arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۹۸۴۳۲
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۱۲ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۱

مهمترين اثرات سوء استرس بر سلامت جسم

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
گاهي چندين سال طول مي‌کشد تا براي شما آشکار شود که استرس چه اثرات سوء و نامطلوبي روي جسم‌تان گذاشته است.
انسان عصر حاضر لاجرم در دنيايي پر از استرس و تنش زندگي مي‌کند و تفکيک کردن استرس از زندگي بشر مدرن غيرممکن است. بعلاوه بيشتر مواقع ارزيابي دقيق از ميزان استرسي که در طول روز تجربه مي‌کنيم، کار دشواري است.
عوامل متعددي چون تنش‌هايي که در محيط کار از سوي رئيس‌تان به شمار دارد مي‌شود، استرس ماندن در ترافيک و دير رسيدن، جر و بحث کردن با بچه‌ها و رسيدگي به امور مهم فرزندان،‌عدم تغذيه مناسب، کمبود خواب و يا خيره شدن براي مدت طولاني به صفحه نمايش لوازم الکترونيکي از شايع ترين فاکتورهايي هستند که فشار مضاعف و مضري را به جسم وارد مي‌کنند و به امر زمان سبب بروز آسيب‌هاي جدي به سلامت فرد مي‌شوند.
استرس به شيوه‌هاي مختلف روي بدن تاثير نامطلوب و مضر مي‌گذارد که مهمترين آنها عبارتند از:
اعتياد به مصرف کربوهيدراتها؛ وقتي بدن‌ تحت استرس قرار مي‌گيرد قطعا مقدار بيشتري هورمون استرس موسوم به کورتيزول ترشح مي‌کند. ترشح بيشتر اين هورمون سطح گلوکز خون را بالا مي‌برد و به دنبال آن ولع خوردن کربوهيدراتهاي ناسالم افزايش مي‌يابد. اگر پس از احساس استرس ميل به خوردن کلوچه و شيريني پيدا کرديد تلاش کنيد که با خوردن يک تکه ميوه تازه اين نياز را ارضا کنيد. با اين انتخاب کربوهيدرات بيشتري به بدنتان مي‌رسد بدون اينکه پيامد مضري داشته باشند.
افزايش تعداد روزهاي کاري که بيمار مي‌شويد به افزايش ترشح هورمون کورتيزول روي واکنش‌هاي سيستم دفاعي بدن نيز تاثير سوء مي‌گذارد و توانايي بدن را براي مقابله ميکروبها و عوامل بيماري‌زا کاهش مي‌دهد همين امر باعث مي‌شود که نياز شما به ماندن در خانه و استراحت کردن بيشتر شود و روزهاي بيشتري احساس بيماري کنيد و بعلاوه مدت زمان بهبود يافتن از بيماري‌ها نيز طولاني‌تر مي‌شود. به بيان ديگر استرس بيشتر زمان بازگشت به شرايط جسمي طبيعي و عادي را طولاني‌تر مي‌کند.
افزايش خطر ابتلا به يبوست؛ ترشح بيشتر هورمون کورتيزول موجب کندتر شدن فعاليت بيماري گوارشي شده و در نتيجه احساس ناخوشايند و آزار دهنده يبوست را ايجاد مي‌کند. حرکات دودي روده وقتي نامنظم، کند و تحت شرايط استرس زا باشند، خطر ابتلا به هموروئيد (بواسير) و هم چنين اختلال در گوارش و ايجاد بوي بد دهان تشديد مي‌شود. بعلاوه اين تغييرات گوارشي مي‌تواند منجر به تشکيل مواد سمي در روده بزرگ شده و در نتيجه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تشديد کند.
افزايش خطر ابتلا به امراض قلبي؛ افزايش ترشح کورتيزول رابطه مستقيم با افزايش خطر مرگ ناشي از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و عروقي دارد. بعلاوه «آدرنالين» هم که در نتيجه استرس از غدد فوق کليوي ترشح مي‌شود موجب افزايش ضربان قلب و بالا رفتن فشار خون شده و مي‌تواند در شما احساس تخليه نرژي ايجاد کند. بروز مشکلات پوستي بيشتر؛ ترشح مکرر آدرنالين مانع از رسيدن جريان خون به پوست مي‌شود و همين امر موجب تشديد آکنه و افزايش احتمال ابتلا به ساير مشکلات پوستي مانند اگزما مي‌شود. بي خوابي؛ وقتي پس از تنش زياد تمام هورمونها و ترکيبات شيميايي استرسي در سرتاسر بدن منتشر مي‌شوند، يک خواب راحت و آرامش دهنده دشوار و تقريبا غيرممکن مي‌شود. از سوي ديگر کمبود خواب با بروز ساير مشکلات سلامتي مثل افزايش وزن و افسردگي توام است.
ناباروري؛ هورمون استرس وقتي به ميزان بيش از حد طبيعي در بدن ترشح مي‌شود مي‌تواند حتي عوارض نامطلوب روي دستگاه توليدمثلي بدن داشته باشد و موجب سرکوبي هورمونهاي جنسي شود که حاصل آن کاهش تعداد اسپرم‌ها (سلولهاي جنسي نر) و تاثير سوء، روي فرآيند تخمک گذاري و دوره‌هاي قاعدگي است که تمام اين تغييرات مي‌تواند منجر به کاهش توان باروري شود. در پايان اين مقاله تاکيد شده است که يکي از مهمترين راه‌هاي کاهش استرس ورزش کردن است.
نظرات بینندگان