پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دویچه وله: لوک مونتانیه در تحقیقات ویروسشناسی از چهرههای شاخص جهان بود. ادعاهای او اما در سالهای اخیر اعتبار علمیاش را خدشهدار کرده بودند.
لوک مونتانیه کاشف فرانسوی ویروس ایدز و برنده جایزه نوبل پزشکی پنجشنبه (۱۰ فوریه) درگذشت. او به هنگام مرگ ۸۹ سال داشت.
مونتانیه و همکارش خانم فرانسوا بار-سینوسی در سال ۲۰۰۸ مشترکا جایزه نوبل آن سال را دریافت کردند. آنها در جریان تحقیقاتشان در انستیتو پاستور فرانسه در اوایل دهه هشتاد قرن گذشته، قادر به ایزولهسازی ویروس کاهشدهنده مصونیت بدن (ایدز) و شناسایی این ویروس شدند. این کشف زمینهساز ساخت داروهای مدرن و موثر برای مقابله با بیماری ایدز شد.
مونتانیه سالها با روبرت گالو، ویروسشناس آمریکایی بر سر حق ثبت کشف ویروس ایدز به نام خود مناقشه داشت. کمیته نوبل اما ادعای مونتانیه را قابل قبولتر دانست و تایید کرد که این کشف در انستیتو پاستور فرانسه صورت گرفته است.
مونتانیه زاده سال ۱۹۳۲ در فرانسه بود و از دانشگاه پاریس در رشته ویروسشناسی دکترا گرفت.
او در سالهای پیش از شروع همهگیری ایدز، کشفهای مهمی درباره ماهیت ویروسها داشت و به شناخت کارکرد آنها در تغییر اطلاعات ژنتیکی ارگانیسمهای میزبان کمک کرد.
مونتانیه در یکی دو دهه اخیر با طرح نظراتی بحثانگیز به اعتبار اولیه خود خدشه وارد کرد. او از جمله سال ۲۰۰۹ گفت که در مداوای ایدز تغذیه سالم، مصرف آنتیاکسیدانها و رعایت بهداشت، بیشتر از دوا و درمان موثر خواهد بود و حتی میتوان به رفع کامل بیماری رسید. این در حالی است که در عالم پزشکی، ایدز همچنان درمان کامل ندارد و داروهای ساختهشده هم عمدتا برای مهار اثرات بیماری و افزایش طول عمر بیمار به کار گرفته میشوند.
مونتانیه سال ۲۰۲۰ با طرح این نظر مناقشهانگیز که ویروس کرونا مصنوعی و ساختهشده در آزمایشگاه است نیز جنجال به پا کرد. مدعای او این بود که با تحقیق در ویروس کرونا متوجه شده که بخشی از آن از ویروس اچ آی وی و بخشی هم از ویروس مالاریا تشکیل شده و این خود دلیلی بر مصنوعی و ترکیبیبودن ویروس کرونا است.
گرچه بحث تولید ویروس کرونا در آزمایشگاهی در چین همچنان گهگاه مطرح میشود ولی همچنان دلیل و مستندات قانعکنندهای برای آن به دست نیامده است.