روزنامه اصولگرای رسالت، از روزنامه های حامی دولت سیزدهم نوشت: سفر حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی بهعنوان رئیسجمهور ایران به روسیه و دیدار با پوتین موضوعی است که تمام رسانههای دنیا را بدون استثنا به خود درگیر کرده و دستکم برای بررسی ابعاد مختلف این سفر در هر رسانه، تیمی از خبرنگاران در نظر گرفتهشدهاند. با رویکرد و سیاستهای مختلف، اهداف و سوژههای متفاوت. اما اذهان عمومی دنیا در عصر فعلی نسبت به گذشته آگاهی بیشتری نسبت به رویکردها و وابستگیهای رسانهای دارند.
سفر حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی بهعنوان رئیسجمهور ایران به روسیه و دیدار با پوتین موضوعی است که تمام رسانههای دنیا را بدون استثنا به خود درگیر کرده و دستکم برای بررسی ابعاد مختلف این سفر در هر رسانه، تیمی از خبرنگاران در نظر گرفتهشدهاند. با رویکرد و سیاستهای مختلف، اهداف و سوژههای متفاوت. اما اذهان عمومی دنیا در عصر فعلی نسبت به گذشته آگاهی بیشتری نسبت به رویکردها و وابستگیهای رسانهای دارند.
خط و خطوط خبری مشخصی که این روزها از سفر رئیسی به مسکو بازنشر میشود، یک نکته را آشکار میکند و آن «عصبانیت و تلاش تمامقد غرب برای تخریب نگاه شرقی ایران» است. نگاهی که طی سالهای اخیر بهواسطه سرکار بودن یک دولت لیبرال، بهکلی خشکید و میدان عمل و نقطه تمرکز ایران را روی آمریکا و متحدانش تنظیم کرد. پیش از پرداختن به تحلیلهای این سفر و ارتباطگیری، به جزئیات سفر رئیسجمهور به مسکو میپردازیم.
حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی ،رئیسجمهور که به دعوت رسمی همتای روس خود و در راستای گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، عازم روسیه شده بود، روز گذشته وارد فرودگاه مسکو شد.
رئیسی و هیئت همراه، روز چهارشنبه در بدو ورود به فرودگاه مسکو از سوی «نیکولای شولگینوف»، وزیر انرژی روسیه و رئیس روسی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه و معاون وزیر خارجه این کشور مورد استقبال رسمی قرار گرفت.
سفر روسیه، سومین سفر خارجی رئیسی پس از تاجیکستان و ترکمنستان در کسوت ریاست جمهوری ایران است و در راستای سیاست دولت سیزدهم مبنی بر فعال کردن روابط اقتصادی با همسایگان و کشورهای منطقه و قاره آسیاست.
رئیسی: تهدید به تحریم مانع پیشرفت ایران نمیشود
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در آغاز نشست مشترک با سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران از وی برای پذیرش سفر به مسکو باوجود شرایط همهگیری کرونا، با توجه به اهمیت مرحله فعلی در روابط بینالملل تشکر کرد.
همچنین رئیسجمهور کشورمان در این دیدار اظهار کرد: ما هیچ محدودیتی برای گسترش و توسعه روابط با روسیه نداریم و خواهان برقراری روابط راهبردی با مسکو هستیم.
وی افزود: اسناد همکاری راهبردی میتواند افق روابط را در طول ۲۰ سال مشخص کند. همچنین به دنبال افزایش حجم روابط تجاری با روسیه هستیم و تلاش زیادی در این زمینه انجام خواهیم داد.
رئیسی ادامه داد: بیش از ۴۰ سال است که در رویارویی با آمریکا هستیم. در حال تلاش برای رفع تحریمهای کشورمان هستیم و امیدواریم که منجر به لغو تحریمها شود. تهدید به تحریم مانع پیشرفت ایران نمیشود. تجربه خوبی در همکاری با روسیه در سوریه، در مبارزه با تروریسم داریم که میتواند مبنایی برای روابط مشترک باشد.
پوتین: حمایتهای ایران و روسیه از سوریه به عبور از تهدیدات تروریستی کمک کرد
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز چهارشنبه در دیدار با حجتالاسلام «سید ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران گفت: حمایتهای ایران و روسیه به جلوگیری از تهدیدات تروریستی در سوریه کمک کرد.
پوتین در این دیدار خطاب به همتای ایرانی گفت: «از زمان تحلیف جنابعالی، ما در تماس دائم هستیم اما درهرصورت ویدئوکنفرانس یا تماس تلفنی نمیتواند جای دیدار حضوری باشد. علیرغم شرایط سخت پاندمی، سال گذشته تبادلات تجاری دو کشور روند مثبت ۶ درصدی را داشت.»
رئیسجمهور روسیه افزود: «پروژههای هنگفت دوجانبه در حال اجرا است و ما در زمینههای گوناگونی همکاری داریم. درصحنه بینالمللی همکاری تنگاتنگی داریم. با کوششهای دو کشور توانستیم به سوریه در مبارزه با تروریسم بینالمللی کمک کنیم.»
پوتین گفت: «اوضاع در افغانستان موردتوجه ویژه دو طرف بود و من مایلم این موضوعات مهم مورد رایزنی قرار گیرند و نظر جنابعالی را جویا شوم.»
او در ادامه گفت: «بر پایه توافقنامه موقت روابط بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گسترش مییابد و فعالانه تلاش میکنیم یک پایه دائم در شکل منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا تشکیل شود. ایران بهعنوان ناظر در سازمان شانگهای فعالیت میکند و بدیهی است که بخواهم نظرات شمارا درباره برجام جویا شوم.»
رئیسجمهور روسیه افزود: «میتوانیم بگوییم دستور کار وسیعی را پیش رو داریم. از دیدار جنابعالی بسیار خرسندم. در شروع صحبت میخواهم از شما خواهش کنم که بهترین آرزوی سلامتی را خدمت رهبر معظم ایران آقای [آیتالله سید علی] خامنهای منتقل فرمایید»
ابعاد سیاسی سفر رئیسی به مسکو، منشأ مباحث تا علل آنها
در گزارش قبلی به اهمیت ارتباط با روسیه و توسعه تجارت با آنها اشاره کردیم. اما در این گزارش مباحث بیشتر سیاسی است. مباحثی تحت عنوان «فشار دولتهای غربی و رسانههای انگلیسیزبان برای منفی جلوه دادن ارتباط ایران با روسیه یا کشورهای شرقی»، «تلاش غربگرایان برای همانندسازی فدراسیون روسیه فعلی با روسیه تزاری سابق» و «جریان سازی علیه مذاکرات هستهای».
مباحثی که تمام آنها از یک کوزه آب میخورند و آن چیزی نیست جز ترس استکبار جهانی و در رأس آنها آمریکا از تقویت ارتباط کشورهایی که نتوانسته منابعشان را غارت و سرشان را خم کند.
اکنون بیش از ۴۰ سال است که آمریکا بنای جنگ با جمهوری اسلامی ایران را دارد و به هر روشی تلاش کرده تا ضربهای به بدنه این نظام وارد کند و اصلیترین روشهایشان، ابزار تحریم بوده است. قطعا خاطرتان هست که مدتهاست کارشناسان و مسئولان در ردههای مختلف تأکید و اصرار میکنند ابزار تحریم آمریکا در برابر ایران شکستخورده است و حتی کارشناسان غربی و آمریکایی نیز بارها به این مسئله اذعان کردهاند.
حال این ادعا به مرحله اثبات رسیده است. بارها در گزارشهای مختلف از اثبات شدن قدرت ایران، تأثیر مقاومت سالهای اخیر و پافشاری بر مواضع بحق کشورمان قلم زدیم و این روزها هرکدام از این مقولهها یکبهیک به مرحله پایانیِ اثبات نزدیک میشوند و یکی از مهمترین آنها «اثبات شکست ابزار تحریم» است.
تحریم، ابزار آمریکا علیه ایران، روسیه و چین که این روزها علیه خودشان قد علم کرده است
در این بخش قصد داریم این مسئله را برای شما بشکافیم. در حال حاضر تحریم یکی از ابزارهای آمریکا، به خطرناکترین قاتل هژمونی پوشالی این کشور تبدیلشده است.
آمریکاییها سالهاست با استفاده از تحریم، سعی دارند جلوی پیشرفت و قوی شدن کشورهای مختلف بهویژه ایران، روسیه و چین را بگیرند و علتش نیز ترس بزرگ آنها بابت از دست دادن جایگاهی است که بعد از جنگ جهانی دوم درسطح جهان به دست آوردند.
قطعا از دست دادن این جایگاه برایشان گران تمام میشود، همانطور که تاکنون شده است. همانطور که تاکنون هزاران هزار میلیارد دلار برای تثبیت ناامنی در منطقه غرب آسیا، اختلاف میان مسلمانان و رویگردان شدن مسلمانان از اسلام هزینه کردهاند. اما در آخر چه چیزی نصیبشان شده است؟
با کمی بررسی مبرهن است که تنها آوردهای که از اینهمه تلاش و هزینه داشتند، درس عبرت بود. درسی که به آنها فهماند باید از افغانستان خارج شوند، از سوریه و عراق دست بکشند، برای حصول نتیجه مذاکرات هستهای وین اصرار و تلاش کنند و درنهایت بهجای دخالت در امور کشورها، سرشان به کار خودشان باشد.
همانندسازی فدراسیون روسیه فعلی با روسیه تزاری سابق، پروژه جدید غرب و غربگرایان
حال ارتباط وسیعتر کشورهای آسیایی نیز حاصل همین سیاست و رفتاری است که آمریکاییها اتخاذ کردند و خیال میکردند با تحریم میتوانند تا ابد کشورهایی که میتوانند همتراز با او قرار بگیرند را عقب نگه دارند.
در بازه زمانی فعلی نیز با مطرح کردن مباحثی مانند عدم تفاوت بین فدراسیون روسیه فعلی و روسیه تزاری سابق در حال چنگ زدن به ریسمان پوسیدهای هستند که بهزودی گسسته خواهد شد.
روسیه فعلی با روسیه تزاری تفاوتهای فراوانی دارد، این تفاوت نه در ریشهها بلکه در عملکردها و رویکردهایشان مشخص است.
هیچکس نمیتواند این اصل را نقض کند که کشورها حاضرند برای منافع کشور دوست یا متحدشان از منافع خود چشمپوشی کنند، لذا اینکه در رسانهها این توقع ایجادشده که روسیه باید تمام و کمال منافع ایران را در نظر بگیرد، درست نیست و یک نفوذ روانی برای تأثیر بر دیپلماسی دولت سیزدهم است.
یک مثال برای توضیح تفاوت روسیه فعلی با روسیه تزاری سابق کافی است؛ زمانی که شاهد جنگ جهانی علیه سوریه بودیم روسیه با یک تصمیمگیری بسیار سریع و بموقع به محور مقاومت پیوست و وارد کارزار جنگ علیه تکفیریها و تروریستها شد. تروریستهایی که همه میدانند مخلوق چه دولتهایی بودند.
لذا حمایت روسیه از محور مقاومت یعنی قد علم کردن در مقابل زیادی خواهیهای آمریکای جهانخوار و شیطان بزرگ و همراهانش در منطقه. بنابراین روسیه با این رویکرد و پیشینه چند سال اخیر حضور فیزیکی و حمایت نظامی از محور مقاومت با روسیه تزار زمین تا آسمان متفاوت است و فاصله دارد.