پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یورونیوز: کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه این کشور در کنفرانس سالانه امنیتی مونیخ که از روز جمعه آغاز می شود با کار دشواری روبرو هستند. آنها باید به متحدان خود در سازمان ناتو اطمینان دهند که واشنگتن همچنان به دفاع از امنیت این کشورها متعهد است.
کمتر از یک هفته پیش بود که دونالد ترامپ در قامت گزینه پیشتاز حزب جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد که در صورت پیروزی، از متحدان ناتو که نتوانستند از عهده پرداخت سهم هزینههای دفاعی خود برایند دفاع نخواهد کرد.
آقای بایدن خودش در سالهای اخیر در کنفرانس سالانه مونیخ شرکت نکرده است، اما خانم هریس قرار است روز جمعه در مورد «اهمیت ایفای نقش ایالات متحده در رهبری جهانی» سخنرانی کند. در گرماگرم حرف و حدیثها در مورد کبر سن جو بایدن و اثرات آن بر دور دوم ریاست جمهوری احتمالی او، هم اکنون چشمها به معاون اول او و توانایی خانم هریس برای رهبری ایالات متحده دوخته شده است.
جو بایدن ۸۱ ساله و ترامپ ۷۷ ساله است و هر دو یکدیگر را به زوال ذهنی متهم میکنند؛ هر چند که ترامپ مدعی است که در سخنرانیهایش نامها را «عمدی» اشتباه به کار میبرد.
لزوم تقویت امنیت اروپا در صورت پیروزی نامزد جمهوریخواه
در همین اثنا، یک وزیر ارشد آلمانی پیشنهادی مطرح کرده که اگر دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر دوباره پیروز شود، بریتانیا میتواند گزینهای باشد که به سپر جدید هستهای اروپا کمک کند.
پس از سخنان جنجالی روز شنبه ترامپ مبنی بر سلب حمایت واشنگتن از آن دسته از اعضای ناتو که سهم ۲ درصدی از تولید ناخالص داخلی خود را برای دفاع جمعی هزینه نکند و حتی آزاد گذاشتن دست روسیه در حمله به اعضای ناتو، پرسشها و ابهامات در مورد بازدارندگی هستهای اروپا تشدید شده است.
رهبران اروپایی این اظهارات آقای ترامپ را بهعنوان تلنگری تعبیر کردهاند که در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، سپر هستهای ناتو که عمدتا به ایالات متحده وابسته است دیگر نمیتواند بدیهی فرض شود.
آیا بازدارندگی هستهای باید اروپاییسازی شود؟
روز سه شنبه، کریستین لیندنر، وزیر دارایی و رهبر حزب دموکرات آزاد در آلمان، از سیاستمداران خواست تا مدل جایگزینی را که می تواند شامل تسلیحات هستهای بریتانیا و فرانسه باشد را در نظر بگیرند.
او در مقالهای برای روزنامه فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ نوشت: «قوای راهبردی هستهای فرانسه و بریتانیا در حال حاضر به امنیت اتحاد ما کمک میکنند. ما باید اظهارات اخیر دونالد ترامپ را به عنوان فراخوانی برای بازنگری بیشتر در مورد این عنصر امنیت اروپا زیر چتر ناتو قلمداد کنیم. سوال این است: پاریس و لندن تحت چه شرایط سیاسی و مالی آماده حفظ یا تعمیم قابلیتهای راهبردی خود برای امنیت جمعی خواهند بود؟ و در عوض، ما حاضریم چه سهمی داشته باشیم؟»
موضوع اصلی در بحث هستهای این نیست که آیا بریتانیا یا فرانسه تسلیحات هستهای خود را در اختیار اتحادیه اروپا قرار میدهند یا خیر، بلکه مساله این است که آیا این دو کشور این سلاحها را در خدمت راهبرد بازدارندگی اتحاد اروپایی ذیل ناتو قرار خواهند داد یا نه.
بریتانیا گفته است که تسلیحات هستهای این کشور بنا به درخواست بلندپایهترین افسر یونیفرمپوش ناتو در اروپا، برای استفاده در دسترس خواهد بود و این سلاحها تنها در «شرایط حاد دفاع از خود و دفاع از متحدان ناتو» مورد استفاده قرار خواهند گرفت. اما این را هم باید بدانیم که این پیشنهاد در چارچوب حضور هستهای آمریکا در اروپا ارائه شده است.
اگرچه فرانسه توان بازدارندگی هستهای خود را خارج از ساختار فرماندهی ناتو نگه میدارد، اما ماکرون پیشنهاد همکاری با اروپا در زمینه دفاع هستهای را داده است. آقای ماکرون در سال ۲۰۲۰ خواستار «گفتگوی راهبردی» در مورد «نقش بازدارندگی هستهای فرانسه در امنیت جمعی اروپا» شد؛ ولی آلمان هرگز این پیشنهاد را قبول نکرد.
دونالد توسک، نخست وزیر لهستان در این هفته گفت که پیشنهاد ماکرون برای احتمال اروپاییسازی سلاحهای هستهای برای ایجاد یک سیستم امنیتی مشترک باید «واقعا جدی» گرفته شود.
آقای توسک با اشاره به رمان نویسنده مشهور فرانسوی گفت: «احتمالا اینجا در پاریس است که جمله معروف رمان سه تفنگدار اثر الکساندر دوما به وضوح تداعی میشود: همه برای یکی و یکی برای همه.»
موضوع اروپاییسازی سلاحهای هستهای احتمالاً به موضوع انتخابات پارلمان اروپا در ماه ژوئن تبدیل خواهد شد.
کنفرانس امنیتی مونیخ در حالی برگزار میشود که تهاجم روسیه به اوکراین، جنگ را به قارهای وارد کرده است که دهها سال تلاش کرده است تا صلح برقرار بماند.
مجلس سنای آمریکا بسته کمک نظامی ۹۵ میلیارد دلاری به اوکراین و دیگر کشورها را روز سهشنبه تصویب کرد، اما ممکن است این بودجه به دلیل مخالفت ترامپ هرگز در مجلس نمایندگان با اکثریت جمهوریخواهان به رأی گذاشته نشود.