اگرچه که دیروز مدیران شهری با انتشار یک بلیت واحد اتحاد
سه برج میلاد، آزادی و طغرل را اعلام کردند و خواستند اهمیت این سه برج که
نشانه هایی از سه دوره تاریخی تهران هستند را در کنار یکدیگر معنا دهند
اما در همان نشست نیز اعتراضات به بی توجهی ها نسبت به دو برج قدیمی تهران
در جریان بود و شرکت کنندگان از مدیران شهری می خواستند که همانگونه که
مراقب برج میلاد هستند، خود را وامدار برج طغرل در ری و برج آزادی در قلب
تهران نیز بدانند. اما با وجود تاکید مدیران بر اهمیت هر سه برج تهران، حال
از شهر تاریخی ری خبر می رسد که برج نقاره خانه این شهر که از میراث مهم
دوره سلجوقی است نه تنها در حال تخریب است بلکه به پناهگاهی برای معتادان
شهر نیز بدل شده.
آرمان نوشت:یکی از کارشناسان میراث فرهنگی در گفت وگو با آرمان تاکید می کند که تخریب این برج با حضور معتادان و کارتن خواب ها چند وقتی است که به مدیران شهری گزارش شده است.
یادگار عهد سلجوقی
برج نقارهخانه یا همان برج یزید، در امین آباد شهرری، برجی آجری است که با ارتفاع سه متر، حدود هزار سال پیش به دست شخصی به نام «بزرگ امید» برای استفاده شخصی ساخته شد و اینک از مهم ترین بناهای عصر سلجوقی در پایتخت به حساب می آید. این در حالی است که اهمیت این برج تنها به ارتفاع و کیفیت ساخت آن نیست، بلکه بعضی از گمانه زنی ها حکایت از آن دارد که این برج مقبره یکی از شاهان سلجوقی است.
مکانی خطرناک برای گردشگران
اما این برج هشت ترکی که از لاشه سنگ و گچ ساخته شده این روزها، حال ناخوشی دارد. یکی از فعالان میراث فرهنگی در زمان بازدید خود از این مجموعه تاریخی عکس هایی را در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده که نشان
می دهد این اثر سلجوقی به مکانی برای معتادان تبدیل شده و زباله هایی از جمله سرنگ و ته سیگار و... این مکان را نه تنها به محلی برای میراث دوستان و فرهنگیان بلکه به اقامتگاه معتادان تبدیل کرده است. سوختگی دیوارهای آجری برج، یادگاری نویسی روی بدنه برج، انواع زباله های ریخته شده در گوشه و کنار برج و صدها سرنگ خون آلود پخش شده در کف برج حکایت از آن دارد که این برج این روزها بیش از آنکه برای گردشگران داخلی جاذبه توریستی و تاریخی به حساب بیاید، مکانی خطرناک و نگران کننده برای مسافران و بازدیدکنندگان است. همچنین پله های ورودی این برج نیز که مدت ها پیش کار گذاشته شده، اکنون برای عبور و مرور بازدیدکنندگان نامناسب است و امکان خطر در آن بعید به نظر نمی رسد. اگرچه که تا به حال گزارشی درباره بروز اتفاقی ناخوشایند برای بازدیدکنندگان این برج منتشر نشده اما به نظر می رسد که در کنار نگرانی از حضور معتادان، برج نقاره نیز به لحاظ کیفی شرایط مناسبی برای بازدید افراد ندارد.
حضور در فهرست آثار ملی
دردناک تر اما اینکه این برج در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و سازمان میراث فرهنگی مسئول و مامور به مراقبت از آن است. یکی از کارشناسان این سازمان که مایل به بیان نام خود نیست به آرمان می گوید که برج نقاره به خاطر اهمیتی که در طول این سال ها به برج طغرل و دیگر نقاط دیدنی ری داده شده از نظرها پنهان مانده است و نگرانی درباره خرابی های آن مدتی است که به مسئولین شهری ری اعلام شده است.
حفاری های غیرمجاز
او در توضیح این موضوع تاکید می کند که برج نقاره یکی از شاهکارهای آجرکاری سلجوقیان به شمار می رود که می تواند با مرمتی اصولی و حفاظت فیزیکی مناسب به یکی از دیدنی ترین نقاط ری بدل شود اما اکنون ماوای کسانی شده که برای مصرف مواد مخدر و یا حتی فرار از سوز و سرمای زمستان حاضرند با روشن کردن آتش در کنار دیوارها، آجرهای تاریخی و قیمتی این برج را نابود کنند. او به آرمان یادآور می شود که در چند سال اخیر چندین مورد حفاری غیرمجاز در داخل و بیرون محوطه برج انجام شده و معلوم نیست که دزدان تاریخ ایران، دست خالی یا دست پر از این محوطه تاریخی فرار کرده باشند. به گفته این کارشناس میراث فرهنگی، در ری آثار تاریخی فراوانی وجود دارد که یا هنوز به ثبت ملی نرسیده اند و یا بدون محافظت لازم رها شده اند و شب ها مکان امنی برای معتادان و بی خانمانان به حساب می آیند.