arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۹۲۳۰
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۰۱ - ۰۳ مهر ۱۳۹۰

سقوط همزمان طلا و بورس؛ حيرت كارشناسان

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روز جمعه قيمت جهاني طلا با كاهش 5.9 درصدي نوعي از ركورد در سقوط را ثبت كرد كه با توجه به ركودر هاي جهش قيمتش در ماههاي اخير چندان دور از ذهن نبود.

بهاي طلا براي تحويل در ماه دسامبر در بازار کامکس نيويورک با كاهش 5.9 درصدي به هزار و 639 دلار و 80 سنت در هر اونس رسيد. براي نخستين بار در بيش از يک ماه و نيم گذشته بود که طلا به کمتر از هزار و 700 دلار رسيد.

 كاهش بيش از 9 درصدي قيمت طلا در يك هفته نيز خود ركورد ديگري بود كه با اين كاهش روز جمعه بوجود آمد اما گذشته از پر نوسان بودن بازار طلا در ماههاي اخير كه چنين تغييراتي را توجيه مي كند پديده ديگري اتفاق افتاد كه در نوع خود تعجب همه را بر انگيخت.

همواره كاهش سرمايه گذاري در بورسها اثر مستقيم بر افزايش قيمت طلا و فلزات گرانبها (حركت سرمايه ها به سمت آن بازار) دارد.

در تمامي ماههاي گذشته جهش هاي قيمتي طلا در پي سقوط هاي بورسهاي جهاني رخ مي داد و با بهبود نسبي ارزش بورسهاي اروپا و آمريكا مجددا از قيمت طلا به طور نسبي كاشته مي شد اما پديده نادر در جمعه اخير اين بود كه همزمان با سقوط شديد در بورسهاي اروپايي (بين 3 تا 5 درصد ) و كاهش ارزش بورس نيويورك قيمت طلا نيز كاهش 5.9 درصدي را تجربه كرد.

قطعا بخش قابل توجهي از سرمايه گذاران سرمايه خود را از هر دو بازار طلا و بورس خارج كرده اند بعد نگران كننده آنجاست كه اين سرمايه ها به كجا مي روند؟ اين روند سردرگم و سرمايه سرگردان مستقيما تورم جهاني شديدي را (حد اقل در كشور هاي صنعتي) رقم خواهد زد و يا اثر  خود را  بر كاهش نرخ رشد اقتصادي كشور ها و ايجاد ركود خواهد داشت.

اين روزها به دليل ظاهر شدن نشانه هاي يك ركود اقتصادي بزرگ بسیاری از دولت ها بخصوص اروپاييها در صدد سر و سامان دادن به اقتصاد خود هستند ، در این کشورها برای تامین نقدینگی مورد نیاز برای حمایت از بازارهای مالی و اقتصادی، بخشی از ذخيره طلاي خود را در بازار عرضه كرده اند که باعث شده است همزمان با افت ارزش بازار سرمایه قیمت طلا نیز کاهش یابد.

ناگفته نماند در ماههاي اخير چين، روسيه، هند و كره جنوبي به عنوان چهار خريدار عمده در كنار كاهش ارزش بازار هاي بورس عامل افزايش قيمت طلا بودند كه ممكن است در شرايط كاهش قيمت حاصل شده مجددا به خريد بيشتر اين كالاي استراتژيك روي آورند و اين خود عاملي مجدد براي افزايش قيمت طلا شود.

مسلما هنوز تحليل علمي قطعي در مورد اين پديده نادر دربازار طلا و سرمايه ارائه نشده و آنچه قطعي است اين است كه فعلا بازار طلا از قابليت پيش بيني علمي برخوردار نيست و بايد منتظر ماند تا مشخص شود كه برآيند نيرو هاي موجود در بازار چه روند جديدي را رقم خواهد زد.

تاثير بر بازار ايران

هنوز آثار کاهش قیمت طلا در بازارهای داخلی دیده نشده است، لكن صبح يكشنبه با اعلام نرخ بانک مرکزی می توان قیمت های جدید را تعیین کرد.

اما با توجه به تبعيت قيمت طلا در ايران از افزايش هاي بين المللي در ماههاي گذشته طبيعي است كه قيمت طلاي داخلي نيز در هفته جاري كاهش قابل توجهي را تجربه كند.
نظرات بینندگان