پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : فارس: طبیعتگردی یکی از شاخه های گردشگری است که خوشبختانه به واسطه تنوع طبیعی کشورمان علاقمندان بسیاری دارد.
به همین سبب حتی بخشی از آژانسهای گردشگری به طور کاملاً تخصصی تنها به برگزاری تورهای طبیعتگردی اختصاص دارند، تورهایی که معروفترین مقاصد آنها کویر مرنجاب، کویر مصر، تنگه واشی، جنگل ابر، نمک آبرود و... است.
عمده این تورها نیز در بسته های سفر آژانس های گردشگری، سفر یک تا دو روزه تعریف شده اند و هزینه هایی که بابت ثبت نام در این تورها دریافت می شود هم بسیار کمتر از هزینه ای است که افراد به طور شخصی و خارج از تور، باید صرف کنند اما چرا این تورها مورد اقبال خانواده ها قرار نگرفته اند و کسانی که مشتری این تورها هستند ترجیح می دهند «مجردی» در تور ثبت نام کنند؟
هنوز موضوع ممنوعیت ورود تورهای گردشگری به کویر مرنجاب که سال گذشته رخ داد از خاطر نرفته است، ممنوعیتی که در پی انجام اقدامات خارج از عرف «گردشگر نماها» در کویر اتفاق افتاد.
اصلانی، یکی از راهنمایان تورهای طبیعتگردی درباره طیف سنی مخاطب تورهای طبیعتگردی می گوید: اکثر کسانی که در این تورها ثبت نام می کنند جوانانی هستند که با دوستان خودشان می خواهند سفر کنند البته میانسال و مسن هم در این تورها پیدا می شود که آنها هم با دوستان هم سن و سال خودشان می آیند.
وی ادامه می دهد: متاسفانه برخی ها فکر می کنند چون وارد طبیعت و جنگل و کویر می شوند دیگر هیچ قانونی در این مکانها وجود ندارد به همین خاطر بعضی عقده های آنها در این فضاها سر باز می کند و دست به حرکاتی می زنند که خیلی در عرف و قوانین ما جایگاهی ندارد.
این راهنمای تور علت عدم حضور خانواده ها در این تورها را همین موارد می داند و می گوید: شاید افراد نگران این موضوع باشند که در برابر خانواده آنها حرکتی خارج از عرف انجام شود و بیشتر از آنکه سفری لذت بخش داشته باشند تجربه ای تلخ را در این تورها برای خود و خانواده شان رقم بزنند.
اما راهکار این موضوع چیست؟ آیا باید به دلیل اینکه عده ای ظرفیت حضور سالم در طبیعت را ندارند تورهای طبیعتگردی، شکلی مجردی به خود بگیرد و خانواده ها هم طبیعتگردی را تنها با سفرهای شخصی تجربه کنند؟
محمد علی فیاضی، مدیر کل طبیعتگردی کشور در این باره به خبرنگار فارس می گوید: متاسفانه این مشکلی است که وجود دارد و شاید خانواده ها اعتماد نمی کنند که در تورهای طبیعتگردی که بخش اعظم آن را مجردها تشکیل می دهند حضور داشته باشند. ولی برای حل این موضوع در اداره کل طبیعتگردی چاره ای اندیشیده شده است.
وی ادامه می دهد: می توان «تورهای طبیعتگردی خانوادگی» را راه اندازی کرد که تنها خانواده ها اجازه ثبت نام در آن را داشته باشند. به طور مثال چندین خانواده در یک تور طبیعتگردی به مقصد کویر مصر ثبت نام می کنند تا از خدمات راهنمای تور، بیمه، اقامت، امنیت بیشتر در جاده و... برخوردار شوند هر خانواده ای نیز خودروی شخصی خود را می آورد، تورگردان هم با اخذ مجوز از پلیس راهنمایی و رانندگی، علامت و چراغ گردانی را برای خودروی اصلی تور نصب می کند و جلوتر از خودروهای گردشگران، عازم سفر می شوند.
مدیر کل طبیعتگردی کشور می افزاید: این نوع از تورهای خانوادگی به نوعی شبیه رالی است اما هیچ رقابتی در آن مطرح نیست. در طی سفر هر خانواده ای در خودروی شخصی خود، بدون آنکه مزاحمتی داشته باشد از امکاناتی که دارد استفاده می کند و در مناطق دیدنی و زمان های غذا و استراحت در کنار سایر خانواده ها قرار می گیرد و لذت سفر گروهی را تجربه می کند.
فیاضی می گوید: شاید در حالت عادی یک خانواده به تنهایی جرأت سفر به کویر را نداشته باشد اما با استفاده از این نوع، تورهای خانوادگی با خیالی آسوده و با بهره گیری از تجربیات راهنمای تور، سفری امن، جذاب و به یاد ماندنی را به یادگار می گذارد.
به گفته وی قرار است که تعدادی از آژانس های گردشگری، تورهای خانوادگی طبیعتگردی را به زودی راه بیندازند اما بهتر است پیش از آنکه آژانس ها که کاملاً خصوصی هستند ( به قول برخی از مسئولان، بعضی از آنها هیچ دفتر کاری ندارند و تنها یک شماره تلفن هستند ) وارد این عرصه شوند، مراکزی چون کانون جهانگردی و اتومبیلرانی که وجهه بین المللی دارد و وابسته به بخش دولتی محسوب می شود در این زمینه پیشگام شوند تا خانواده ها برای بهره گیری از خدمات این تورها بیشتر اعتماد کنند.