arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۶۳۴۸
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۴۰ : ۱۲ - ۱۵ آذر ۱۳۹۰

هلاکت عبیدالله بن زیاد توسط ابراهیم بن مالک اشتر

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عبیدالله بن زیاد دهم محرم سال 67 هجری یعنی درست شش سال پس از شهادت امام حسین(ع) در سرزمین کربلا، توسط ابراهیم بن اشتر حوالی موصل به هلاکت رسید.

مختار چون از سرکوبى مخالفان در کوفه فراغت یافت، 8 روز مانده به ذى الحجه سال 66 هجرى قمرى ابراهیم بن اشتر را از کوفه به جنگ عبید اللّه بن زیاد فرستاد. نوشته اند سپاهیان ابراهیم نُه هزار و لشکر ابن زیاد به نقل ابن جوزى سى هزار نفر و به نقل ابن نما هشتاد هزار نفر بودند.

ابتدا لشکریان ابراهیم بر سپاه ابن زیاد حمله بردند تا آنها پا به فرار گذاشتند. ابراهیم در حالى که ابن زیاد را نمى شناخت بر وى حمله کرد و با ضرب شمشیرى او را به هلاکت رساند. پس از این اتفاق یاران ابن زیاد فرار کردند.

چون جنگ خاتمه یافت ابراهیم گفت: تحقیق کنید این مرد کیست؟ پس از جستجو متوجه شدند ابن زیاد لعین است که با ضربت ابراهیم کشته شده است. لذا سرش را بریدند و جسدش را سوزاندند یا به دار آویختند.

این جنگ روز عاشورا سال 67 هجرى قمرى اتفاق افتاد که اهل شام پس از جنگ صفین در هیچ جنگى این قدر کشته نداده بودند.

سر ابن زیاد را پیش مختار آوردند و مختار نزد محمد ابن حنفیه فرستاد و او نیز آن را ه محضر امام سجاد(ع) فرستاد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
UNITED STATES
|
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۵
0
5
در تأييد اين مطلب در سايت ارزشمند انتخاب - تصميم گرفتم مطالبي را اضافه كنم شايد ما هم در ثواب بازگويي شرح حال ائمه اطهار و سرانجام شوم دشمنان اهل بيت قدري سهيم شويم.
درخواست عاجزانه دارم منتشر كنيد.

مختار خود را نماینده حضرت محمد حنفیه عليه السّلام در کوفه معرفی کرد. (محمد حنفيه فرزند گرامي حضرت علی بن ابی‌طالب عليه السّلام كه مادرش بانو خوله حنفیه دختر جعفر بن قیس است. او مردی عالم و نیرومند بوده و در جنگ‌های جمل و صفین شرکت داشت و بعد از شهادت امام علی عليه السّلام در کنار برادران خود حضرت امام حسن مجتبی عليه السّلام و سپس حضرت امام حسین عليه السّلام بود و به علت معلولیت و فلج دستان و به دستور برادر بزرگتر خود حضرت امام حسين عليه السلام مبني بر ماندن در مدينه نتوانست در واقعه کربلا حاضر شود.)

مختار مردم را به قیام دعوت کرد.
حضرت امام سجاد عليه السّلام علی بن حسین امام چهارم شیعیان به محمد حنفیه - عموي خود - فرمود :« یا عم لو ان عبدا زنجیا تعصب لنا اهل البیت لوجب علی الناس موازرته و قد ولیتک هذا الامر فاصنع ماشئت؛ (ترجمه) عموجان! اگر برده سیاهی به حمایت از ما برخاست بر مردم واجب است که او را کمک کنند و من مسئولیت این امر- ورود در قیام مختار را - به تو واگذار کردم هر گونه که خواستی عمل کن.»
محمّد حنفیه نيز در تأييد فرموده امام خطاب به شيعيان فرمودند: «اما ما ذکرتم من دعاء من دعاکم الی الطلب بدمائنا فوالله لوددت ان الله انتصر لنا من عدونا بمن شاء من خلقه؛ (ترجمه) در مورد آنچه گفتید که کسی شما را دعوت کرده تا انتقام خون اهل بیت را بگیرید، به خدا من دوست دارم تا خداوند به دست هر کس که خود از بندگانش خواهد، انتقام ما را بگیرد.»

لذا بسیاری با مختار بیعت کردند. و از میان آنها سپاه بزرگی از قبایل قدرتمند شیعه فراهم شد. شامل:

1.قبایل قدرتمند نخعی - به ریاست ابراهیم پسر مالک اشتر. او تاثیر زیادی در پیروزیهای مختار داشت.

2.دیگر قبایل قدرتمند شیعه - مانند قبایل یمنی.

3.شيعيان ايراني : اکثر مردم کوفه ایرانی بودند و در فقر زندگی میکردند. آنها بدلیل خشم عمیق از امویان و قاتلین اهل بیت و عشق به امامان شيعه به مختار پیوستند. آنها اکثریت پیروان مختار را تشکیل می دادند. به طوری که تاریخ نگاران قیام «قیام مختار» را «قيام عجمی» می‌دانند. به طوری که وقتی یکی از سرداران شام برای مذاکره با ابراهیم بن مالک اشتر اجازه يافت. از ابتدای لشكر تا خیمۀ ابراهیم، حتی یک کلمۀ عربی نشنید.

مختار با شعار «یالثارت الحسین» (ترجمه: به خونخواهی حسین)در چهارشنبه ۱۶ ربيع‌الثاني ۶۶ (قمری)و به نقلی در شب ۱۴ ربیع الاول سال ۶۶ هجری در کوفه به پاخواست. و پنج سال بعد از واقعه کربلا قيام مختار آغاز شد. و سرانجام در 10 محرم سال 67 هجري قمري لشكر عبيدالله بن زياد را در موصل شكست داد كه عبيدالله نيز در این نبرد كشته شد.

در روايات آمده: لقب ابو کیسان را از کیس به معنی زیرک، مدبر، عاقل، از زبان مولاي متقيان - امام اول شیعیان حضرت علی بن ابی‌طالب عليه السّلام در زمان کودکی به مختار داده شد.

در روایتی ديگر آمده‌است: تا خونخواهي مختار از مسببان واقعه کربلا هیچ زن هاشمیه‌ای بعد از شهادت حسین عليه السلام موهایش را شانه و خضاب نکرد.

حضرت امام محمد بن علی عليه السّلام امام پنجم در رابطه با مختار و خطاب به پسر مختار فرموده اند:
« خدای پدرت را رحمت کند که خون‌های به ناحق ریخته شده ما را طلب کرد و قاتلان ((عزیز ما)) - امام حسين عليه السّلام ) را کشت. »

چون امام سجاد عليه السلام سر بريده عبیدالله ملعون را دید، فرمودند: «دوزخ جای او باد!» و بعضی گفته اند از امام سجاد عليه السلام پس از شهادت پدرش تا پايان عمر گرانقدرشان جز آن لحظه ديگر تبسمي ندیدند. در نقلی دیگر آمده است که امام سجاد عليه السلام سر به سجده نهاد و فرمود: «حمد و سپاس خداوندی را که انتقام مظلوم ميگيرد. خداوند پاداش نیک به مختار عنایت فرماید.»


من الله توفيق
نظرات بینندگان