پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: دولت آمریکا پنج شرکت چینی را به اتهام حمایت از پایگاه نظامی و صنعت دفاعی روسیه تحریم کرد. وزارت بازرگانی ایالات متحده با اعلام این مطلب میگوید این شرکتهای چینی به فهرست سیاه تجاری این وزارتخانه افزوده میشوند چرا که تحریمهای اعمال شده علیه روسیه را که پس از حمله این کشور به اوکراین وضع شده، زیر پا گذاشتهاند.
این نهاد دولتی آمریکایی که بر لیست تحریم افراد و شرکتهای مختلف نظارت میکند تاکید کرده این این شرکتهای چینی پیش از حمله ۲۴ فوریه روسیه به اوکراین اقلامی را در اختیار موسسات روس قرار داده و بعد از حمله نیز همچنان به عقد قرارداد برای عرضه محصولات به طرفهای روسی تحریمشده ادامه دادهاند.
وزارت بازرگانی آمریکا همچنین میگوید ۳۱ نهاد دیگر از کشورهایی چون امارات، لیتوانی، سنگاپور، بریتانیا، ازبکستان، ویتنام و خود روسیه را به فهرست سیاه خود افزوده است. از مجموع ۳۶ شرکت افزوده شده، ۲۵ شرکت در چین فعالیت داشتند.
آلن استیوز، معاون وزیر بازرگانی در امور صنعت و امنیت در بیانیهای در این رابطه گفت: «اقدام امروز پیامی قدرتمند به نهادها و افراد در سراسر جهان میفرستد که اگر به دنبال حمایت از روسیه باشند، ایالات متحده نیز فعالیت آنها را قطع خواهد کرد.»
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، در پاسخ به این سوال که آیا این شرکتهای چینی اقلامی را برای ارتش روسیه تامین کردهاند، بدون اینکه این اتهامات را تایید یا رد کند، بار دیگر تکرار کرد که چین با تحریمهای آمریکا علیه روسیه مخالف است.
وی روز چهارشنبه ۲۹ ژوئن در یک نشست مطبوعاتی در پکن در این رابطه گفت: «چین و روسیه همکاری تجاری عادی را بر اساس احترام متقابل و منافع متقابل انجام پی میگیرند. این رابطه نباید توسط هیچ شخص ثالثی مداخله یا محدود شود.»
سفارت چین در واشنگتن هم در بیانیهای تاکید کرد که پکن به روسیه یا اوکراین کمک نظامی نکرده است. این سفارتخانه همچنین اضافه کرده که اقدامات لازم برای حمایت از حقوق شرکتهایش را انجام خواهد داد چرا که از نظر پکن این تحریمها «ناقض قوانین بینالمللی» هستند.
سه شرکت چینی متهم به کمک به ارتش روسیه به نامهای Connec Electronic Ltd، World Jetta که در هنگ کنگ واقع هستند و همچنین Logistics Limited به درخواستها برای اظهار نظر پاسخی ندادهاند.
قرار گرفتن در لیست سیاه، به این معنی است که تامین کنندگان آمریکایی این شرکتها، قبل از ارسال اقلام به آنها نیاز به مجوز وزارت بازرگانی ایالات متحده خواهند داشت.
تئا روزمن کندلر، دستیار وزیر بازرگانی آمریکا در امور بازرگانی در این رابطه در بیانیهای گفت: «در صورت نقض قوانین ایالات متحده، صرف نظر از اینکه فرد یا شرکت متخلف در کجا واقع شده باشد، ما از انجام اقدامات لازم دریغ نخواهیم کرد.»
از زمان حمله روسیه به اوکراین، ایالات متحده و متحدان این کشور تحریمهای گستردهای را علیه مسکو وضع کرده که هدف آنها پایان دادن به تجاوز نظامی این کشور به اوکراین عنوان شده است.