خبرنامه «دیپلماتیک» گزارش داد؛
به گفته مقامات آمریکایی، تقریباً یک ماه پس از آنکه ایالات متحده با استفاده از بمبهای سنگرشکن در پناهگاهها و موشکهای شلیکشده از زیردریاییها به تأسیسات هستهای ایران حمله کرد، دولت آمریکا در حال حاضر چشمانداز روشنی برای ازسرگیری مذاکرات درباره یک توافق هستهای پایدارتر با ایران نمیبیند.
ناصر هادیان، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران، در گفتوگو با «انتخاب»:
هادیان خاطرنشان کرد: فکر نمیکنم ترامپ از روز اول دنبال جنگ بود و دیپلماسی و ویتکاف و همه اینها پلن و برنامهای برای آغاز جنگ بوده است. شاید در دور چهارم مذاکرات، ترامپ همکاری خود را با اسرائیل بیشتر کرد.
یکی از سه سایت غنیسازی اورانیوم در ایران که ماه گذشته هدف حمله ایالات متحده قرار گرفت، عمدتاً نابود شده و فعالیتهای آن بهطور قابلتوجهی به عقب افتاده است. اما دو سایت دیگر به آن شدت آسیب ندیدهاند و ممکن است تنها تا حدی تخریب شده باشند که در صورت تمایل ایران، غنیسازی هستهای در آنها طی چند ماه آینده از سر گرفته شود.
اسرائیل امروز چهارشنبه یک کارزار تبلیغاتی سراسری را آغاز کرد که شهروندان را تشویق میکند در برابر وسوسههای ایران برای جاسوسی مقاومت کنند و هشدار میدهد که پیامدهای این کار بسیار سنگینتر از هرگونه پاداش مالی است.
رییس قوه قضاییه ۶ فرد برای عضویت در شورای نگهبان پیشنهاد داده تا از میان آنها سه نفر وارد این شورا شوند؛ با نگاهی به لیست افراد پیشنهادی، در صورت تصویب مجلس، بخشی از افرادی که نقش بزرگی محدود شدن چند انتخابات اخیر داشتند، از این شورا کنار گذاشته خواهند شد؛ آیا این تغییرات به کند شدن تیغ ردصلاحیتها در انتخابات منجر می شود؟
در این گفتوگو با دکتر ناصر هادیان، استاد برجسته روابط بینالملل دانشگاه تهران، به بررسی دقیق و تحلیلی جنگ ایران و اسرائیل و مذاکرات با ترامپ میپردازیم.
رئیس جمهور به ماجرای اینترنت طبقاتی واکنش نشان داد و تصریح کرد: دسترسی به اطلاعات آزاد حق همه مردم است، نه یک طبقه خاص. دولت موظف و مصمم است اینترنت آزاد، باکیفیت و فراگیر فراهم کند. مصوبه اخیر شورایعالی فضای مجازی برای حمایت از اقتصاد دیجیتال بود، نه محدودسازی.
رهبر معظم انقلاب:
رهبر انقلاب سخن گفتن و کنار هم ایستادن افرادی با وزن مذهبی کاملاً متفاوت و جهتگیریهای سیاسی گوناگون و حتی متضاد را باعث ایجاد اتحاد عظیم ملی خواندند و با تأکید بر ضرورت حفظ این وحدت بزرگ، گفتند: همگان اعم از روزنامهنگار، قاضی، مسئول دولتی، روحانی و امامجمعه موظف به صیانت و حفاظت از اتحاد ملی هستند.
آکسیوس مدعی شد که رئیس جمهور آمریکا امروز(چهارشنبه) با نخست وزیر قطر ملاقات و طرفین درباره مذاکرات آتشبس در غزه و همچنین ازسرگیری مذاکرات بین واشنگتن و ایران گفتگو خواهند کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در آخرین اظهار نظر در خصوص پرونده هستهای ایران و مذاکرات با تهران ادعا کرده است فعلا «عجلهای برای گفتوگو» ندارد.
وال استریت ژورنال نوشت: طی ۱۲ روز، ایران با موفقیت فزایندهای در حال نفوذ به خطوط دفاعی اسرائیل بوده است.
ادعای اکسیوس:
مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا، و وزیران خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا روز دوشنبه در یک تماس تلفنی توافق کردند که پایان ماه اوت را بهعنوان ضربالاجلِ عملی برای دستیابی به توافق هستهای با ایران تعیین کنند. این موضوع را سه منبع آگاه از محتوای این تماس اعلام کردهاند.
الجزیره گزارش داد؛
تنشها میان ایران و همسایهاش، جمهوری آذربایجان، بالا گرفته؛ پس از آنکه تهران باکو را به ارائه حمایت نظامی و اطلاعاتی به اسرائیل در حمله ۱۳ ژوئن به خاک ایران متهم کرد. آذربایجان این اتهامها را رد کرده و خواستار حلوفصل اختلافات از راه گفتوگو و احترام به حقوق بینالملل شده است.
در گفت و گوی «انتخاب» با احسان موحدیان، کارشناس مسائل قفقاز تحلیل شد؛
احسان موحدیان، کارشناس مسائل قفقاز، درباره اداره زنگزور توسط یک کمپانی آمریکایی گفت: اینکه آمریکاییها خواهان مدیریت کریدور زنگزور هستند و هدفشان ضربه زدن به منافع ایران در آن منطقه است، هیچ شکی نیست. ایران بارها جلوی این طرح خطرناک ایستاده و نشان داده که برای مقابله با این طرح هزینه میکند. کشورهای حامی اجرای این طرح تحت فشار قرار گرفتهاند و به دنبال حل ماجرا با راه حلهای غیرنظامیاند. در چند سال اخیر اتفاقاتی افتاده که نشان میدهد کسانیکه این ایده را تعقیب میکنند، یعنی باکو، اسراییل، آمریکا و انگلیس، در تلاش برای به سرانجام رساندن این طرح هستند. اول یک جنگ ۱۲ روزه علیه ایران ایجاد شد و شدیداً به تبریز حمله کردند که سبب ضربه به زیرساختهای نظامی و امنیتی شد.
در گفتوگوی «انتخاب» با دو استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران مطرح شد؛
دو استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران پیرامون معایب راهاندازی کریدور زنگزور برای ایران به گفتوگو پرداختند.
فرانسه اعلام کرد که اگر تا پایان ماه اوت هیچ پیشرفت ملموسی در مسیر دستیابی به توافق هستهای با ایران حاصل نشود، مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه تهران را فعال خواهد کرد. این خبر را ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، اعلام کرد.
در پی نامه آیتالله جنتی دبیر شورای نگهبان مبنی بر پایان عضویت آقایان حاج سیداحمد خاتمی، حاج شیخ علیرضا اعرافی و حاج سیداحمد حسینی خراسانی در تاریخ ۲۵ تیرماه، رهبر انقلاب در پاسخ مرقوم فرمودند: «با سلام و تحیت، حضرات محترم نامبرده را مجدداً به عضویت فقهای شورای نگهبان منصوب می کنم.»
رسانه بریتانیایی میدل ایست آی خبر داد:
ایالات متحده پیشنهاد داده است که کنترل دالان حملونقل برنامهریزیشده میان ارمنستان و آذربایجان را بر عهده بگیرد؛ اقدامی که به گفته تام باراک، سفیر آمریکا در ترکیه، با هدف پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک میان این دو کشور قفقازی است که مدتهاست متوقف مانده. باراک روز جمعه در جریان یک نشست خبری این موضوع را با خبرنگاران مطرح کرد.
ترامپ طی اظهاراتی گفت: داشتم شبکهی سیانان افتضاح، واقعاً افتضاح رو تماشا میکردم. دیدم که آنها عملاً برنامهها را پخش کردند—اینکه چه زمانی قرار است وارد بشویم، کی قرار است وارد حریم هوایی نفتی ایران بشیم—و گفتم، خب، این عجیب است... گفتم، اما آیا غافلگیری بهتر نیست؟ آره، بهتر است. وی افزود: گفتم، خب، پس بگذار لغوش کنیم و زمان دیگری انجامش بدهیم... همه میدانستند که دارد لغو میشود
رئیس جمهور نوشت: معتقدیم که پنجره دیپلماسی باز است و این مسیر صلحآمیز را با جدیت و بسیج همه ظرفیتهای سیاسی دنبال میکنیم. ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم و برای دور کردن سایه جنگ از کشور، ضمن دفاع از حقوق طبیعی ملت ایران، از همه سرمایههای سیاسی و دیپلماسی بهره خواهیم گرفت.
در گفتوگوی «انتخاب» با حامد وفایی، کارشناس حوزه چین، تحلیل شد؛
وفایی گفت: چین هم مثل هر کشور دیگری اولویتهایی را در سیاست خارجی خودش تعیین کرده و این اولویتها در صورت ترسیم به شکل دوایری متداخل خواهد بود. اولویت اول چین در چند دهه اخیر، غیر از مسائل داخلی که طبعا برای هر کشوری اصل است، ایالات متحده بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در اظهاراتی بیان کرد که وزرای خارجه ایران و روسیه فردا در چین با یکدیگر در خصوص برنامه هستهای ایران رایزنی میکنند.
المانیتور:
جنگ ایران و اسرائیل این فرصت را برای آنکارا و تهران فراهم کرد تا بهصورت علنی رقابت دیرینه خود را کنار بگذارند، اما این آرامش ممکن است دوام نداشته باشد، چرا که شرایط جدید ایران میتواند فرصت را برای ترکیه مهیا سازد تا دستورکارهای منطقهای خود را به پیش ببرد و رقابت دیرپای میان دو کشور را تشدید کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در ارتباط با دیدار «استیو ویتکاف»، مذاکره کننده آمریکایی و «سید عباس عراقچی» در آینده نزدیک گفت: در این خصوص هیچ تاریخ، مکان و زمانی تعیین نشده است.
سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران نوشت: نتانیاهو نزدیک به دو سال پیش وعده پیروزی در غزه را داد. نتیجه چه بود؟ یک باتلاق نظامی، روبهرو شدن با حکم بازداشت بینالمللی به اتهام جنایات جنگی، و ۲۰۰ هزار نیروی جدید برای حماس.
شبکه آی ۲۴:
احمد الشرع رئیسجمهور سوریه، دیروز دستکم در یکی از نشستها با مقامات اسرائیلی در جمهوری آذربایجان شرکت کرد.
طیفی رادیکال در سالهای اخیر با ارائه تحلیلهای خطا و غیرواقعی، کشور را در بزنگاهها با خطرات بزرگ روبهرو کردهاند، طیفی پر سر و صدا که در دستگاههای رسانهای و تبلیغاتی نیز حضور موثر دارند.
هاآرتص گزارش داد؛
سه کشور ــ قطر، عمان و عربستان سعودی ــ در حال ایفای نقش برای پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک میان عراقچی و ویتکاف هستند، شاید حتی از هفته آینده.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که انتشار گزارشی از سوی نشریه آمریکایی اکسیوس مبنی بر اینکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ظاهراً از ایران خواسته تا توافق هستهای با ایالات متحده را که شامل «غنیسازی صفر اورانیوم» است بپذیرد، «کمپینی کثیف و سیاسی» است.
محمود شوری، کارشناس مسائل روسیه، در گفتوگو با «انتخاب» تحلیل کرد:
محمود شوری، کارشناس مسائل اوراسیا، درباره گفتوگو ترامپ و پوتین در رابطه با پرونده هستهای ایران گفت: دیدگاههای روسیه در مورد برنامه هستهای ایران مشخص است. روسیه در گذشته هم علاقهمند نبوده که برنامه هستهای ایران غیرقابل کنترل شود. آنها نمیخواهند چرخه غنیسازی ایران هم پیشرفت کند. اگرچه مخالفت جدی با ایران از سوی روسیه نشده و در اظهارات علنی خود، صحبت منفی بر علیه غنیسازی نکردهاند، اما کارشناسان به خوبی میدانند که روسیه علاقهمند به غنیسازی مستقل در ایران نبودهاند. روسها نسبت به توسعه تسلیحات هستهای جدی هستند و در مورد همسایگان حساسیت بیشتری هم دارند.