arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۵۹۷۸۶
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۸ - ۰۴ بهمن ۱۴۰۲
سهراب دل‌انگیزان، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «انتخاب»:

با افزایش مالیات بر ارزش افزوده، دولت عملا از طریق تورم حقوق‌ها را افزایش می‌دهد / افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان به درآمد دولت اضافه می‌کند / در شرایط فعلی این مالیات حتی می‌تواند افزایش قیمت‌ها را بیشتر از ۱ درصد تحریک کند / با این افزایش مالیات، از فقرا پول گرفتیم که به فقرا پول دهیم

سهراب دل‌انگیزان، کارشناس اقتصادی، درباره اثرات تورمی افزایش مالیات بر ارزش افزوده گفت: افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به نظر می‌رسد حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان به درآمد دولت اضافه می‌کند و دولت گفته است این عدد را می‌خواهد به حقوق بازنشستگان اضافه کند. این پول از آنجا که درمسیر زنجیره تولید و قیمت تمام شده قرار می‌گیرد، لذا حداقل به اندازه خودش به قیمت‌ها افزوده و تورم را تحریک خواهد کرد. با توجه به اینکه این ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده در تمام محصولات نهایی به فروش رفته کشور و تمام کالا‌ها اتفاق می‌افتد و کشش رفتاری فعالان اقتصادی نسبت به ۱ درصد افزایش قیمت، ممکن است دقیقا ۱ درصد افزایش قیمت نباشد، لذا در شرایط فعلی حتی میتواند افزایش قیمت‌ها را بیشتر از ۱ درصد تحریک نماید
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

افزایش ۱ درصدی مالیات بر ارزش افزوده، صرفا به ۱ درصد خلاصه نمی‌شود و میتواند اثرات تورمی بیشتری در مسیر آن قرار دارد. مالیات بر ارزش افزوده به گفته دولت برای کمک به بازنشستگان افزایش می‌یابد، اما گران‌تر شدن کالا‌ها در مقابل تورم شکل گرفته از این مسیر، اثرات کاهندگی قدرت خرید بر زندگی بازنشستگان داشته باشد.

سهراب دل‌انگیزان، کارشناس اقتصادی، درباره اثرات تورمی افزایش مالیات بر ارزش افزوده به «انتخاب» گفت: افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به نظر می‌رسد حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان به درآمد دولت اضافه می‌کند و دولت گفته است این عدد را می‌خواهد به حقوق‌ بازنشستگان اضافه کند. این پول از آنجا که درمسیر زنجیره تولید و قیمت تمام شده قرار می‌گیرد، لذا حداقل به اندازه خودش به قیمت‌ها افزوده و تورم را تحریک خواهد کرد. با توجه به اینکه این ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده در تمام محصولات نهایی به فروش رفته کشور و تمام کالا‌ها اتفاق می‌افتد و کشش رفتاری فعالان اقتصادی نسبت به ۱ درصد افزایش قیمت، ممکن است دقیقا ۱ درصد افزایش قیمت نباشد، لذا در شرایط فعلی حتی میتواند افزایش قیمت‌ها را بیشتر از ۱ درصد تحریک نماید. در اینجا است که افزایش مالیات بر ارزش افزوده اثر تورمی خواهد داشت. همچنین باید گفت چون این پول به حقوق بازنشستگان اضافه شود، قاعدتا از طریق ضریب تکاثری قابلیت تبدیل شدن به تقاضای کل شتاب گیرنده خواهد داشت و اثرات تورمی بیشتری را نیز از این ناحیه به نمایش می‌گذارد. ما موافق بودیم که دولت مالیات بر ارزش افزوده را افزایش ندهد و با کاهش هزینه‌های غیر مولد خود، حقوق بازنشستگان را ترمیم کند. باید این اتفاق از طریق بودجه‌های غیرمولد اتفاق می‌افتاد. با افزایش مالیات بر ارزش افزوده، دولت عملا از طریق تورم این حقوق‌ها را افزایش می‌دهد.

وی در ادامه درباره تاثیر این اتفاق بر دلالان و احتکارکنندگان بیان کرد: این موضوع در رفتار جامعه باید بررسی شود. باید ببینیم کشش پذیری ۱ درصد افزایش ارزش افزوده چقدر است. با توجه به شرایط حساس جامعه افزایش قیمت‌ها به نظر میرسد بیشتر از ۱ درصد باشد. اینکه افزایش ارزش افزوده چه تاثیری بر احتکار و دلالی دارد، هنوز مشخص نیست، اما بخش‌های غیرمولد جامعه نسبت به این فضا تحریک می‌شوند. این ۱ درصد افزایش مالیات بر ارزش افزوده، می‌تواند نشان دهد که دولت و مجلس مسیر کارشناسی برای ترمیم حقوق بازنشستگان را پیدا نکرده اند. 

دل انگیزان درباره فقیرتر شدن جامعه با افزایش مالیات گفت: ما بسیاری از افراد را می‌بینیم که در حوزه فعالیت‌های اقتصادی و بازار دارای انحصار فعالیت می‌کنند. این‌ها شرکتها و مجموعه های اقتصادی متعددی تاسیس می‌کنند و البته ارزشمند هم هست، اما قاعده کار این است که مثلا حداقل ده سال طول بکشد تا ثروت واقعی یک فرد دو برابر شود؛ وقتی یک فرد در طول دوره ای کمتر از ۵ تا ۱۰ سال ثروت اش دو برابر می‌شود؛ یعنی نظام مالیاتی وظیفه خود را انجام نداده است. مالیات بگیران باید این افراد را به چرخه مالیات پردازی بیاورند و زمانی برای دو برابر شدن ثروت افراد تعریف کند.

وی افزود: مردم فقیر نباید درگیر مالیات شوند. در شیوه کنونی افزایش یک درصد مالیات بر ارزش افزوده، عملا این ۱ درصد افزایش ارزش افزوده از مردم فقیر گرفته می‌شود. این مردم فقیر هستند که در بخش مصرفی پرداخت کننده نهایی این مبلغ هستند و این هزینه را می‌دهند. با این افزایش، ما از فقرا پول گرفتیم که به فقرا پول دهیم. از دولت و مجلس انتظار نمی‌رفت که اینقدر از نظر شناسایی راهکارهای کارشناسی ضعیف شده باشند که برای تامین مالی فقرا از خود فقرا پول بگیرند.

نظرات بینندگان