یک پارامتر تعیینکننده برای پیشبرد روابط خواهد بود.»
لوید آستین، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا در هند بر تعهد این کشور به متحدان و شرکای خود در سراسر منطقه تاکید کرد و گفت: «هند شریک اصلی دفاعی آمریکا است.»
وی روز شنبه ۲۰ مارس در جمع خبرنگاران گفت: «من فکر میکنم همکاری با کشورهای همفکر و دارای منافع مشترک راهی است که هر تجاوزی در هر منطقهای را مهار میکند.»
طبق گزارش پنتاگون برخی از زمینههایی که وزرای دو کشور برای کار روی آن توافق کردند شامل به اشتراک گذاشتن اطلاعات، همکاریهای لجستیکی، هوش مصنوعی و همکاری در حوزههای جدید مانند فضا و سایبری است.
وزیر دفاع هند نیز پس از دیدار با همتای آمریکا خود در بیانیهای اعلام کرد که دهلینو مشتاق است تا برای تحقق پتانسیل کامل مشارکت جامع استراتژیک جهانی هند و آمریکا همکاری کند.
هر دو وزیر تاکید کردند که رابطه هند و آمریکا میتواند یکی از مشارکتهای تعیین کننده قرن ۲۱ باشد.
از سوی دیگر، وب سایت خبری پنتاگون در مطلب روز جمعه ۱۹ مارس، به نقل از کاتلین هیکس، معاون وزیر دفاع آمریکا نوشت که پکن به ریسکپذیری تمایل دارد و رویکرد این کشور نسبت به منطقه هند و اقیانوس آرام قهرآمیز و تهاجمیتر شده است.
خانم هیکس میگوید: «چین و اقداماتش تهدیدی برای صلح و ثبات منطقهای و نظام بینالملل است، اصول و نظامی که امنیت و رفاه آمریکا و متحدانش به آن بستگی دارد.»