ایران و سوریه طی امضای تفاهمنامهای به توافق رسیدند و مقرر شد در گام نخست سالانه ۱۰۰ هزار زائر ایرانی عازم سفرهای زیارتی سوریه شوند.
به گزارش انتخاب به نقل از روابط عمومی سازمان حج و زیارت، علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت گفت:ایران و سوریه طی امضای تفاهمنامهای به توافق رسیدند و مقرر شد در گام نخست سالانه ۱۰۰ هزار زائر ایرانی عازم سفرهای زیارتی سوریه شوند.
وی گفت:به موجب این یادداشت تفاهم برنامه ریزی شده اقدامات اجرایی برای انعقاد قرارداد با صاحبان هتلهای مناسب و شرکتهای خدمات دهنده حمل و نقل و تغذیه و تدارکات آغاز شود و امیداست ظرف هفتههای آینده اعزام اولین کاروانهای زائران را به سوریه آغاز کنیم.
وی تصریح کرد: همزمان با این اقدامات دستورالعملهای لازم به دفاتر زیارتی نیز برای ثبت نام و سازماندهی و اعزام زائران ارسال میشود.
اینک بعد از شروع مجدد سفرهای عتبات عالیات در عراق طی هفتههای اخیر، موضوع برقراری سفرهای زیارتی سوریه خبر خوبی برای عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت است بویژه که سفرهای زیارتی به سوریه بعد از نزدیک به یک دهه جنگ و درگیری در این کشور دوباره از سر گرفته شود.
رئیس سازمان حج و زیارت بعد از ۴ روز پیگیری و مذاکره با طرفهای سوری در موضوعات مختلف بالاخره پنجشنبه گذشته در آخرین روز از سفر خود به دمشق توانست طی نشستی با وزیر سیاحه و گردشگری سوریه بر سر آغاز این سفرها و تدبیر و چگونگی انجام و اتخاذ تمهیدات مورد نیاز برای ساماندهی این سفرها در ابعاد مختلف تفاهم نماید.
رشیدیان در پایان این نشست وانعقاد یادداشت تفاهم اعلام کرد: زمینه برای اعزام و سفر زائران ایرانی به منظور زیارت حرم مطهر حضرت زینب (س) فراهم شده و با توجه به ارادت و عشقی که مردم ایران نسبت به عقیله بنی هاشم و نیز حضرت رقیه دارند امیدواریم به زودی شاهد حضور زائران ایرانی در این مرقدهای مطهر باشیم.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط کنونی سوریه بویژه بعد از تحولات اخیر و برقراری امنیت در این کشور و حضور زائرانی از کشورهای مختلف، مهمترین خواسته و تاکید ما برای اعزام زائران ایرانی و برقراری سفرهای زیارتی به این کشور مساله امنیت بود.
رشیدیان عنوان کرد: از سویی با توجه به شرایط کرونایی حفظ سلامت زائران اولویت اصلی و مهم دیگر ما میباشد که با توجه به بررسیهای صورت گرفته و جلساتی که برگزار شد دولت سوریه تمهیدات لازم را برای سفر زائران ایرانی در سلامت و امنیت کامل به این کشور فراهم میکند.
رئیس سازمان حج و زیارت در سفر خود در دیدار با وزاری گردشگری، اوقاف، کشور، حمل و نقل و نیز بهداشت سوریه گفتگو و مذاکره کرد.
تامین امنیت و سلامت زائران اولویت در برقراری سفر سوریه
چنانکه با توجه به اهمیت بحث امنیت در دیدار با وزیر کشور سوریه، برقراری و تامین امنیت زائران ایرانی را از جمله مباحث محوری برای از سرگیری اعزامها به سوریه خواند و به وی گفت: در رابطه با تامین امنیت زائران مان از زمان ورود تا خروج از سوریه با مسئولان وزارت سیاحه و گردشگری گفتگو و رایزنیهای لازم انجام شده است.
رشیدیان با ابراز خرسندی از برقراری امنیت در کشور سوریه و اینکه نظرات وزارت کشور بابت تامین امنیت زائران هم قابل توجه و مهم میباشد، گفت: در ماههای اخیر امنیت حاکم در سوریه از شرایط مناسبی برخوردار بوده است.
اما رشیدیان اهتمام به رعایت پروتکل های بهداشتی رابرای از سرگیری اعزامها در کنار تامین امنیت زائران از دیگر ضرورتها میدانست ودر دیدار با وزیر بهداشت سوریه هم عنوان کرد که ما با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جمعیت هلال احمر کشورمان پروتکلهایی را برای سفرهای زیارتی تهیه و مدون کرده ایم که به طور قطع در زمان اعزامها زائران تا بازگشت آنها از سفر مبنای عمل قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه روند واکسیناسیون علیه کرونا نیز در جمهوری اسلامی ایران مطلوب است، گفت: موضوع واکسیناسیون در اعزامها و انجام تست پی. سی. آر. از سوی مرکز پزشکی حج و زیارت در زمان اعزام و بازگشت زائران با جدیت دنبال خواهد شد و امیدوارم با کمک شما بتوانیم خدمات بهداشتی و درمانی را همزمان با شروع اعزامها به بهترین شکل برای زائرین ایرانی داشته باشیم.
رشیدیان در این دیدار تصریح کرد: در پی آن هستیم با همکاری و کمک وزارت بهداشت سوریه درمانگاههایی را برای خدمات رسانی به زائران ایرانی راه اندازی کنیم همانگونه که این خدمات قبلا هم در زمان اعزام زائران به سوریه انجام میگرفت.
رییس سازمان حج و زیارت کشورمان، اهتمام به تامین و حفظ سلامت، عزت، کرامت و امنیت زائران ایرانی برای از سرگیری اعزامها را از جمله اولویت هاخواند و تصریح کرد: مسلماً همکاری و هماهنگی مسوولان کشور سوریه در بحث حضور زائران ایرانی و ارائه خدمات مناسب در این زمینه موثر خواهد بود.
در این دیدارها وزیر کشور سوریه تاکید کرده بود که آمادگی کامل برای تامین امنیت زائران ایرانی را دارند و وزیر بهداشت این کشور هم با بیان اینکه تمام امکانات و ظرفیتهای لازم برای ارائه خدمات به زائران تدارک شده است، گفت: مسأله صحت و سلامت زائران ایرانی از بدو ورود تا خروج برای ما بسیار مهم است و به آن توجه خواهیم داشت.
ضمن آنکه رشیدیان در جریان این سفر در زمینه نقل زائران نشستی با وزیر حمل و نقل سوریه داشت و طی آن تاکید کرد نقل و انتقال مناسب زائران نیازمند همکاری شرکتهای هواپیمایی ایرانی ونهادهای مربوطه سوری است وبا توجه به امضا تفاهمنامه ورود شرکتهای هواپیمایی ایران برای انتقال زائران ایرانی امر مهمی است و در این میان بهره گیری از ظرفیت طرفهای سوری هم میتواند به انتقال بهتر زائران کمک کند.
وی عنوان کرد: در این راستا مذاکرات ما با وزیر سیاحه و گردشگری برای ورود سالانه ۱۰۰ هزار زائر انجام شد و امید است در مرحله اجرایی به خوبی این امر عملیاتی شود.
وزیر حمل و نقل سوریه هم با استقبال از برقراری دوباره سفرهای زیارتی گفت: در رابطه با اعزام زائران ایرانی هر آنچه که در توان داریم انجام میدهیم.
زهیر خزیم افزود: به طور قطع در بحث نقل و انتقال زائران همه گونه کمک خواهیم کرد.
از اینرو پس از امضای تفاهم نامه با توجه به ابعاد مختلف نیازها و ضرورتهای برقراری این سفر زیارتی، رئیس سازمان حج و زیارت کشورمان تصریح کرد: دولت سوریه تمهیدات لازم برای سفر زائران ایرانی را به کشور سوریه توام با سلامت و امنیت کامل فراهم میکند.
وی عنوان کرد: همچنین توافق کردیم با همکاری وزارت سیاحه سوریه از خدمات اقامتی، حمل و نقل و تغذیه و تدارکات مناسب برای اعزام زائران ایرانی به سوریه به زودی استفاده کنیم و بتوانیم سفرهای زیارتی زائران ایرانی و مشتاقان زیارت حضرت زینب (س) را فراهم نماییم.
وی در این رابطه از برخی اماکن اقامتی از جمله هتلها و رستورانها به منظور اطلاع از امکانات و ظرفیتهای آنها برای خدمات دهی به زائران ایرانی نیز بازدید کرد.
رئیس سازمان حج و زیارت که چند هفته قبل، از آغاز مجدد سفرهای عتبات در عراق به صورت هوایی آن هم با لغو روادید خبرداده بود اینک نیز اعلام کرد: از هفته گذشته اولین کاروانهای ایرانی عازم عتبات عالیات شدند و امید است به زودی شاهد حضور زائران ایرانی در زینبیه وزیارت حرمها و اماکن متبرکه در سوریه باشیم، اما زمان دقیق این امر بعد از فراهم شدن مقدمات اجرایی کار مانند قراردادهای اخذ خدمات لازم با شرکتهای خدماتی و صاحبان مراکز اقامتی اعلام خواهد شد.
لازم به ذکر است که سفرهای بین سوریه و ایران نیازی به روادید ندارد و فقط با داشتن گذرنامه معتبر انجام میشود.
سفر مسافران سوری به ایران هم در آینده اجرایی میشود
این در حالی است که طرف سوری هم جریان امضای تفاهمنامه علاقمندی خود را برای گسترش و تنوع مبادله گروههای زیارتی و گردشگری در جریان امضای این تفاهمنامه اعلام کرد.
چنانکه وزیر گردشگری سوریه گفت: ما خواهان برقراری هر چه زودتر این سفرها هستیم و با توجه به شرایط کرونایی و ضرورت رعایت شیوه نامههای بهداشتی توافق شد در کوتاهترین زمان ممکن ورود کاروانهای زیارتی ایران شروع شود.
محمد رامی مارتینی افزود: از سویی ما دفاتر گردشگری خود را تشویق میکنیم در آینده نزدیک برای اعزام گردشگر به ایران برنامه ریزی کنند، سفرهایی که علاوه بر بُعد زیارتی جنبه سیاحتی و گردشگری هم خواهد داشت.
امضای این تفاهمنامه به عنوان نخستین گام مهم در مسیر برقراری مجدد اعزام کاروانهای زیارتی ایران به سوریه بعد از حدود یک دهه تلقی میشود.
سفرهای زیارتی به سوریه از سال ۱۳۹۰ که این کشور درگیر جنگ شده بود متوقف گردیده بود.
این سفرها و اعزام کاروانهای زیارتی در سال ۱۳۹۸ بعد از جنگ این کشور به صورت محدود از سر گرفته شد، اما با شیوع کرونا دوباره متوقف شد وهمچون عمره و سفرهای عتبات در این ۲ سال انجام نشد.