ابراهیم الطاهر در عربی ۲۱ نوشت: افزایش قیمتهای نفت در روز سه شنبه به بالاترین سطح خود در ۷ سال و نیم اخیر، سوالات زیادی را در مورد آینده قیمتهای نفت خام در سایه تنشهای سیاسی در منطقه به دنبال داشته است.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: در ساعت ۵.۴۴ دقیقه، قیمت نفت برنت خام به ۸۷.۵ دلار برای هر بشکه رسید تا این رقم بیشترین افزایش را از سال ۲۰۱۴ تا کنون نشان دهد.
افزایش قیمتهای نفت به دلیل تنشهای احتمالی و مشکلات بوجود امده برای مخازن نفت و حمله حوثیها به امارات بود، آنچه که موجب بالا گرفتن درگیریها بین حوثیها و ائتلاف به رهبری عربستان میشود.
تحلیلگر سیاسی ایه. ان. زد رسیرش در یادداشتی نوشت: تنش جغرافیایی استراتژیک جدید موجب کاهش نفت در بازارها میشود. این در حالی است که معاملات روز دوشنبه به دلیل یک هفته تعطیل رسمی در ایالات متحده محدود بود.
پس از آنکه حوثیها اهدافی را در امارات مورد حمله قرار دادند، تهدید کردند این حملات را ادامه میدهند. در همین شرایط، امارات تصریح میکند که حق دفاع از خود و مقابله با این گروه را دارد.
شرکت نفت اماراتی، ادنوک، اعلام کرد که برنامهای اضطراری برای ادامه و تضمین تامین ذخایر نفت برای استفاده داخلی خود و سپس جهان دارد.
از سوی دیگر، نهاد اسماعیل، تحلیلگر مسائل نفت و انرژی، تاکید کرد که دلایل افزایشهای اخیر در قیمت نفت، به بالا گرفتن تنشهای جغرافیایی سیاسی باز میگردد، که مهمترین آنها حمله اخیر به تاسیسات نفتی امارات و مخازن نفت در ابوظبی بوده است. همانطور که احتمال دخالت نظامی روسیه در اوکراین نیز در افزایش قیمتهای نفت بی تاثیر نیست.
اسماعیل در گفتگو با عربی ۲۱ گفت:دلیل دیگری که برای افزایش قیمتهای نفت وجود دارد، کاهش نگرانیها در مورد تاثیر اومیکرون بر بازارها و نیز کم شدن نگرانی بازارها در خصوص تاثیر این ویروس جهش یافته بر تقاضای نفت در سطح جهان است.
وی افزود: امارات یکی از مهمترین اعضای سازمان اوپک پس از عربستان و از تولید کنندگان بزرگ نفت است. دخالت نظامی احتمالی روسیه در اوکراین هم باعث بالا گرفتن تنش بین روسیه و آمریکا شده و آثار ان به بازارهای گاز نیز خواهد رسید.
اسماعیل خاطر نشان کرد که قیمتهای نفت از شروع سال ۲۰۲۲ افزایش یافته و قیمت نفت خام در مقایسه با سال ۲۰۲۱، ۵۲ درصد افزایش داشته است.
این کارشناس مسائل نفت و انرژی، دلیل و محرک اصلی بالا رفتن مستمر قیمت نفت را کاهش ذخایر نفتی آمریکا و ناتوانی ائتلاف اوپک پلاس برای افزایش تولید تا ۴۰۰ هزار بشکه اضافی در بازار میداند که در ژوئن ۲۰۲۱ بر سر آن توافق شد، که علت چنین توافقی، کاهش سهمیه تولید برخی اعضا مثل نیجریه، لیبی و آنگولا بود.
اسماعیل به عنصر مجهولی در خوانش آینده قیمتهای نفت طی دوره بعدی اشاره کرد، که همان «نفت ایران» و امکان بازگشت رسمی آن به بازارهای جهانی است، آنچه که میتواند معادلات را تغییر دهد.
وی افزود: در حال حاضر ایران روزانه حدود ۳.۹ میلیون بشکه نفت تولید میکند که ۱.۵ میلیون بشکه را از راههای غیر رسمی، به بازارهای جهانی تزریق میکند و در صورتی که تحریمهای آمریکا از تهران به دنبال مذاکرات هستهای برطرف شود، این مساله به افزایش سهمیه نفتی ایران در بازارهای جهانی تا ۲.۵ میلیون بشکه در روز منجر میشود، بدین معنا، با رفع تحریمهای آمریکا از ایران، یک میلیون بشکه در روز به بازار جهانی افزوده میشود.
در خصوص آینده قیمتهای نفت طی سال جاری، اسماعیل گفت: در حال حاضر چیزی به صورت ۱۰۰ درصدی مشخص نیست، اما پیش بینیها حاکی از افزایش جنون وار قیمتها تا ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه طی نیم سال اول ۲۰۲۲ است که در صورت افزایش تنشهای جغرافیایی سیاسی در منطقه، این بالا رفتن قیمتها طی چند هفته اتفاق میافتد.
این تحلیگر اضافه کرد: بانکهای آمریکایی پیش بینی کرده اند که قیمتهای نفت در سال ۲۰۲۳ احتمالا به ۱۵۰ دلار به ازای هر بشکه نیز برسد.