arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۷۷۷۵۲۷
تاریخ انتشار: ۱۳ : ۱۴ - ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۳

سلاجقه: دریاچه ارومیه سرحال شد/ مالچ پاشی نفتی را برای همیشه از دستور کار خارج کردیم

رئیس‌ سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه " مالچ پاشی نفتی برای همیشه از دستور کار خارج کرده ایم" گفت: استفاده از مالچ های مطابق استانداردهای محیط زیست تولید شرکت های دانش بنیان داخلی به سازمان منابع طبیعی تکلیف شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایرنا: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه " مالچ پاشی نفتی برای همیشه از دستور کار خارج کرده ایم" گفت: استفاده از مالچ‌های مطابق استاندارد‌های محیط زیست تولید شرکت‌های دانش بنیان داخلی به سازمان منابع طبیعی تکلیف شده است.

«علی سلاجقه» معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست پاسخگویی برخط مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری که پنجمین حضور وی در این نشست‌های مردمی بود در پاسخ به درخواست شهروندی از یکی از شهرستان‌های غرب استان تهران درباره برنامه‌های دولت برای رفع آلودگی آب، هوا و خاک و درنتیجه غذای مردم که ممکن است به تضعیف سیستم ایمنی مردم منجر شود و همزمان مسئولیت یک شرکت مشاور سنجش آلایندگی محیط زیست را در اختیار دارد گفت: بحث تصفیه‌خانه آلاینده‌های فاضلاب صنعتی استان‌های تهران و البرز را پیگیری کرده‌ایم تا ساماندهی شود.

وی افزود: ۲۰۰ واحد در شهرک صنعتی اشتهارد هستند که پیش تصفیه فاضلاب خود را اجرایی نمی‌کردند که با پیگیری‌های قضایی ملزم شدند این کار را انجام دهند. در ۲۸ فروردین امسال سی او دی پساب صنعتی این منطقه که به رودخانه شور ورود می‌کند، به زیر هزار کاهش یافته و کاملا شفاف شده است. همچنین موارد آلاینده شهرک چرم این منطقه و رفع بوی نامطبوع آن هم پیگیری شده است؛ یکی دو واحد که دستورات را اجرا نمی‌کردند، با ورود دادستان البرز به این موضوع، پلمب شدند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره درخواست ارائه طرح تصفیه از سوی یکی از شهروندان گفت: با مدیرکل محیط زیست خوزستان هماهنگ شده تا طرح شما ارائه شود.

معاون رئیس جمهور سپس پاسخگوی بانوی مطالبه گر محیط زیست از ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران درباره انتقاد از طرح کاشت میلیارد درخت غیر مثمر بود.

وی ادامه داد: از نظر محیط زیست همه درختان مثمر هستند، چون مولد اکسیژن هستند محیط زیست ناظر طرح اجرای کاشت یک میلیارد درخت است و هر فعالیتی برای محیط زیست باید از سوی سازمان کنترل شود از هوش مصنوعی استفاده کرده ایم و همه گونه‌ها بررسی می‌شود، با این حال در عرف مطرح شده که انچه انسان مصرف می‌کند مثمر است، اما از نظر ما هر نوع پوشش گیاهی مثمر است.

سلاجقه در ادامه بیان کرد: باغ ملی گیاه‌شناسی سرمایه ملی است از سوی دیگر هم حق شماست که خانه‌دار شوید؛ لذا این پروژه چند سال است که به چالش تبدیل شده است با این حال پرونده حقوقی مذکور به صورت چندوجهی در حال بررسی است؛ باغ ملی گیاه‌شناسی در منطقه استراتژیک غرب تهران از نظر محیط زیستی واقع شده است، ممکن است مجتمع مسکونی نیرو‌های مسلح با عوض و معوض برطرف شود، اما از جنبه محیط زیستی، این باغ ملی گیاه‌شناسی یک نمونه اکولوژیک است. ضمن اینکه از ابتدای شروع به ساخت مجتمع مسکونی مورد نظر، هشدار‌های محیط زیستی داده شده بود؛ مجموعه باغ ملی گیاه‌شناسی متعلق به منابع طبیعی است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به درخواست یکی از شهروندان درباره حوضه آبریز دریاچه ارومیه و استفاده از آب‌های سطحی و زیرسطحی این حوضه آبریز برای کشاورزی تصریح کرد: امسال برای اولین بار وزارت نیرو پای کار آمد و رهاسازی آب سد‌ها انجام شد و دریاچه ارومیه سرحال شده است. زمان رهاسازی آب سد برای ما مهم است تا اولا زمانی باشد که کشاورزان از آن استفاده نکنند و ثانیا سر تالاب به ما تحویل شود.

سلاجقه بیان کرد: فاز نخست احیای دریاچه ارومیه که سخت افزاری بود تقریبا تمام شده و تنها تکمیل تصفیه خانه فاضلاب تبریز باقی مانده است در فاز بعدی که مدیریت نرم افزاری است و بحث الگوی کشت، مدیریت چاه‌های غیر مجاز و ... در دست اجراست با ورود وزیر جهاد به این موضوع، امیدواریم روز‌های خوبی در انتظار دریاچه باشد.

وی با بیان اینکه نشست‌های ما با سمن‌های محیط زیستی بسیار خوب پیش رفته، خاطر نشان کرد: از ظرفیت‌های مردمی در این خصوص استقبال می‌کنیم سعی می‌کنیم برای دریاچه ارومیه یک نشست با حضور همه سمن‌ها برگزار کنیم تا آمار دقیق از پیشرفت طرح در اختیار مردم قرار داده شود.

سلاجقه در پاسخ به درخواست آخانی استاد محیط زیست دانشگاه تهران که از برخورد یگان حفاظت محیط زیست یکی از استان‌های جنوبی نسبت به پژوهش در پوشش گیاهی یک منطقه حفاظت شده و مالچ پاشی نفتی غیر قانونی در آنجا انتقاد داشت گفت: من همان روز این موضوع را شنیدم و از شما که پژوهشگر محیط زیست عذرخواهی می‌کنم من می‌دانم که شما مدرس پوشش‌های گیاهی هستید و استادتمام محیط زیست دانشگاه تهران هستید و اگر عکس و فیلم از پوشش گیاهی گرفته می‌شود، برای پژوهش در این حوزه است.

وی درباره مالچ پاشی گفت: قبلا دو نوع مالچ دوستدار محیط زیست به سازمان منابع طبیعی معرفی کردیم که ماحصل تولید شرکت‌های دانش بنیان داخلی است، تولید این شرکت‌ها باید اقتصادی هم باشد، اما منابع طبیعی اجرا نکرد لذا به صورت دستوری ورود کردیم و اعلام کردیم باید از مالچ‌های دوستدار محیط زیست استفاده شود.

سلاجقه سپس در گفتگو با مدیرکل محیط زیست خوزستان درباره مالچ پاشی در این استان خواستار توضیح شد که به گفته این مقام مسئول مالچ مطابق محیط زیست را به سازمان منابع طبیعی معرفی کردیم که باید جایگزین مالچ نفتی وکیوم باتوم شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در قانون بودجه اعتبار برای مالچ دیده شده بود و دستگاه مربوطه مالچ را خریداری کرده بود و می‌خواست استفاده کند. مالچ پاشی نفتی برای همیشه از دستور کار خارج کرده ایم؛ مالچ‌های نفتی در مناطقی که هیچگونه پوشش گیاهی و جانوری ندارد و با مناطق دارای جمعیت انسانی فاصله بسیار زیادی دارد، پاشیده می‌شود این آخرین مرحله‌ای بود که مالچ نفتی پاشیده شد.

سلاجقه با بیان اینکه امروز روز زمین پاک است، گفت: ما پنجمین حضورمان در میز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری است. آیین‌نامه حذف پلاستیک‌های زیر ۲۵ میکرون تقریبا دو سال است که از سوی دولت ابلاغ شده است. در بحث جایگزین پلاستیک باید زیست تخریب پذیر‌هایی باشند که بتوانیم به نحو مطلوب هم خطوط تولید به عنوان مولد‌ها و کارخانه‌هایی که در این قسمت هستند تغییرکنند، نهایتا محل‌های توزیع و محل‌های مصرف باید سامان بگیرد. دستورالعمل مربوط و یا شیوه‌نامه مربوط به جایگزین‌های زیست تخریب‌پذیر تدوین شد کار سنگینی بود، زیرا در این قسمت تجربه علمی وجود نداشت این اتفاق افتاد و ابلاغ شد. از آنجایی که هم کارخانه‌ها و هم صنایع و هم بخش توزیع مجموعه بزرگ توزیعی کشور که در خدمات‌رسانی انجام می‌دهند مانند مجموعه شهروند و مجموعه‌های دیگری که در کشور وجود دارد از جنبه اقتصادی این تغییر و تحولات باید برایشان حساب شده باشد لذا در دستور کار قرار گرفت. آخرین نشست‌ها را با تمام مجموعه‌های بزرگ کشور در خود سازمان محیط زیست داشتیم و مکلف کردیم که جبران شود. ما سالی ۲۰ درصد مکلف بودیم و این اتفاق می‌بایست طی ۵ سال اتفاق بیفتد و ۴۰ درصدی که اکنون مکلف هستیم گفتیم که این کار سریع‌تر انجام شود و همه مجموعه‌های خدمات‌رسانی در توزیع مصرف و توزیع هستند.

نظرات بینندگان