آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی، ، صبح یکشنبه 15 اردیبهشت سال 1387 در سخنانی با تاکید بر ضرورت وحدت بین جهان اسلام، گفت: ما در همه اجلاس های وحدت اسلامی مسائل روز را مطرح می کردیم اما نیاز است که امروز این جریان را تبدیل به گام های اجرایی کنیم و باید از رهبر انقلاب برای پیشنهاد تدوین منشور وحدت اسلامی و میثاق اسلامی تشکر کنیم.
او که در آن زمان رئیس مجلس خبرگان رهبری و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود، این سخنان را در مراسم افتتاحیه بیست ویکمین کنفرانس وحدت اسلامی بیان کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ها، آیتالله هاشمی گفت: امروز ما از جهات مختلف وظیفه داریم که برای تقویت وحدت اسلامی و از بین بردن و زدودن تفرقه ها و خصومت ها کار کنیم ، شرایط فعلی چیزی شبیه روزهای اول هجرت پیامبر اسلام (ص) به شهر مدینه است. آن زمان نیاز به وحدت بین مسلمین و اهل کتاب مدینه چنان بالا بود که اولین کار پیامبر میثاق های وحدت بود و بعد از آن میثاق همکاری با یهود و مسیحیان مدینه بسته شد.
هاشمی رفسنجانی گفت: این حرکت پیامبر در ایجاد وحدت چنان کارساز بود که همه خطرها را در آن دوره سخت از اسلام دور کرد.
رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه وحدت اسلامی یک ضرورت داخلی و خارجی جهان اسلام است، خاطر نشان کرد: امروز از نظر جهان اسلام و شرایط درونی مسلمین اختلافات اسف بار است و با وجود علمای بزرگ ما شاهد تفرقه، تکثیر، افراط و غلو هستیم.
وی افزود: تفرقه مسلمین برای کفر جهانی و دشمنان اسلام بهترین هدیه است، خیلی ها از این القائات و تحریک ها برای ضربه زدن به اصل اسلام استفاده می کنند ، مومن زیرک است و نباید تحت تاثیر این فریب کاریها قرار گیرد.
رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری معضل عراق و افغانستان را از سرچشمههای ایجاد اختلاف در جهان اسلام توصیف کرد و گفت: دخالتها باعث شده وضعیت افغانستان، عراق، پاکستان و لبنان موجب رویارویی مسلمانان با یکدیگر شود.
هاشمی رفسنجانی استراتژی مطلوب جهان اسلام را ارتباط مسالمت آمیز با همه دنیا و باز گذاشتن راه مذاکره حتی با ملحدان توصیف کرد و گفت: اسلام نیازی به زور شمشیر ندارد، اسلام وقتی به شمشیر متوسل میشود که دیگران مانع از نشر پیام اسلام باشند.
وی با تاکید بر اینکه تلاشهایی که برای تخریب اسلام در غرب صورت می گیرد، هدفمند است، خاطر نشان کرد: در صدر اسلام کفار تهمتهایی چون جنون به پیامبر میزدند و امروز هم استکبار جهانی همان حرفهایی را میزند که نتیجهاش همانهاست.
رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام با اظهار تاسف از عملکرد برخی از مسلمانان گفت: متاسفانه در میان امت اسلامی برخی به گونهای عمل می کنند که ممکن است بعضی از این تهمتها که غربیها به ما میزنند در افکار عمومی جا بیفتد.
وی افزود : مثلا آنان مسئله حقوق بشر را مطرح می کنند غافل از اینکه اسلام حقوق بشر را آورده است در دنیا قرون وسطی و زمانی که شرق و غرب در ظلمت فرو رفته بود اسلام یکی از نمونههای حقوق بشر در مدینه را ایجاد کرد.
رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر نقش و جایگاه نظر و رای مردم در اسلام گفت: پیامبر (ص) رای مردم را میگرفت و دخالت دادن آنان در امور در نظر ایشان یک قاعده بود.
هاشمی رفسنجانی پیشنهاد کرد : شورا یکی از مستحکمترین قواعد اسلام است و بر این اساس جهان اسلام باید حتی مسائل مربوط به فتاوا را نیز بر این اساس بنویسد.
وی ادامه داد: اگر در جهان اسلام به مسئله شوراها توجه شود دیگر کفر جهانی تهمت رعایت نکردن حقوق بشر را به ما نمیزند. وقتی جوانهای یک مملکت اسلامی ببیند انتخابات در جهان آزاد است ولی در کشور آنها مجالس فرمایشی وجود دارد ، احساس حقارت می کنند.
رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام با درخواست از مجامع علمی و دینی کشورهای مسلمان برای توجه به حقوق زنان، گفت: اگر به حقوق زنان توجه نشود غربیها آن را برای ما به سوغات میآورند.
هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از سخنانش با تقبیح غلوهایی که در برخی از مذاهب اسلام در مورد شخصیتهای مذهبی انجام میشود، گفت: غلو مثل یک ویروس به جان ما میافتد و برای جهان اسلام خطرناک است. ما نباید اجازه دهیم که بزرگان مذهب و آنها که در 1400 سال قبل زیستند اهانت شود، البته بحث تاریخی از مسئله اهانت جداست ،اما این بحث نباید شکل اهانت به خود بگیرد.
وی تصریح کرد: اگر اختلافات به همین میزان افزایش یابد دیگر شرایط وحدت بین مسلمانان ایجاد نمیشود.
رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری گفت: استکبار برای فراهم آوردن ابزار سلطه خود می کوشد فضای بحث و گفتگو در میان مسلمانان وجود نداشته باشد.
رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت ناهنجار اقتصادی در آمریکا گفت: امروز وضعیت اقتصادی آمریکا بسیار خراب است و دلار در 39 سال گذشته 77 درصد ارزش خود را از دست داده و قدرت خرید مردم امریکا 88 درصد کاهش یافته است و بر اساس گزارش دفتر مطالعات بازرگانی امریکا پیشبینی میشود سالهای آینده دلار ارزش خود را با زهم از دست بدهد و وابستگی آمریکا به انرژی آنقدر مرگبار است که با گران شدن بهای نفت اقتصاد آنها متزلزل میشود.
رئیس وقت مجمع تشخیص مصلح نظام وضعیت انگلیس را از آمریکا اسفناکتر توصیف کرد و متذکر شد: انگلیسیها نیز همچون آمریکاییها گرفتار مشکلات جدی اقتصادی هستند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی وجود بنگاههای خبری مرتبط با یکدیگر را عامل اصلی حفظ وحدت ظاهری در غرب توصیف کرد و گفت: غربیها اختلافات جدی با یکدیگر دارند اما به دلیل تسلط به بنگاههای خبری هوشیارانه این اختلافات را میپوشانند.
رئیس وقت مجلس خبرگان ادامه داد: رژیم صهیونیستی نیز امروز از نظر امنیتی بسیار ضعیف است و تمام مناطق صهیونیست نشین در تیررس موشکهای فلسطینیها قرار دارند و سران این رژیم جعلی در حالی مدعی حقوق بشر هستند که سرزمین خود را ذاتا بر ویرانههای کشوری دیگر بنا و میلیونها انسان را آواره کرده اند.
هاشمی رفسنجانی در مورد اوضاع عراق، گفت: اختلافات پیروان مذاهب و طوایف در عراق برای مردم آن کشور و ما سم است اما کسانی که حضورشان در عراق اعلام خطر جهان اسلام و مستضعفین و کشورها و ملتهای منطقه خاورمیانه است ما را متهم به دخالت در امور داخلی عراق میکنند، جمهوری اسلامی ایران علاقمند است مردم عراق اداره امور این کشور را به دست گیرند تا نیازی به کمک دیگران نداشته باشند.
رئیس وقت مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیتهای جهان اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: جهان اسلام با یک میلیارد و 600 میلیون مسلمان که یک چهارم جمعیت دنیا را تشکیل داده و حدود 20 درصد تولیدات دنیا از سوی آنها صورت میگیرد و در بهترین نقاط استراتژیک و ژئوپلیتیک و در سایه مکتبی انسانساز و فراگیر زندگی میکنند، در عرصه بینالمللی حضور دارند، اگر قدرت بزرگی که تحت عنوان جهان اسلام در صحنه جهانی حضور دارد منسجمتر و متحدتر و بر اساس منشور برادری در عرصه حضور یابند بینظیرترین مجموعه را از نظر ادیان و مذاهب و مکاتب تشکیل میدهند و حق نیست بجای مقابله با دشمن به خود مشغول شویم.
وی ادامه داد: استکبار جهانی همه تلاش خود را به کار بسته تا قدرت بزرگ جهان اسلام به خنثی کردن یکدیگر مشغول شوند تا راه نفوذ آنها در میان مسلمانان برای چپاول ذخایر ارزشمندی همچون انرژی فسیلی باز شود و بر اثر تفرقهافکنی استعمارگران دنیای اسلام وابسته به قدرت غیر مسلمان شود.
آیتالله هاشمی رفسنجانی اظهار داشت: جهان اسلام به اندازه کافی از منابع قدرت و عظمت و اعتبار و آبرو برخوردار است و امروز تریبونهایی نیز برای تبیین مواضع خود و مستمعینی برای شنیدن دیدگاههای خود دارد و از لحاظ انسانی نیز در مرحله رشد و تکامل قرار دارد و از امکانات مطلوبی برخوردار است.
رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان سخنرانی خود به تدوین پیشنویس منشور وحدت اسلامی از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اشاره کرد و از علما و بزرگان موثر جهان اسلام خواست با امضای منشور محور حرکتی را تعیین کنند تا اسلام همان گونه که هست و نه آن گونه که امروز برخی معرفی میکنند به جهانیان عرضه شود.