دویچه وله: رسانهها از رزمایش مسکو و حملات شدید هکری به دستگاههای دولتی اوکراین خبر میدهند. وزیر خارجه آلمان قرار است راهی کییف و مسکو شود. آمریکا اعلام کرد به همراه همپیمانانش برای مقابله با هر گونه احتمالی آمادگی دارند.
به دنبال مذاکرات بیثمر میان روسیه و کشورهای غربی بر سر بحران اوکراین، ارتش روسیه دست به یک رزمایش جدید نظامی در مرزهای مشترک با اوکراین زد.
وزارت دفاع روسیه روز جمعه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) اعلام کرد که در حوزه دفاعی شرق روسیه یک رزمایش اعلامنشده برای آمادگی رزمی صورت گرفته است.
همزمان مقامات اوکراین از یک حمله شدید هکری به پایگاههای اینترنتی دستگاههای دولتی خبر دادند.
روسیه: غرب باید یکایک خواستههای ما را بپذیرد
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز جمعه بار دیگر با زیر فشار گذاردن آمریکا و ناتو خواستار ضمانتهای امنیتی برای روسیه شد.
لاوروف گفت: «ما به یک ضمانت حقوقی الزامآور نیاز داریم. وعدههای شفاهی هرگز از سوی شرکای غربی ما اجرایی نشدهاند.»
یکی از خواستههای کانونی روسیه، تضمین از سوی پیمان ناتو است که حوزه ناتو به کشورهای شرق اروپا گسترش نخواهند یافت و اوکراین هرگز به این پیمان نخواهد پیوست.
وزیر خارجه روسیه روز جمعه در مسکو گفت نمیتوان تا ابد منتظر پاسخ [غرب] ماند. لاوروف افزود که دولت متبوع او خواستار یک پاسخ کتبی از واشنگتن و بروکسل است که در آن یک به یک خواستههای روسیه باید پذیرفته شده باشد.
چند روز پیش ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در یک کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه اوکراین در بروکسل با صراحت اعلام کرد که این پیمان به حق تعیین سرنوشت کشورهای اروپایی خدشه وارد نخواهد کرد. او افزود که تنها اوکراین و کشورهای عضو ناتو حق تصمیمگیری در مورد پیوستن کییف به پیمان ناتو را دارند. دبیرکل ناتو تصریح کرد که این پیمان همچنان از پیوستن اوکراین به ناتو حمایت میکند.
سفر وزیر خارجه آلمان به اوکراین و روسیه
در میانه بحران روسیه و اوکراین، وزیر خارجه آلمان دوشنبه هفته آینده راهی اوکراین و روسیه خواهد شد.
یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز جمعه ۱۴ ژانویه در برلین اعلام کرد که آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان روز ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) در کییف با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین و دمیترو کولبا، وزیر خارجه این کشور دیدار خواهد کرد. او سپس عصر همان روز راهی مسکو خواهد شد و قرار است با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دیدار و گفتوگو داشته باشد.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان
سخنگوی دولت آلمان گفت که محور گفتوگوها تلاش برای احیای گفتوگوهای چهارجانبه در "فرمت نورماندی" با شرکت سران کشورهای روسیه، اوکراین، آلمان و فرانسه است. این ملاقات سران آخرین بار در سال ۲۰۱۹ در پاریس برگزار شد.
قرار است ینس پلوتنر، مشاور امور سیاست خارجی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، به همراه همتایان خود از فرانسه، روسیه و اوکراین زمینه این گفتوگوها را تدارک ببینند. پلوتنر گفته است که گفتوگوهای مقدماتی با همتایان او از سه کشور دیگر صورت گرفته و نسبت به ثمربخش بودن این روند خوشبین است.
سفر بربوک به کییف مصادف با ۳۰مین سالگرد روابط دیپلماتیک میان آلمان و اوکراین است. وزیر خارجه آلمان همچنین با نمایندگان سازمان امنیت و همکاری اروپا که در کییف مستقر هستند ملاقات خواهد داشت.
هشدار آمریکا به تشدید بحران
مقامات آمریکا یک بار دیگر در مورد تشدید بحران اوکراین به روسیه هشدار دادند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، گفت که بسیج نیروهای نظامی روسیه در مرزهای اوکراین و رزمایش اعلامنشده روسیه نشان داده است که "خطر یک تهاجم نظامی بالا است".
سالیوان افزود که با این حال سازمانهای اطلاعاتی و مخفی آمریکا هنوز به این ارزیابی نرسیدهاند "که روسیه به طور قطع تصمیم به تهاجم نظامی در خاک اوکراین گرفته است".
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا
مشاور امنیت ملی آمریکا یک بار دیگر رهبری کرملین را به خویشتنداری و کاهش شمار سربازان مستقر در سرحدات اوکراین کرد.
جک سالیوان تأکید کرد: «ما و همپیمانان ما برای هر گونه احتمالاتی آمادگی داریم.» او افزود، اگر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به دنبال تشدید بحران نظامی است، برای این نیز آمادگی داریم.
سالیوان اظهار داشت: «ما با صراحت تمام برای روسیه روشن کردهایم که عملیات نظامی و یا بیثبات کردن اوکراین از سوی روسیه، چه پیامدها و هزینههایی برای مسکو خواهد داشت.»
مشاور امنیت ملی آمریکا یک بار دیگر کرملین را تهدید کرد، "در صورتی که ارتش روسیه از مرزهای اوکراین بگذرد"، باید روی تحریمهای شدید اقتصادی، مالی و اقدامات کنترل صادرات و نیز تسلیح بیشتر اوکراین حساب کند.
آلمان: اجازه نمیدهیم روسیه از ما باجخواهی کند
کریستینه لامبرشت، وزیر دفاع آلمان نیز به روسیه در مورد پیامدهای تهاجم نظامی به اوکراین هشدار داد.
این سیاستمدار حزب سوسیال دموکرات روز جمعه ۲۴ دی (۱۴ ژانویه) در پارلمان بوندستاگ آلمان گفت: «روسیه حق وتو در مورد مسائل پیمانی ما ندارد و نمیتواند از ما باجخواهی کند.»
وزیر دفاع آلمان تصریح کرد که میان خط قرمزها و یک درگیری نظامی اما فضای گفتوگو وجود دارد که باید از آن بهره برد: «ما باید از ابزار موجود استفاده کنیم تا سطح مناقشه را پایین آوریم.»