پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی بی سی: عکسهای ماهوارهای نشان میدهند که عملیات ساختوساز گستردهای در نزدیکی مرز مصر با غزه درجریان است که بر اساس گزارشها به منظور آمادگی برای آوارگان فلسطینی است.
از قول منابعی در مصر که نخواستند نامشان فاش شود، گزارش شده است که این عملیات ساختوساز در استان سینای شمالی مصر برای ایجاد یک منطقه حائل منفک است که با دیوارهای بلند محصور شده است و این اقدام با در نظر گرفتن احتمال حمله برنامهریزی شده اسرائیل به رفح در غزه و هجوم آوارگان فلسطینی انجام شده است.
مصر این اقدامات را تکذیب کرده است.
یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، هم گفته است که این کشور «تصمیمیبرای انتقال فلسطینیها به مصر ندارد».
از ابتدای جنگ غزه با اسرائیل که در پی حملات هفتم اکتبر حماس به آن کشور بود، مصر بارها گفته است که مرز را به روی آوارگان باز نخواهد کرد.
مصر این موضع را از آن جهت اتخاذ کرده که به عنوان شریک اسرائیل در جابه جایی گسترده فلسطینیها به نظر نرسد و همچنین به دلیل نگرانیهای اقتصادی و امنیتی.
با وجود هشدارهای بینالمللی به نظر میرسد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آماده یک حمله عمده در رفح است، جایی که یک میلیون و ۴۰۰ هزار فلسطینی پناه گرفتهاند.
اسرائیل مدعی است که نیروهای حماس در این شهر هستند و باید «حذف» شوند. این کشور همچنین میگوید که گروگانهای اسرائیلی که هنوز از ۱۳۰ نفرشان اطلاعی در دست نیست، در آنجا هستند.
در آستانه حمله اسرائیل به رفح، این کشور از غیرنظامیان خواسته که به زمینهای باز شمال این شهر بروند.
نتانیاهو هم به طور مبهمی از «مناطقی در شمال رفح که پاکسازی شده» سخن گفته است. به نظر میرسد که برنامه ریزیهای اسرائیل هنوز در مرحله ابتدایی باشد.
نتانیاهو گفته است «ما تا دستیابی به پیروزی کامل میجنگیم و در رفح هم با قدرت اقدام میکنیم، البته بعد از اینکه جمعیت غیرنظامی منطقه درگیری را تخلیه کند».
تازه ترین تصاویر ماهوارهای از شرکت «مکسار تکنولوجیز» میتواند نشان دهد که مصر به دلیل حمله قریب الوقوع در حال انجام اقدامات احتیاطی است.
در یکی از این تصاویر مربوط به ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن) به نظر میرسد که زمین وسیعی در نزدیکی گذرگاه رفح پاکسازی شده است.
با مقایسهای عکس با تصویر پنج روز پیش، ظاهرا این کار در چند روز گذشته انجام شده است.
محمد شوشه، فرماندار استان سینای شمالی مصر، هفته گذشته در گفتگو با تلویزیون العربیه الحدث عربستان سعودی گفت که هدف از این فعالیتها برای «تهیه فهرستی از خانههای» ویران شده در جریان عملیات گذشته مصر علیه داعش، در آن منطقه بوده است.
او افزود که موضع مصر این است که «اجازه ندهد تا ساکنان غزه به اجبار به مصر منتقل شوند».
ولی تصایر ماهوارهای از ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن) نشان میدهند که ماشینهای ویژه ساخت و ساز در جاده کنار منطقه مرزی پاکسازی شده قرار دارند و بعضی از آنها هم در حال ساخت یک دیوار بزرگ هستند.
علاوه بر تصاویر ماهوارهای، ویدیوها و عکسهایی از این منطقه که توسط اعضای بنیاد حقوق بشر سینا گرفته شده نیز از در جریان بودن کار ساخت و ساز در آنجا حکایت دارد.
این گروه در گزارشی که هفته گذشته منتشر شده گفت که ویدیویی محوطهای را نشان میدهد که با دیوارهایی به ارتفاع هفت متر محصور شده و در حال ساخت است.
در این گزارش به نقل از منبعی مطلع، ذکر شده که ساخت و ساز با هدف «پذیرش آوارگان در صورت مهاجرت گسترده ساکنان نوار غزه» انجام شده است.
نشریه وال استریت ژورنال این گزارش را با مقامات مصری و کاشناسان امنیتی در میان گذاشته و تأیید کرده است. به نوشتهاین نشریه منطقه محصور شده ۲۰/۷ کیلومتر مربع وسعت دارد و میتوان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را در آن جای داد.
یوآف گالانت وزیر دفاع اسرائیل پنج شنبه هفته گذشته در گفتگو با خبرنگاران خارجی تأیید کرد که «اسرائیل قصد انتقال غیرنظامیان فلسطینی را به مصر ندارد».
اسرائیل میداند در وضعیتی نیست که به عنوان رژیمی دیده شود که فلسطینیها را از سرزمین شان بیرون میراند هر چند این موضع به آن معنا نیست که اگر مردم خواستند از غزه بروند، جلوی آنها را بگیرد.
اگر مصر مایل باشد ۱۰۰ هزار آواره فلسطینی را بپذیرد (رقمی که گفته میشود گنجایش زمین دیوارکشی شده در مصر است) اسرائیل مانع نخواهد شد.
مقامات سازمان ملل عمیقا نگرانند که خروج گسترده فلسطینیها ممکن است قریبالوقوع باشد.
یکی از مقامات این سازمان که نخواست نامش برده شود، گفت: «به نظر میرسد که به این سمت میرویم».
همچنین فیلیپو گراندی، کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ به خبرگزاری رویترز گفته است که ورود گروهی از آوارگان از رفح به مصر «فاجعهای برای فلسطینیها... فاجعهای برای مصر و فاجعهای برای آینده صلح» خواهد بود.
حدود ۸۰ درصد از جمعیت نوار غزه از نسلی هستند که در طول جنگ استقلال اسرائیل مجبور شدند فرار کنند یا از روستاهای خود رانده شدند.
برای بسیاری از آنان ترک غزه که به عنوان آخرین تکه خانه اجدادی شان است، تکرار چیزی است که فلسطینیها آن را «نکبت» یا فاجعه سال ۱۹۴۸ میخوانند.
حتی اگر اردوگاه آواران آن سوی مرز به عنوان پناهگاهی موقت اعلام شود ولی شوک ناشی از این واقعه بسیار شدید خواهد بود.
گرچه اسرائیل ممکن است رفتن فلسطینیها به مصر را به عنوان یک حرکت داوطلبانه و پاسخی به دعوت مصر نشان دهد، برای فلسطینیها خیلی مشکل است که آن را چیزی غیر از اخراج اجباری بعد از بیش از چهار ماه حمله اسرائیل به نوار غزه بدانند.