العرب، رسانه نزدیک به ریاض نوشت: صحبتهای مسئولان اوکراین در مورد تکیه بر پهپادهای ترکیه در مقابله با نیروهای روسیه، سوالاتی را در مورد تاثیر این خبر بر رابطه بین اردوغان و پوتین به دنبال دارد، بویژه آنکه رئیس جمهور روسیه احتمالا به شکلی به نقش ترکیه در جنگ اوکراین پاسخ میدهد که آنکارا انتظار آن را هم ندارد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: به عقیده کارشناسان، اعلام کی یف در مورد رسیدن تعداد جدیدی از پهپادها طی مدت گذشته، به این معناست که آنکارا به نوعی شریک جنگ شده و در ادامه، این مساله موجب میشود رابطه ترکیه با روسیه به حالتی از سردی برگردد که پس از سرنگونی جنگنده روسیه توسط نیروهای ترکیه در سوریه رسیده بود.
این اقدام منجر به انزوای بیشتر رئیس جمهور ترکیه شده و برخلاف تصورش، هرگز آن را به آمریکاییها نزدیک نمیکند. همانطور که طی ماههای گذشته نیز اردوغان نتوانست اعتماد جو بایدن را جلب کند.
تحلیلگران میگویند اردوغان اقداماتی انجام میدهد که تنها باعث جلب دشمنی برای ترکیه میشود و منافع این کشور و روابط خارجی اش را تحت تاثیر قرار میدهد، به همین دلیل، به نظر میرسد رئیس جمهور ترکیه مشکل روانی دارد و عادت کرده که به هر شکلی در مرکز توجهات باشد، این در حالی است که ترکیه درگیر مشکلات اقتصادی شدیدی است که آن را به برقراری روابط خارجی مفید نیازمند میکند.
اردوغان در آغاز جنگ در اوکراین تلاش کرد تا تمایل خود برای ایفای نقش واسطه را ایفا کند، با این تصور که خود را دوست هر دو طرف میدانست، اما افشاگری کی یف در مورد دست یابی به پهپادهای جدید ترکیه در زمان جنگ، موجب شد تا وساطتی که اردوغان از آن صحبت میکرد، تنها در قالب جلب توجه رسانهای قرار گیرد.
رئیس جمهور ترکیه در اواخر هفته گذشته تاکید کرد که به عنوان یک عضو ناتو نمیخواهیم بین روسیه و اوکراین جنگی درگیرد و بهتر است بحران با یک راه حل صلح آمیز حل شود.
پس از آنکه وزارت دفاع اوکراین در توئیتی از رسیدن پهپادهای جدید ترکیه به اوکراین خبر داده و از این کشور تشکر کرد، ترکیه تا این لحظه هیچ اظهار نظری در این باره نکرده است. همانطور که هنوز تعداد دقیق پهپادهای ترکیه مشخص نیست. خرید پهپادهای ترکیه توسط اوکراین پیش از این انجام شده بود و دوازده پهپاد تا قبل از شروع جنگ، به اوکراین واگذار شد، که همین مساله موجب عصبانیت روسها شده است.
اما کارشناسان میگویند وجود پهپادهای ترکیه تاثیری در روند جنگ ندارد و برعکس ضعف این پهپادها در برابر امکانات پیشرفته روسیه مشخص میشود.
آرون اشتاین از اندیشکده سیاست خارجی در واشنگتن میگوید: ضربات جنگنده «تی بی ۲» در مقایسه با نبردهای روی زمین کم است، اما مأموریت آن، روحیه دادن به اوکراینی هاست، چرا که نشان میدهد روسیه سیطرهای بر آسمان ندارد.
وی تاکید میکند که حضور ضعیف نیروهای هوایی روسیه در اوکراین برای او نیز مانند بسیاری از کارشناسان غافلگیر کننده بوده و تنها در صورتی که این نیروها به شکل انبوه وارد میدان شوند، تاثیر پهپادها واقعا محدود است.
استاین اوجن، مدیر مرکز پژوهشهای ایدام در استانبول میگوید: پهپادها توانستند در درگیریهای قره باغ یا سوریه و یا لیبی مفید باشند، اما این امر در مورد اوکراین محقق نمیشود.
وی افزود: این پهپادها در صورتی اثرگذار هستند که در یک محیط خالی از تهدیدات هوایی باشند، که این مهم در مورد اوکراین منطبق نیست، چرا که روسیه سامانههای جنگ سایبری پیشرفته خود را مستقر کرده است.
اوجن معتقد است که این پهپادها میتوانند تجهیزات روسی پراکنده را هدف بگیرند، اما در هدف گیری اهداف مهم تری که از حمایت بیشتری برخوردارند، ناتوانند.
مارک کانسیان، مستشار مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن تاکید میکند که حتی بیست پهپاد قدرتمند هم نمیتوانند مسیر جنگ را تغییر دهند. وی میافزاید: باید یادآور شویم که روسیه زرادخانهای دارد که حدود ۵۰۰ جنگنده دارد و بسیاری از آنها قدرتی بیشتر از جنگندههای اوکراینی دارند، که در صورت لزوم حتما روسیه از آن استفاده خواهد کرد.