arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۶۷۹۱۴۷
تاریخ انتشار: ۴۴ : ۱۶ - ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
ورناصری، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با «انتخاب»:

اگر روسیه گاز را با تخفیف چشمگیر عرضه کند، مشتریان سنتی ایران را به سمت خود جلب می‌کند/ هنوز هم نفت ایران ۷ درصد از واردات نفت به چین را شامل می‌شود / برخی گزارشات ایران را کانال انتقال نفت روس‌ها به چین قلمداد می‌کنند

علیرضا ورناصری نماینده مردم مسجد سلیمان در مجلس درباره تاثیر روس‌ها بر بازار نفت و LPG ایران، می‌گوید که روس‌ها به دنبال بازار‌های جایگزین برای نفت‌خام خود، لاجرم افزایش فروش به چین و احتمالا هند را گزینه‌های مناسب می‌دانند. به استناد آنچه تاکنون مشخص است، عدم اشباغ بازار نفت موجب آن است که در واقع بازار‌های مقصد جابجا شوند، صادرات نفت ایران به چین ادامه دارد و به دلیل قرنطینه‌های شدید توسط چین، برخی از محموله‌های نفتی در بنادر چین پهلو گرفته‌اند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

نماینده مردم مسجد سلیمان در مجلس درباره تاثیر روس‌ها بر بازار نفت و LPG ایران، می‌گوید که روس‌ها به دنبال بازارهای جایگزین برای نفت‌خام خود، لاجرم افزایش فروش به چین و احتمالا هند را گزینه‌های مناسب می‌دانند. به استناد آنچه تاکنون مشخص است، عدم اشباغ بازار نفت موجب آن است که در واقع بازارهای مقصد جابجا شوند، صادرات نفت ایران به چین ادامه دارد و به دلیل قرنطینه‌های شدید توسط چین، برخی از محموله‌های نفتی در بنادر چین پهلو گرفته‌اند. چنانچه روسیه به دلیل اقدامات دولت‌های غربی در وضع تحریم‌های گسترده علیه خود، گاز را با تخفیف‌های چشمگیر عرضه کند قطعا مشتریان سنتی ایران مانند افغانستان، پاکستان و ترکیه، ترغیب به رفع نیازهای انرژی خود از طریق روس‌ها خواهند شد.

علیرضا ورناصری در گفت و گو با «انتخاب» در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه روسیه قیمت نفتش را برای ماندن در بازار کاهش داده است، چه تاثیری بر مشتریان و بازار نفت ما گذاشته است، گفت: «ابتدا بایدتوجه داشت که در این مورد ضدو نقیض بودن گزارشات به دلیل محرمانه بودن مقاصد صادراتی نفت ایران و تحریم‌ها، ممکن است با آمار واقعی بخشی از معاملات نفت‌ روسیه با چین، مانند آمار مربوط به واردات از ایران متفاوت باشد. مثلا برخی گزارشات ایران را کانال انتقال نفت روس‌ها به چین، برخی جایگزینی نفت روس به جای نفت ایران در چین به دلیل جذابیت‌های تجاری تخفیف‌های ۳۰- ۴۰دلاری روس‌ها بر نفت‌شان که ناشی از عدم‌اطمینان در بازار، فاصله یافتن مشتریان و ریسک‌های تحریمی‌ست، قلمداد کرده‌اند و گزارش اوپک هم حاکی از افزایش تولید وصادرات نفت کشورمان است؛ بدین صورت که تولید نفت ایران در آوریل درمقایسه با ۳ماه اول ۲۰۲۲میلادی رشد ۳۶ هزار بشکه‌ای داشته است.»
این عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: «اصولا قیمت و جهت‌گیری بازار نفت به شاخص‌های سطح تقاضای بین‌المللی، میزان عرضه و میزان ذخایرقابل استفاده کشورها و تاثیرات شوک‌های وارد شده به بازارنفت منوط است. تاپیش از جنگ اوکراین، روسیه نیمی از محموله‌‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی نفت، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی خود رابه اروپا و آمریکا صادر می‌کرد‌‌ اما اکنون خریداران از معامله با کمپانی‌های نفتی روس اجتناب می‌کنند. طبق اظهارات مقامات روسیه تولید نفت روسیه از ۵۲۴میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به حدود۵۰۰ میلیون تن درسال ۲۰۲۲ کاهش پیدا خواهد کرد. روس‌ها به دنبال بازارهای جایگزین برای نفت‌خام خود، لاجرم افزایش فروش به چین و احتمالا هند را گزینه‌های مناسب می‌دانند. آن هم درشرایطی که آل سعود بهای نفتش رابرای شرق و اروپا افزایش داد.»
وی ادامه داد: «به اعتقاد من به استناد آنچه تاکنون مشخص است، عدم اشباغ بازار نفت موجب آن است که در واقع بازارهای مقصد جابجا شوند، صادرات نفت ایران به چین ادامه دارد و به دلیل قرنطینه‌های شدید توسط چین، برخی از محموله‌های نفتی در بنادر چین پهلو گرفته‌اند. هنوز هم نفت ایران 7 درصد از واردات نفت به چین را شامل می‌شود. به خاطر داشته باشیم که چین در زمینه‌های متنوع اقتصادی با ما مراودات دارد و خرید نفت ایران از الزامات کسب رضایت کشورمان است. ما باید از قراردادهای بلند مدت فروش نفت و گرایش به بازارهای متعدد مانند بازارهای مدیترانه هم غافل نشویم.»
ورناصری همچنین درباره تاثیرات روسیه بر بازار LPG ایران، بیان کرد: «چین به عنوان بزرگترین واردکننده LPG ایران ناوگانی از کشتی‌های بزرگ جهت حمل گاز ساخته بود اما تغییر روند‌ها درچهارچوب نظم جهانی درپی جنگ اوکراین می‌تواند فضای رقابتی جدیدی دربازار LPG هم رقم بزند. هرچند قراردادهای گاز بلندمدت است و مکانیزم ازپیش تعیین شده‌ای دارند اما باتوجه به شرایطی که درقسمت اول پرسش شما توضیح دادم و باتوجه به اینکه اروپا تقریبا 40 درصد نیاز گاز طبیعی‌اش را از روسیه تامین می‌کند، قیمت فراورده‌ها هم تحت تاثیر امنیت بازار امکان تغییر دارند.»
این نماینده مجلس با بیان اینکه در شرایط کنونی، صادرات گازمایع ایران با فضای رقابتی جدید رو به رو است، اظهار کرد: «چنانچه روسیه به دلیل اقدامات دولت‌های غربی در وضع تحریم‌های گسترده علیه خود، گاز را با تخفیف‌های چشمگیر عرضه کند قطعا مشتریان سنتی ایران مانند افغانستان، پاکستان و ترکیه، ترغیب به رفع نیازهای انرژی خود از طریق روس‌ها خواهند شد. ایران قرارداد‌های فروش گاز به عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان وقرارداد‌های سوآپ گازی با آذربایجان دارد. همچنین ایران باید علاوه بر بازارهای سنتی گاز، به دنبال تنوع‌سازی بازارهای هدف هم باشد.»

 

نظرات بینندگان