arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۹۶۵۴۰
تاریخ انتشار: ۳۵ : ۲۰ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۱

مسکن مهر و آینده مبهم شهرنشینی

ساخت بدون مطالعه در ساخت واحدهای مسکن مهر می‌تواند مشکلات برای آینده شهرنشینی به وجود بیاورد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

با روی کار آمدن دولت نهم زمزمه‌هایی از ایجاد و ساخت واحدهای مسکن مهر در سراسر کشور برای جلوگیری از افزایش بی‌رویه قیمت مسکن به گوش رسید.

به گزارش ایلنا، بعد از مدت زمان کوتاهی این طرح وارد فاز اجرایی شد و عملا ثبت نام از متقاضیان مسکن مهر هم در بخش کارمندی و هم آزاد آغاز شد.

این طرح در ابتدای راه خود، طرفداران و متقاضیان بسیاری داشت، تا جایی که برخی از تعاونی‌ها به حالت اشباع رسیدند و برخی از خانوار‌ها موفق به ثبت نام نشدند.

این وضعیت تا مدت زمانی باقی ماند و با ورود به عملیات ساخت واحد‌ها و افزایش سهم آورده برخی از متقاضیان در نیمه راه، به دلایل مختلف بازماندند و از عضویت در تعاونی‌های مسکن مهر انصراف داده و سهم آورده خود را پس گرفتند.

حال علت این امر در چند مقوله خلاصه می‌شود:

مشخص نبود میزان دقیق سهم آورده

یکی از مهم‌ترین و اصلیترین عوامل در ریزش‌ها و خروج اعضا تعاونی‌ها مشخص نبود میزان دقیق سهم آورده بود.

این عامل باعث شده بود که آن دست از متقاضیانی که از تمکن مالی کافی برخوردار نبودند، عطای مسکن مهر را به لقایش ببخشند و ترجیح دهند که آن میزان سهم واریزی خود به تعاونی‌ها را پس بگیرند.

طولانی شدن مدت ساخت و تحویل واحدهای مسکن مهر

متاسفانه می‌بینیم که برخی از مجتمع‌های مسکن مهر سالهای سال است که در حال ساخت هستند و سرعت ساخت آن‌ها به حدی پایی است که نمای بیرونی این واحد‌ها شکلی قدیمی و کهنه به خود گرفته است.

در برخی دیگر از واحدهای مسکن مهر، عملیات اجرایی به دلایل مختلفی که پیمانکاران و مدیران عامل می‌گویند؛ نیمه تعطیل یا کاملا تعطیل شده‌اند.

برخی از پیمانکاران در استان کرمانشاه که مسئولیت ساخت واحدهای مسکن مهر را برعهده دارند، در این باره به خبرنگار ایلنا می‌گویند: علت اصلی کندی کار و بعضا تعطیلی برخی از پروژه‌ها، کمبود بودجه و اعتبار است و در صورت تامین اعتبار لازم واحدهای مسکن مهر را در موعد مقرر تحویل می‌دهیم.

از سوی دیگر مسئولان حوزه مسکن استان کرمانشاه، علت کندی کار در برخی از واحدهای مسکن مهر را عدم واریز سهم آورده از سوی متقاضیان اعلام می‌کنند.

یکی از مسئولان مسکن و شهرسازی استان کرمانشاه در پاسخ به سئوال خبرنگار ایلنا مبنی بر علت تعطیلی برخی از پروژه‌ها، اینگونه پاسخ می‌دهد: این اداره بر نحوه کیفیت ساخت واحدهای مسکن مهر نظارت دقیق و کامل دارد، به همین خاطر برخی از پیمانکارانی که در ساخت واحدهای مسکن مهر کیفیت را فدای کمیت کرده‌اند را جریمه و یا عوض کرده است.

این مسئول می‌افزاید: متاسفانه برخی از پیمانکاران برخلاف آنچه که در قرارداد آمده است، از مصالح ساختمانی نامرغوب استفاده کرده‌اند، تا جایی که در یکی از پروژه‌های مسکن مهر در شهر کرمانشاه، مجبود شده‌ایم که درهای چند مجتمع مسکن مهر را تعویض کنیم.

وی می‌گوید: از سویی دیگر در همین مجتمع می‌بینیم که در اولین آزمایش از سیستم فاضلاب، شاهد مسدود شدن، لوله‌های فاضلاب شده‌ایم که این هم از دید پرسنل این اداره پنهان نمانده است.

ولی با این حال باید گفت که هنوز متقاضیان مسکن مهر در استان کرمانشاه به جواب اصلی و درست پرسش‌های خود دست نیافته‌اند.

اقساط سنگین و عدم تمکن قدرت مالی متقاضیان

یکی از دغدغه‌های متقاضیان واحدهای مسکن مهر در استان کرمانشاه، بالا بودن اقساط است.

سال گذشته میزان اقساط ماهانه تسهیلات مسکن مهر، کمتر از ۲۰۰ هزار تومان اعلام شده بود، ولی از شواهد آنچه که پیداست، افزایش اقساط ماهانه به بیشتر از ۳۰۰ هزار رسیده است.

براساس آخرین اخبار، اقساط واحدهای دوخوابه با متراژ پایین‌تر از ۸۰ م‌تر، در حدود ۳۱۲ هزار تومان در ماه است که پرداخت مداوم و ماهانه این مبلغ برای اکثر این متقاضیان بسیار سخت و شاید هم غیرممکن باشد.

حال آیا مسئولان مسکن به این مهم توجه کرده‌اند که در آینده چگونه باید این مبالغ را از شهروندان دریافت کنند؟! آیا پرداخت این مبلغ برای تمامی ساکنان مسکن مهر قابل پرداخت است یا خیر؟!

دغدغه‌های فرهنگ آپارتمان نشینی

یکی دیگر از معضلات پیش روی برای ساکنان واحدهای مسکن مهر را باید دغدغه‌های آپارتمان نشینی دانست.

متاسفانه اکثر متقاضیان مسکن مهر از سطوح پایین جامعه هستند و سابقه‌ای در آپارتمان نشینی ندارند و همین امر می‌تواند مشکلاتی برای ساکنان و نحوه مدیریت این واحد‌ها به وجود آورد.

حاشیه‌ای بودن واحدهای مسکن مهر

متاسفانه بیشتر واحدهای مسکن مهر در مکانهایی ساخته شده‌اند که تقریبا از محدوده شهر‌ها خارج هستند تا جایی که برخی از این مجتمع‌ها، عرصه‌ها و منابع طبیعی را اشغال کرده‌اند که این امر چند مشکل را در آینده می‌تواند برای امر شهرنشینی رقم بزند.

عبور و مرور ساکنان واحدهای مسکن مهر در برخی از نقاط شهر، امری بسیار سخت خواهد بود، زیرا برخی از واحدهای مسکن مهر کیلومتر‌ها حتی از حاشیه شهر فاصله دارند که این معضل در فصول بارندگی نمود بیشتری برای ساکنان خواهد داشت.

تراکم بالای جمعیتی در واحدهای مسکن مهر

متاسفانه سازندگان واحدهای مسکن مهر، این اصل را فراموش کرده‌اند که ازدحام جمعیت هم می‌تواند عمر مفید ساختمان‌ها را به شدت کاهش دهد و هم باعث به وجود آمدن برخی از ناهنجاری‌ها شود.

چهار واحد در یک طبقه و بیشتر، مجتمع‌های ۱۳ طبقه‌ای و... از این دست مشکلات است که در بیشتر پروژه‌های مسکن مهر استان کرمانشاه دیده می‌شود.

حال در آینده باید منتظر برخی معضلات و ناهنجاریهای به وجود آمده در مجتمع‌های مسکن مهر باشیم.

نظرات بینندگان