arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۹۹۸۸۶
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۱۲ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۱

سنگ‌اندازی‌های تلاویو در مذاکرات هسته ای ایران

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رهبران اسرائیلی خوب درک می کنند که باراک اوباما در دور دوم ریاست جمهوری اش تا چه اندازه می خواهد به بحران های منطقه نزدیک باشد. او می خواهد همه مشکلات منطقه را در این دوره حل و فصل کند.

ظاهر امر نشان می دهد که مذاکرات هسته ای اخیر با ایران پیشرفت داشته است و نسبت به مذاکرات گذشته قدمی رو به جلویی را پیموده است. مجموعه 1+5 مذاکرات خود با ایران بر سر برنامه هسته ای اش را نیمه هفته گذشته در حالی در قزاقستان به پایان رساند که توافق شد تا مذاکرات در سطح کارشناسان در استانبول ادامه یابد تا بعدا دو طرف دور دیگری از مذاکرات را در آلماتی قزاقستان انجام دهند. این در حالی است که جان کری، وزیر امور خارجه امریکا نیز خواستار انجام مذاکرات دو جانبه با تهران شده است.

سعید جلیلی، مسئول مذاکره کننده ایرانی ها با خوش بینی از سالن مذاکرات خارج شد. اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که بی صبرانه در تلاویو منتظر شنیدن خبر پایان مذاکرات بود، صحبت از نگرانی شدیدش از این مذاکرات زد. روشن است که او می ترسد تفاهمی میان امریکا و اروپا با ایران حاصل شود که تاثیرات سلبی بر منازعات رژیم صهیونیستی با هم پیمانان منطقه ای ایران در منطقه یعنی سوریه، حزب الله لبنان و جنبش حماس و جهاد اسلامی در فلسطین بگذارد.

نتانیاهو همچنین به شدت ابراز نگرانی کرده است که جامعه جهانی با ایران به توافق برسد بدون این که کاری برای توقف برنامه هسته ای نظامی مورد ادعای اش بر سر ایران حاصل شود. وی در این باره مدعی شد: تهران تلاش می کند که همه معیارهای بین المللی را رد کند، برای همین لازم است که جامعه جهانی تحریم های سنگین تری را متوجه تهران کند و اگر ایران همچنان به توسعه برنامه هسته ای اش ادامه داد، باید تحریم های نظامی علیه ایران وضع شوند.

آن طور که رسانه های غربی اعلام کردند، شش کشور بزرگ مذاکره کننده با ایران از مواضع سرسختانه خود در مذاکرات قبلی کوتاه آمده اند، به خصوص بر سر اصرار برای بستن تاسیسات غنی سازی اورانیوم در فردو، و به کاهش عملیات غنی سازی در این تاسیسات اکتفا کرده اند و این که ایران اجازه دهد که بازرسان آژانس به آن وارد شوند. کما این که موافقت کردند که ایران بخش بزرگی از اورانیوم غنی شده خود را برای استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران حفظ کند.

در این میان آن چه باعث نگرانی امریکایی ها و اروپایی ها شده، این است که اسرائیل در مذاکرات جاری میان غرب و ایران سنگ اندازی کند و ناگهان جنگی را علیه هم پیمانان ایران، سوریه و حزب الله راه بیندازد. در آن صورت نه تنها مذاکرات غرب با تهران به شکست خواهد انجامید بلکه باعث خواهد شد تا سوریه به صورت انفرادی اقدام به عملیات تلافی جویانه علیه اسرائیل بزند و به آن حمله کند و ناگهان جنگ به یک جنگ منطقه ای بزرگ تبدیل شود.

نگرانی از این سیاست های خشن اسرائیل برای به شکست کشاندن مذاکرات روز به روز افزایش می یابد. به ویژه که شاهد حملاتی از سوی این رژیم علیه سوریه، لبنان و فلسطین اشغالی طی سه ماه گذشته بوده ایم.

در این میان خطر بزرگ تر احتمال درگرفتن جنگ مذهبی شیعه و سنی در منطقه است که اسرائیل تلاش بسیاری برای به راه انداختن آن در عراق، لبنان، سوریه و همه کشورهایی که دارای جامعه شیعه و سنی هستند، می کند. در عراق، نوری مالکی نخست وزیر این کشور نسبت به کشیده شدن پای کشورش به حوادث جاری در منطقه هشدار داده است، همچنین نگرانی بسیاری نسبت به درگرفتن جنگ مذهبی با دخالت خارجی در لبنان وجود دارد و احتمال تجزیه سوریه نیز مطرح است، همچنین احتمال تجزیه اردن و درگرفتن جنگ طایفه ای در عراق نیز به میان آمده است. این در حالی است که پناهگاهی تازه برای القاعده در حال شکل گیری است تا بتواند ثبات در منطقه را به چالش بیندازد.

اسرائیل تلاش بسیاری می کند که از راه های سیاسی و رسانه ای و حتی نظامی به جامعه غربی فشار بیاورد تا تکلیف پرونده ایران را قبل از یافتن راه حلی بر سر برنامه هسته ای اش روشن کند. سرهنگ یوآف مردخای، سخگوی ارتش اسرائیل به صراحت از احتمال درگرفتن جنگی جدید میان اسرائیل با حزب الله در آینده صحبت کرده است. جنگی که می تواند ضمن ویرانی های گسترده جان هزاران زن و مرد بی گناه را نیز بگیرد.

تهدیدهای اسرائیل علیه دشمنان منطقه ای اش نتایج عکس نیز داشته است. داده های گزارش جدید دفتر آمار مرکزی اسرائیل نشان می دهد که میزان مهاجرت به این رژیم در سال 2011 به طور محسوسی کاهش یافته و در این سال تنها 16 هزار و 557 نفر به آن مهاجرت کرده اند. این گزارش همچنین تاکید می کند که میانگین سالانه مهاجرت های جدید به اسرائیل طی یک دهه گذشته تنها 18 هزار نفر بوده است در حالی که این رقم برای سال های 1990 تا 2002 بیش از 84 هزار نفر بوده است.

برای همین دیپلمات های بین المللی فعال در رم می گویند که امریکا و اروپا مغز تهدیدهای اسرائیل علیه ایران و سوریه و نیروهای مقاومت در لبنان و فلسطین را درک می کنند و می گویند که این خطر وجود دارد که هر گونه تحرک خصمانه ای از سوی اسرائیل علیه این کشورها باعث شود تا جهادی ها به شدت فعال شده و امارت های اسلامی متخاصم با غرب تشکیل دهند. این مساله سبب خواهد شد تا اعتدال در منطقه به شدت تضعیف شده و تهدیدی برای کل خاورمیانه و جهان به وجود آید. حتی امریکایی ها و اروپایی ها به رغم این که بر کنار رفتن اسد از قدرت اصرار دارند از این نیز نگران هستند که جریان های افراطی و رادیکال بخواهند در سوریه حتی به طور جزئی امارت اسلامی تشکیل دهند. برای همین است که از سر دادن شعار کنار رفتن اسد از قدرت منصرف شده اند.

به همین دلیل است که دیپلمات های فعال غربی می گویند که هدف سیاسی و استراتژی کشورهایشان در حل بحران سوریه بیش از هر چیز بر ایجاد زمینه ای برای انجام مذاکره رودررو میان مخالفان اسد با او متمرکز بوده است. هدف اصلی آنها این است که ضمن جلوگیری از ایجاد هسته افراط در سوریه از کشیده شدن پرونده های دیگر به خصوص پرونده هایی که به نوعی با پرونده سوریه در ارتباط هستند به روند افراط جلوگیری کنند.

 منبع: القدس العربی/ دیپلماسی ایرانی
نظرات بینندگان