arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۹۵۲۶۰
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۶ - ۱۹ بهمن ۱۳۹۱

چرا «متأسفم» یکی از دشوارترین کلمات است؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گفتن «معذرت می‌خواهم» یا «متأسفم» یکی از سخت‌ترین کارها برای بسیاری از انسانهاست و اکنون کارشناسان دلیل آن را توضیح داده‌اند.

به گزارش ایسنا، درحالیکه معذرت‌خواهی می‌تواند احساس گناه را کاهش داده و به ترمیم چهره فرد خطاکار کمک کند، برخی پژوهشگران اذعان کرده‌اند که خودداری از انجام آن می‌تواند حتی از مزیت‌های روانی قدرتمندتری برخوردار باشد.

براساس پژوهش جدید محققان استرالیایی، امتناع از عذرخواهی برای عزت نفس فرد خوب بوده و از این روست که گفتن متاسفم تا این حد سخت است.

کلمه «apology» (عذرخواهی) از کلمه یونانی aplogia به معنی دفاع یا توجیه آمده و مسأله معذرت‌خواهی چیزی است که همیشه انسان را ناراحت می‌کند.

با این حال، معذرت‌خواهی در شکل مدرن خود به معنی اعتراف به خطا، بدون مفاهیم دفاعی ریشه لغت آن است.

محققان دانشکده کار کوئینزلند به دنبال دلیل امتناع برخی افراد از معذرت‌خواهی با وجود اینکه آسانترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای کاهش تنبیه و گناه است،‌ دو تجربه را انجام دادند که نتایج آن در مجله Social Psychology منتشر شده است.

در پژوهش اول 228 بزرگسال از سنین 18 تا 77 سال مورد بررسی قرار گرفتند. از برخی از این افراد خواسته شد تا در مورد زمانی که فردی را عصبانی کرده و معذرت‌خواهی کرده‌اند، از برخی در مورد زمانی که فردی را عصبانی کرده و معذرت‌خواهی نکرده‌اند و از برخی در مورد زمانی که موجب عصبانیت دیگری شده اما نه معذر‌ت‌خواهی کرده نه آن را رد کرده‌اند، فکر کنند.

نتایج پاسخها نشان داد: شرکت‌کنندگانی که معذرت‌خواهی نکرده بودند قدرت بیشتر و سطوح بالاتری از عزت‌نفس را نسبت به آنها که عذرخواهی کرده بودند، احساس می‌کردند.

پژوهش دوم شامل 219 فرد از سنین 18 تا 71 سال بود. یک سوم این افراد نامه‌ای نوشته و در آن برای کار اشتباهی که انجام داده بودند، اظهار تاسف کرده،‌ یک سوم دیگر نامه‌ای نوشته و در آن عذرخواهی را رد کرده بودند و گروه نهایی نیز باید راجع به کار اشتباهی که انجام داده بودند، فکر کرده اما نامه‌ای نمی‌نوشتند.

افرادی که از عذرخواهی خودداری کرده بودند، احساس عزت نفس بسیار بیشتری نسبت به آن دسته افردی داشتند که ایمیل ننوشته بودند. این در حالی بود که آن دسته که عذرخواهی کرده‌ بودند از این احساس برخوردار نبودند.

به گفته محققان، بنظر می‌رسد مزیتی که افراد در زمان امتناع از ابزار تاسف احساس می‌کنند، هر گونه اثر منفی بالقوه ناشی از دفاع از اقدامات مضر بر روی اعتماد به نفس را مغلوب می‌کند.

محققان در گام بعدی بر روی مدت دوام این احساس عزت نفس ناشی از عدم عذرخواهی تمرکز خواهند کرد.
نظرات بینندگان